Infotainment 10 cali

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Infotainment 10 cali

Post autor: itepe »

Witajcie!
Poszukuję właścicieli Kodiaq'ów 2 gen z Infotainment 10 cali, albowiem mam klika pytań, a jestem dopiero w trakcie oczekiwania na taką wersję samochodu. Nie lubię tych iPadów przyklejonych centralnie w rozmiarze 13 calii. Wygląda to dla mnie nieproporcjonalnie, poza tym katem oka wciąż go widzę (na testach).
Moje pytania są dość precyzyjne:
  • Jakie aplikacje są dostępne w sklepie online? Pytam zarówno o samochód jak i apke na telefon.
  • Czy jest tam ikona nawigacji na ekranie głównym? Widziałem różne wersje.
  • Czy kiedy jest ikona nawigacji i pojawia się prosba o uzycie sklepu, to czy rzeczywiscie jest opcja zakupu nawigacji?
Pytania są zapewne proste w odpowiedzi, ale odnoszę wrażenie, że sprzedawcy na siłę chcą sprzedawać 13-calowe ekrany za 5000 zł, dlatego twierdzą, że nawigacja jest tylko w ekranach 13 cali (jest z nim niejako w pakiecie). Na pewno każdy samochód Q2 ma wbudowany GPS - to wymuszają przepisy UE.

Co wiem na pewno, to że (w moim przypadku) Android Auto i obsługujące go nawigacje działają doskonale - sprawdziłem Yanosik, Google, Waze (to też w sumie Google), Mapy.cz, Here oraz Sygic.

Z góry dzięki za dyskusję.

Kris

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

JS91
Samochód: Skoda Kodiaq II 1,5 TSI mHEV

Re: Infotainment 10 cali

Post autor: JS91 »

W piątek/sobotę planuję odbiór takiego Kodiaqa, postaram się sprawdzić. Mi na nawigacji nie zależało, bo i tak używam tylko map googla, stąd wybór mniejszego ekranu. W obecnym aucie też mam ekran 10" i w zupełności mi wystarczy.

Awatar użytkownika
itepe

JS91 pisze:
09 gru 2024, 15:25
W piątek/sobotę planuję odbiór takiego Kodiaqa, postaram się sprawdzić. Mi na nawigacji nie zależało, bo i tak używam tylko map googla, stąd wybór mniejszego ekranu. W obecnym aucie też mam ekran 10" i w zupełności mi wystarczy.
Dzięki! :)
Pełna zgoda, te ekrany są przesadzone. Nie chodzi mi o zakup, tylko czy jak wejdziesz do sklepu onlie pokaże Ci opcję zakupu. I jestem strasznie ciekaw jeśli tak, to w jakiej cenie... :?:

Swoja droga, też nastawiam się na nawigację AA, bo na co dzień jakoś nie mam potrzeby z niej korzystać, a 5000 zł za gadżet... wolałem kupić matrix-ledy :D
Kris

Awatar użytkownika
Kluczyk74
Samochód: Skoda Kodiaq II Selection 2.0 TDI 193KM 4x4

Post autor: Kluczyk74 »

Ja wybrałem właśnie 13" ze względu na nawigację, którą można przenosić na headup display i na panel z zegarami. Nie da się tego zrobić z nawigacją z Android Auto ani CarPlay. Co do tabletozy to porównałem przed zamówieniem w innej skodzie i tam był tablet 10" troszkę mniejszy ale zawsze tablet...co do aplikacji to nie wiem, pewnie wszystkie co obsługują CarPlay/Android Auto. Wgrane aplikacje to tylko Skody są

P.S. Też kupiłem Matrixy... w mojej konfiguracji zrezygnowałem ze skór i masażera z wentylacją a dołożyłem Matrixy i 13" z Headup ;-)

JS91

Z head-upa wyleczyłem się... podczas jazdy próbnej, strasznie mnie rozpraszał. Może przyzwyczaiłbym się po jakimś czasie, ale uznałem, że nie warto dopłacać za to 7 tys. ponad zwykły tablet - zamiast tego wolałem skóry.

Awatar użytkownika
itepe

Headup jest super, ale mój budżet jest jaki jest ;)
Nie wiem czy wiesz, ale jak odpalisz sobie AA i np. navi Google, to między zegarami jej nie wyświetlisz, ale wskazówki z AA na HUD już jak najbardziej.
Światła nie są tym czym się bardzo jaram (98% jazd mam po mieście), ale jak zobaczyłem "zwykłe" LEDy w połączeniu z tymi fejkowymi tylnymi, zmieniłem zdanie i dołożyłem 6,5kPLN. W zasadzie to ten okropne tylne z czarnym pasem przez środek mnie przekonały. Nie jestem jakoś wymagający, ale to nawet mojej żonie się nie podobało :D
Swoja droga bardzo mnie ciekawi jakość tej nawigacji oraz aplikacja Traffication. Na ile to jest porównywalne z np. Google. Domyślam się, że nie ma konkurencji, ale do skody navi dostarcza HERE.
Kris

Awatar użytkownika
itepe

JS91 pisze:
09 gru 2024, 17:46
Z head-upa wyleczyłem się... podczas jazdy próbnej, strasznie mnie rozpraszał. Może przyzwyczaiłbym się po jakimś czasie, ale uznałem, że nie warto dopłacać za to 7 tys. ponad zwykły tablet - zamiast tego wolałem skóry.
No to sobie zobacz co oferuje Audi - HUD z rozszerzoną rzeczywistością plus migające w środku elementy "ozdobne" :mrgreen:
Kris

JS91

itepe pisze:
09 gru 2024, 17:51
Headup jest super, ale mój budżet jest jaki jest ;)
Nie wiem czy wiesz, ale jak odpalisz sobie AA i np. navi Google, to między zegarami jej nie wyświetlisz, ale wskazówki z AA na HUD już jak najbardziej.
Przywykłem do zerkania w bok na navi, zresztą staram się jak najczęściej zwracać uwagę na znaki informacyjne żeby nie być "ślepym i głuchym" bez technologii.
itepe pisze:
09 gru 2024, 17:53
JS91 pisze:
09 gru 2024, 17:46
No to sobie zobacz co oferuje Audi - HUD z rozszerzoną rzeczywistością plus migające w środku elementy "ozdobne" :mrgreen:
Może w następnym aucie :D Mówię, może kwestia przyzwyczajenia, gdyby head-up był w jakimś pakiecie z innymi przydatnymi rzeczami to pewnie próbowałbym pokorzystać, ale jeśli nie jestem przekonany do tego gadżetu to nie chcę wydawać na niego kilka tysięcy.

Awatar użytkownika
itepe

W Octavii 3 wskaźniki kierunkowskazów w lusterkach denerwowały mnie przez 6 lat - były zbyt mocne jak dla mnie :D
Jakoś ten HUD do mnie nie przemawia, ale jak sam powiedziałeś, może to kwestia przyzwyczajenia, a może osobistych preferencji. Z tym się nie dyskutuje, tylko szanuje inny punkt widzenia.
Co do ceny, wychodzi mi ~2500 PLN za HUD (cena pakietu bez niego i z nim). Czy to dużo? Co kto lubi, na co kogo stać...
Kris

JS91

No w moim przypadku to byłoby ponad 7 tys. - nie brałem ekranu z nawigacją:

Obrazek

ODPOWIEDZ