Wyjmowanie koła zapasowego 7 osób

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
pepeEL
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DFHA Sportline

Wyjmowanie koła zapasowego 7 osób

Post autor: pepeEL »

Witam
Podpowie mi ktoś jak dokładnie przy wersji 7 osobowej wyjmować koło zapasowe ? Czy trzeba wyjmować styropian z akcesoriami ? Bo jest on przykręcony takimi śrubami plastikowymi na TORX40. Siedzenia trzeciego rzędu jak są złożone to je można podnieść siedzisko i ono jest na takich małych siłownikach. Tylko czy jak się podniesie to da się je jakoś zablokować w górze bo u mnie opada i nie idzie sobie poradzić z wyjęciem koła i trzymaniem siedzeń w górze bo jedno i drugie jest ciężkie.... Siłowniki same nie trzymają siedziska w górze..... Będę wdzięczny za pomoc :)

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

RobZal
Samochód: Kodiaq 2017, 2.0 TSI, DSG, 4x4, Style

Re: Wyjmowanie koła zapasowego 7 osób

Post autor: RobZal »

Cześć.
Oba siłowniki zatem masz do wymiany. Pomagają w uniesieniu trzeciego rzędu i utrzymują go po podniesieniu ułatwiając wyjęcie koła.
Koło wyjmuje się po odpięciu i odkręceniu i wyjęciu subwoofera (jeśli posiadasz) bez odkręcania styropianu z narzędziami.

pepeEL

Ale fotele trzeciego rzędu muszą być złożone i wtedy podnoszę czy muszę je rozłożyć i dopiero podnoszę ?
A jeszcze też dopytam gdzie w kodiaqu jest miejsce na gaśnicę fabryczne oraz jaki jest numer oryginału trójkąta ostrzegawczego ?
I co dokładnie jest na wyposażeniu standardowym w kole zapasowym: Lewarek, ucho haka, klucz do śrub i taka klamerka do zdejmowania nakładek na śruby? Nie ma w komplecie żadnego śrubokręta ?

RobZal

Oparcia foteli raczej powinny być złożone. Z rozłożonymi będzie trudniej.
Jeśli chodzi o miejsce fabryczne to zazwyczaj jest w bocznych wnękach bagażnika pod spodem. Z jednej strony wnęka na apteczkę a z drugiej stony na gaśnicę. Ale ja polecam coś takiego, łatwiejszy i szybszy dostęp w razie czego. Futerał z rzepem na tylnej ściance.

Obrazek

Jeśli chodzi o trójkąt i wyposażenie: ja mam: ucho holowania, klucz do śrub, podnośnik, chwytak do zdejmowania kapturków ze śrub koła, haczyk do zdejmowanie zaślepek w przednim nadkolu, mały pasek z klamerką, trójkąt.

Obrazek

Bili
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TDI 200KM L&K

Post autor: Bili »

Można prosić o jakiegoś linka do tego futerału na gaśnice.

pepeEL

RobZal pisze:
18 paź 2024, 13:29
Jeśli chodzi o miejsce fabryczne to zazwyczaj jest w bocznych wnękach bagażnika pod spodem. Z jednej strony wnęka na apteczkę a z drugiej stony na gaśnicę. Ale ja polecam coś takiego, łatwiejszy i szybszy dostęp w razie czego. Futerał z rzepem na tylnej ściance.

Obrazek

Jeśli chodzi o trójkąt i wyposażenie: ja mam: ucho holowania, klucz do śrub, podnośnik, chwytak do zdejmowania kapturków ze śrub koła, haczyk do zdejmowanie zaślepek w przednim nadkolu, mały pasek z klamerką, trójkąt.

Obrazek
O jakich zaślepkach w przednim nadkolu mówisz ? Pokażesz zdjęcie tego haczyka ?

RobZal

Bili pisze:
18 paź 2024, 14:08
Można prosić o jakiegoś linka do tego futerału na gaśnice.
Proszę na przykład:
https://allegro.pl/oferta/pokrowiec-gas ... 3191724909

RobZal

pepeEL pisze:
18 paź 2024, 14:11
RobZal pisze:
18 paź 2024, 13:29

Obrazek

Obrazek
O jakich zaślepkach w przednim nadkolu mówisz ? Pokażesz zdjęcie tego haczyka ?
Tak wygląda i służy do zdjęcia klapki z nadkola. Za klapką jest np: złącze do lampy LED.

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ