Czułość czujników parkowania

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Czułość czujników parkowania

Post autor: itepe »

Chciałbym podjąć temat czułości czujników parkowania. Od początku nie mam z nimi w zasadzie żadnych problemów, ale ich czułość jest, hmmmmm. dziwna.
Tylne są jaby zbyt czułe, za to przednie zdecydowanie za mało czułeś.
Jak to się u mnie objawia:
Podczas manewrowania np. wyjeżdżając z parkingu pomiędzy dwoma samochodami, przód mam ok. 50 cm od drugiego samochodu a one milczą. Zupełnie jakbym manewrował w wolnej przestrzeni. Nie wiem czy mam 150 czy 50 cm od innego pojazdu. W Octavii działało to normalnie, to znaczy skręcając koła, jeśli w pobliżu była przeszkoda, to szybkością "pikania" informowała mnie jak blisko jestem od niej. Tutaj to jakiś dramat.
Inny przykład. Parkuje na wprost przed murowanym płotem. Widzę go, więc podjeżdżam ostrożnie, ale zarówno ikona na infotainmencie z kreskami pojawia się bardzo - bardzo późno, jak i dźwięk (od razu ten bardzo szybki). Ilustruje to zdjęcie:
Obrazek
Po dojechaniu do przeszkody (bardzo wolnym), czujniki włączają się dopiero w odległości jak na zdjęciu. Jest to ok. 60 cm (!) i to BEZ dźwięku. Dopiero przy kolejnej kresce uruchomi się dźwięk i to ostrzegający o bardzo małej odległości od przeszkody.
Strasznie mnie to irytuje i zastanawiam się, czy wszyscy tak macie czy to kwestia ich kalibracji (mam nadzieję). Jest to dla mnie tym bardziej frustrujące, że z rozmysłem nie brałem opcji kamer 360, ponieważ wolę lusterka i czujniki cofania - jeśli działają prawidłowo :/
Napiszcie mi proszę o Waszych spostrzeżeniach w swoich Kodiaq'ach.
Wiem, że temat był już wałkowany w wątku
viewtopic.php?t=679
jednak to dotyczyło Kodiq'a i gen i problem był zgoła odmienny - zbyt czułe.

Kris

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Re: Czułość czujników parkowania

Post autor: MałGorzata »

Może system wymaga jakiegoś kalibrowania bo z tego piszesz nie wynika by działał tak jak powinien.

Też wolę lusterka i czujniki ale kamerki mam (wspomagająco)
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

mjoniec
Samochód: Kodiaq II, 2.0 TDI

Post autor: mjoniec »

U mnie z tymi czujnikami z przodu to jest różnie. Jak wiatr zawieje, czasem faktycznie reagują bardzo późno.
Sprawdziłem dziś, na swoje miejsce w garażu zwykle muszę cofać na 3. Zawsze podjeżdżam do filara z przodu. Dziś wyglądało to tak. Ok metra (może mniej, nie miałem miarki) pojawiły się wskazania przedniego czujnika.
Czasem podjeżdżam o połowę bliżej i dopiero reagują.

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
itepe

Dziękuję mjoniec, że tak dokładnie to sprawdziłeś!
Wygląda na to, że jakaś kalibracja jest konieczna, przynajmniej u mnie, ponieważ kreski i reakcja na infotainmencie pojawiają się dopiero kiedy już jestem bardzo blisko przeszkody. Przy wyjeżdżaniu spomiędzy dwóch samochodów tył działa nawet OK, ale przód pokazuje bardzo słabo. Największy problem mam jednak z wizualizacja i ostrzeżeniami podczas dojeżdżania do przeszkody przodem, w trybie D.
Jeszcze raz dzięki!
Kris

Piotr1982
Samochód: Kodiaq II RS 2.0TSI

Post autor: Piotr1982 »

itepe pisze:
26 mar 2025, 9:06
Dziękuję mjoniec, że tak dokładnie to sprawdziłeś!
Wygląda na to, że jakaś kalibracja jest konieczna, przynajmniej u mnie, ponieważ kreski i reakcja na infotainmencie pojawiają się dopiero kiedy już jestem bardzo blisko przeszkody. Przy wyjeżdżaniu spomiędzy dwóch samochodów tył działa nawet OK, ale przód pokazuje bardzo słabo. Największy problem mam jednak z wizualizacja i ostrzeżeniami podczas dojeżdżania do przeszkody przodem, w trybie D.
Jeszcze raz dzięki!
Cześć. I jak? Udało się Tobie rozwiązać problem? Faktycznie kwestia kalibracji?

Awatar użytkownika
itepe

Absolutnie nie :(
Zgłaszałem na serwisie dwukrotnie, ale nic się nie zmieniło. Nadal reagują, jak jestem tuz przed przeszkodą, zaś tylne są nadwrażliwe.
Niby coś tam kalibrowali, ale serio w to nie wierzę.
Nie brałem kamer 360 bo w Octavii jeździłem na czujnikach i wiedziałem jaka jest odległość od przeszkody, tutaj to już loteria, kiedy przednie zadziałają.
Ale jedno muszę im oddać (tylnym) - już kilkukrotnie wyjeżdżając z miejsca parkingowego pod marketem uratowały mnie przed parkingowymi rajdowcami, podjeżdżającymi bezmyślnie do manewrującego samochodu. Teraz częściej korzystam również z szerokiego kąta widzenia kamery.
Kris

Awatar użytkownika
MałGorzata

Szeroki kąt jest świetny. Masz z tyłu radary?
----

Awatar użytkownika
itepe

MałGorzata pisze:
05 wrz 2025, 22:26
Z tego co wiem, w 2GEN z tyłu w każdej opcji, nawet tej najlepszej, wszędzie są czujniki ultradźwiękowe. Owszem, mają baaaardzo duży zasięg i działają rzeczywiście świetnie, ale to jednak nie radary...
Kris

Awatar użytkownika
MałGorzata

itepe pisze:
09 wrz 2025, 8:30
MałGorzata pisze:
05 wrz 2025, 22:26
Z tego co wiem, w 2GEN z tyłu w każdej opcji, nawet tej najlepszej, wszędzie są czujniki ultradźwiękowe. Owszem, mają baaaardzo duży zasięg i działają rzeczywiście świetnie, ale to jednak nie radary...
Mam na myśli radary z funkcji nadzoru martwego pola, które na przykład dodatkowo ułatwiają wyjazd tyłem przy parkowaniu.
----

mjoniec
Samochód: Kodiaq II, 2.0 TDI

Post autor: mjoniec »

Wygląd na to że u mnie jeden z przednich czujników jest nadwrażliwy, i to bardzo. Dziś wyjeżdżając z miejsca postojowego musiałem cofnąć i lekko poprawić. I przy cofaniu auto zahamowało awaryjnie. Awaryjnie to dobre określenie, bo ten asystent depta po hamulcu tak, że aż autem rzuca.
Wg czujników wjechałem w coś lewym kołem, tyle że ja byłem na środku garażu i tam nic nie było.
Raz na jakiś czas mam problem z tym awaryjnym hamowaniem, i teraz jak o tym myślę to chyba zawsze problem zgłasza ten sam czujnik.
Zadzwonię do serwisu i zapytam czy są to w stanie jakoś skalibrować.
Zdjęcie w kierunku lewego koła vs. Co pokazuje czujnik
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ