Zmiana gałki zmiany biegów i mieszka

Zdjęcia, linki, informacje na temat tuningu optycznego Kodiaqa
JaroFon
Samochód: KODIAQ 2.0 TDI 4x4 DSG

Post autor: JaroFon »

Witam wszystkich!
Temat dla tych, którzy lubią swoje samochody i chcą delikatnie poprawić ich wygląd.

Poniżej krótki opis mojego drobnego tuningu gałki i mieszka zmiany biegów.

🔘 Gałka

Gałka w górnej części wykonana jest z materiału przypominającego szkło/kryształ (może faktycznie to szkło, ale nie mam zamiaru tego sprawdzać 😁). Reszta to solidne tworzywo. Zamówiłem ją na AliExpress z opcją konfiguracji – można wybrać, jakie logo ma być na górze oraz kolor podświetlenia pozycji biegów. Jak dobrze pamiętam to chyba można też było wybrać kolor samego przycisku do zmieniania podświetlenia loga.

Domyślnie biegi świecą na czerwono, a logo można zmieniać w 7 kolorach.

U mnie podświetlenie biegów jest białe, tak żeby pasowało do reszty wnętrza, a logo również mogę przełączyć na biały.

Sama gałka jest dobrze wykonana, montaż banalny – podmiana oryginału na nową nie sprawia żadnych problemów. Po nasadzeniu działa jak fabryczna, a podświetlenie podpina się poprzez dołączoną wiązkę do oryginalnego złącza w panelu skrzyni.

🧵 Mieszek

Gałka jest bez mieszka, więc zdecydowałem się dorobić go u tapicera (oczywiście można wykorzystać stary oryginalny mieszek, jednak trzeba pokombinować z otworem w mieszku ponieważ jest nieco mniejszy od średnicy gałki i miejsca na które trzeba nałożyć mieszek). Chciałem, żeby mieszek był dokładnie w kolorze mojej skórzanej tapicerki – i udało się! Trochę się obawiałem, bo szycie mieszków ze skóry to trudniejsze zadanie (oryginalnie na mieszki stosuje się cieńszą dermę) i to nie z powodu że to się trudno szyje, tylko trudno jest taki skórzany mieszek wkomponować w swoje miejsce z powodu grubości, ale ostatecznie wyszła świetnie. Efekt końcowy jest dokładnie taki, jak chciałem. Najważniejsze dla tapicera jest to, żeby miał wzór, na podstawie którego może uszyć nowy. Ja miałem o tyle lepszą sytuację, że po zakupie auta wymieniałem w serwisie gałkę i mieszek na nowe z powodu widocznych przetarć ze starości, więc został mi stary oryginalny mieszek z plastikową ramką. Właśnie ten stary mieszek przekazałem tapicerowi i na jego podstawie został uszyty nowy, już ze skóry, który został skomponowany razem z ramką i gałką, więc nie miałem żadnej roboty, po prostu tylko nasadziłem gałkę na drążek a ramkę z mieszkiem wcisnąłem na swoje miejsce w panelu, troszkę trzeba było użyć siły aby wcisnąć ramkę, ale to jak już wspomniałem, skóra jest grubsza od oryginalnego mieszka z dermy, a rowek w miejscu gdzie ma być ramka jest przystosowany do cieńszej wersji oryginalnego mieszka, ale ostatecznie weszło na miejsce.

⚙️ Konfiguracja gałki

Ze sprzedawcą można łatwo się dogadać w wiadomościach – najpierw zapytałem, czy gałka pasuje do mojego auta, a potem ustaliliśmy szczegóły.

Ważne! 🚫 Nie można wybrać nazw ani logotypów producentów samochodów. Ja zamówiłem wzór identyczny jak w oryginale - czyli DSG 4x4. Sprzedawca i tak ostatecznie weryfikuje, czy logo zostanie naniesione.

✅ Dodatkowe plusy:
  • przed finalizacją zamówienia dostajemy wizualizację, jak gałka będzie wyglądać – po naszym potwierdzeniu rusza realizacja
  • można wybrać rodzaj i wielkość czcionki, co daje większe możliwości personalizacji
💰 Koszt

Mieszek – 100 zł (plus ewentualny dojazd do tapicera).

Gałka – 1740,64 Kč (ok. 305 zł wg dzisiejszego kursu).

🔗 Link do aukcji

[AliExpress – https://a.aliexpress.com/_EwnFAb0 ]

📸 Galeria

(tutaj zdjęcia mówią same za siebie 😎)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

🎥 Filmy

Gałka – nagranie w dzień - https://youtube.com/shorts/MDKIk0PoGbU

Gałka – nagranie w nocy - https://youtube.com/shorts/h4rRTvk9qRE
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2025, 19:26 przez JaroFon, łącznie zmieniany 1 raz.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Re: Zmiana gałki zmiany biegów i mieszka

Post autor: itepe »

Świetny tutek, gratuluję!!
A gała rzeczywiście ładnie wygląda. Do tak eleganckiego samochodu pasuje idealnie.
Kris

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Kiedyś było jakoś fajniej Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

maq, bardzo chciałem mieć coś takiego, tylko... samochodu w rodzinie nie było :lol:
Kris

JaroFon
Samochód: KODIAQ 2.0 TDI 4x4 DSG

Post autor: JaroFon »

Pamiętam jeszcze te stare gałki – ojciec miał taką w Syrenie, a ja w maluchu. Takie drobiazgi jak gałki, zapachy czy elementy wnętrza aut z PRL-u były częścią codzienności i dziś mają swój klimat. Starsze pokolenie wspomina je z nostalgią, bo to nie tylko technika, ale też wspomnienia – pierwsze jazdy, rodzinne wyjazdy czy charakterystyczny zapach wnętrza samochodu.

Młodsze pokolenie już tego nie doświadczy, bo ich świat to klimatyzacja, dotykowe ekrany i nowoczesne systemy. Ale nie powiem – technika, w której teraz żyjemy, wcale nie jest zła. Wręcz przeciwnie, jest bardzo przydatna i pomocna – ułatwia życie i daje komfort, o którym dawniej mogliśmy tylko pomarzyć.

Ale co tam, ja też mam szklaną gałkę (chyba) 🤣

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Mój tata pojechał w 83. po Syrenkę do Warszawy na giełdę, a przyjechał Fiatem 126 600 cm z 1979 r, jeszcze ze znaczkiem „licencja” na boku. Już w czterolatku przerdzewiały błotniki. Autko miało jasną brązową tapicerkę i ręczny gaz. Można było wyciągnąć linkę i zdjąć nogę z pedału, auto samo trzymało obroty. Tempomat był jednak nieaktywny Obrazek
Gałki z samochodzikiem w środku jednak w nim nie było.

Obrazek

ODPOWIEDZ