Błąd usterki silnika elektrycznego po ładowaniu

Witamy serdecznie w nowym dziale poświęconym Skodzie Kodiaq Hybrid! Jest to miejsce dedykowane posiadaczom tego modelu. Zachęcamy do dzielenia się swoimi doświadczeniami, opiniami i poradami dotyczącymi tej wersji Kodiaqa.
Mazak
Samochód: Kodiaq 2

Błąd usterki silnika elektrycznego po ładowaniu

Post autor: Mazak »

Jeżdżąc od sierpnia 25 wersją PHEV tak jak większość z użytkowników miałem problem z wadliwym działaniem asystentów jazdy.
U mnie oprócz tego razem z usterkami ACC pojawiał się komunikat o uszkodzeniu silnika elektrycznego. Podobno zgłaszał się błąd wysokiej temperatury silnika elektrycznego, a system prewencyjnie go wyłączał. Przy czym silnik spalinowy działał bez problemu.
Po kilku / kilkunastu godzinach silnik elektryczny już dawał się uruchomić i auto jeździło normalnie (niestety z dalej świecącą żółtą kontrolką). Oczywiście serwis nic nie znajdował, kasowali błąd i jeździłem dalej.
Sytuacje poprawiła na tyle grudniowa aktualizacja, że błąd ACC przestał się pojawiać. Myślałem że naprawiono także błędy zgłaszane przez silnik elektryczny lecz okazało się, że jednak nie.
Błąd znów się pojawiał, wydawało by się, że w zupełnie przypadkowych momentach, ale w większości w moim przypadku po przerwaniu ładowania przed jego ustawionym końcem.
Po wczorajszym kolejnym kasowaniu błędów nastąpił jednak progres. Okazało się, że Skoda już wie o problemie, ale jak poprzednio nie znalazła jeszcze rozwiązania.
Jedynym pozytywem jest odkryta przez nich informacja dla użytkownika, że błąd pojawia się zawsze przy próbie ładowania, która została zainicjowana po jakimś czasie od zakończenia jazdy.
Innymi słowy, żeby błąd się nie pojawiał, ładowanie MUSI się zacząć bezpośrednio po skończonej jeździe. Próba ładowania po kilku / kilkunastu godzin po zatrzymaniu pojazdu zawsze wiąże się z pojawieniem błędu i zablokowaniem (na jakiś czas) silnika elektrycznego.
Także jeżeli masz PHEV, zaczynaj ładowanie zawsze po skończonej jeździe. Ewentualnie jeżeli musisz to zrobić później, przejedź kawałek na silniku elektrycznym i dopiero wtedy zainicjuj ładowanie. Jak to przeoczysz zablokujesz silnik elektryczny na kilkanaście godzin i czeka cię wizyta w serwisie na kasowanie błędów.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

ODPOWIEDZ