Montaż kamery-tył.

Awatar użytkownika
kefflar
Samochód: Kodiaq 2024 2.0 TDI 4x4

Montaż kamery-tył.

Post autor: kefflar »

Pytanko. Czy ktoś z Was prowadził może wiązkę do tylnej kamery w Kodiaq'u? Nie odważyłem się przełożyć kabla przez przepusty z dachu do klapy.
Pytanie do obeznanych. Da się to zrobić w miarę bezinwazyjnie czy zostawić tak jak jest?

Obrazek

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Re: Montaż kamery-tył.

Post autor: itepe »

Nie gniewaj się na nie, ale w mojej ocenie mało estetycznie.

Podpowiem Ci jak ja bym to zrobił bez przekładania w przepuście.
Patrząc tak ja na zdjęciu, przesuń wyjście kabla do wysokości przepustu gumowego. Z pewnym luzem złap cienka trytytką (opaską) kabel do przepustu. Następnie załóż dwie czarne trytytki na kabel usb i zaciśnij tak, aby obejmowały sam kabel, pozostaw wolny ten wąs co pozostanie po zaciśnięciu. Teraz załóż druga tak samo, ale bliżej szyby. Użyj plastikowego płaskiego wkrętka lub łyżki do demontażu (za kilkadziesiąt zł są teraz w Lidlu fajne zestawy łyżek plastikowych - wydają się całkiem dobrej jakości) i lekko poważ plastik pod szybą pokrywy, wciśnij tam wystający wąs tryrytki. w ten sposób stworzysz uchwyt do kabla, który przytrzyma Ci plastik na pokrywie. Ułóż kabel, lekko naciągnij.
Nic nie powinno przeszkadzać i kable będzie lepiej chroniony, mniej podatny na przypadkowe wyszarpnięcie.

Opcja druga to:
- odchyl podsufitkę (pewnie będą tam 2 zatrzaski plastikowe)
- wysuń przepust
- zdemontuj plastik na pokrywie bagażnika (tu może być sporo spinek niestety)
- przełóż kabel kamery
- wciśnij przepust na swoje miejsce
- wciśnij podsufitkę.
Nie robiłem tego, ale domyślam się, że podsufitkę trzeba po odpięciu czymś przyblokować, ponieważ zapewne będzie prężyć.

Powodzenia!

Pisz, jeśli potrzebujesz więcej informacji, spróbuje pomóc :)
Kris

ODPOWIEDZ