Selektor DSG - pytanie
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Selektor DSG - pytanie
Wielka prośba do użytkowników drugiej generacji. Czy możecie po krótce opisać wrażenia z użytkowania tego rewolucyjnego rozwiązania w waszych autach?
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Re: Selektor DSG - pytanie
Ja osobiście nie mam żadnych zastrzeżeń. Wszystko działa jak trzeba I do tej pory nie miałem żadnych problemów. Bardziej denerwuje mnie lewy przełącznik i nie zliczę już ile razy włączyłem kierunkowskaz próbując włączyć Tylny spryskiwacz 
- Kluczyk74
- Samochód: Skoda Kodiaq II Selection 2.0 TDI 193KM 4x4
Mam to samo
Kodiaq II to mój pierwszy automat.
Tak jak pisali poprzednicy, potrzebna chwilka żeby się przyzwyczaić. Potem wszystko jest już ok. Być może jak ktoś się pierwszy raz przestawia na automat, to jest łatwiej.
Wrażenia ogólne pozytywne. Obsługa prosta, jak przysłowiowego cepa.
Trochę się na początku obawiałem mieszania z wycieraczkami (w poprzednim fordzie dźwignia była w tym miejscu), ale nie było żadnych problemów.
Doceniam też schowki i przestrzeń która się pojawiła w miejscu gdzie zwykle występują standardowe selektory.
Tak jak pisali poprzednicy, potrzebna chwilka żeby się przyzwyczaić. Potem wszystko jest już ok. Być może jak ktoś się pierwszy raz przestawia na automat, to jest łatwiej.
Wrażenia ogólne pozytywne. Obsługa prosta, jak przysłowiowego cepa.
Trochę się na początku obawiałem mieszania z wycieraczkami (w poprzednim fordzie dźwignia była w tym miejscu), ale nie było żadnych problemów.
Doceniam też schowki i przestrzeń która się pojawiła w miejscu gdzie zwykle występują standardowe selektory.
-
RederOr
- Samochód: Kodiaq 1.5 TSI E-TEC mHEV 2025
Do tej pory jeździłem automatami z dźwignia 'w podłodze'. Mnie się podoba, bo zostało więcej miejsca na schowek na środku. Z drugiej strony obsługa wszystkiego innego w lewej manetce wymaga chwili przyzwyczajenia.MałGorzata pisze: ↑08 lut 2025, 22:19Wielka prośba do użytkowników drugiej generacji. Czy możecie po krótce opisać wrażenia z użytkowania tego rewolucyjnego rozwiązania w waszych autach?
Jak dla mnie to rozwiązanie jest świetne i wystarczyła chwila by się przyzwyczaić
Jak kończę jazdę i na D wyłączam silnik to automatycznie przełącza się na P oraz samoczynnie zaciąga ręczny. Przy wyłączaniu silnika na P, ręczny nie zawsze sam się aktywuje.
Nie wiem, czy wyłączanie na D jest zgodne z instrukcją, ale działa jak opisałem (czyli sam wrzuca P oraz zaciąga hamulec postojowy).
Jak kończę jazdę i na D wyłączam silnik to automatycznie przełącza się na P oraz samoczynnie zaciąga ręczny. Przy wyłączaniu silnika na P, ręczny nie zawsze sam się aktywuje.
Nie wiem, czy wyłączanie na D jest zgodne z instrukcją, ale działa jak opisałem (czyli sam wrzuca P oraz zaciąga hamulec postojowy).
Ostatnio zmieniony 13 paź 2025, 12:56 przez Piotr1982, łącznie zmieniany 1 raz.
Masz rację i znam opisany przez Ciebie "bezpieczny" proces z wrzucaniem na N, ręczny i dopiero P, natomiast w innych autach (Luxus NX) przy wrzucaniu na P, ręczny zaciąga się sam (cały czas noga na hamulcu). W Skodzie zauważyłem, że wyłączając silnik na D hamulec również sam się włącza i na wyświetlaczu pojawia się P (więc dobrze). W Lexusie gdy wyłączy się silnik na D, to "krzyczy" o przełączenie na P, ale jest to związane z tym, że jest tradycyjny selektor w tunelu, a nie jak w Skodzie przy kierownicy. Zastanawiam się tylko czy faktycznie w ten sposób niszczy się skrzynia, czy też jednak jest to ok, skoro Skoda sama przełącza na P i do tego zaciąga ręczny.
To mój pierwszy automat i w sumie nie mam zastrzeżeń. Zazwyczaj wyłączam na D, wrzuca sam P i zaciąga ręczny. Jak zmienię na P to nie zaciąga ręcznego, trzeba samemu. Co do samej dźwigni to tak jak powyżej również bardziej irytująca jest wajcha z lewej, gdzie są wycieraczki i kierunkowskaz, gdzie często używając jednego włączam drugie. Ale ostatnio zdarza mi się to co raz rzadziej, więc może kwestia wprawy i wyczucia mechanizmu.
-
RobertG7
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4
Lexus nie ma DSGPiotr1982 pisze: ↑13 paź 2025, 12:53Masz rację i znam opisany przez Ciebie "bezpieczny" proces z wrzucaniem na N, ręczny i dopiero P, natomiast w innych autach (Luxus NX) przy wrzucaniu na P, ręczny zaciąga się sam (cały czas noga na hamulcu). W Skodzie zauważyłem, że wyłączając silnik na D hamulec również sam się włącza i na wyświetlaczu pojawia się P (więc dobrze). W Lexusie gdy wyłączy się silnik na D, to "krzyczy" o przełączenie na P, ale jest to związane z tym, że jest tradycyjny selektor w tunelu, a nie jak w Skodzie przy kierownicy. Zastanawiam się tylko czy faktycznie w ten sposób niszczy się skrzynia, czy też jednak jest to ok, skoro Skoda sama przełącza na P i do tego zaciąga ręczny.