Mamy już temat odnośnie silnika 1.4TSI w wersji 4x4. Ja zastanawiam sie nad zakupem Kodiaqa z silnikiem 1.4 125KM z napędem na przednia oś oraz dołożeniem boxa w Krakowie. Czy ktoś juz próbował i może podzielić sie wynikami?
Jak jest z jazdą 1.4 125KM w serii, czy nie jest to aby za mały silnik do Kodiaqa? Jeżdżę Passatem 2.0 TDI DSG i po przesiadce na manuala spodziewam sie podobnych odczuć.
1.4 TSI 125KM + power box
-
krotz
- Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI
Re: 1.4 TSI 125KM + power box
Jak jeździsz paskiem 2.0 TDI to po przesiadce na benzynę 1.4 125KM będziesz miał wrażenie, że jedziesz wozem drabiniastym
Jak chcesz podobnych odczuć w Kodiaqu to masz to wyboru wersje Diesla lub 2.0TSI
Box tu raczej niewiele da. Oczywiście użytkownicy tu na forum mający 125KM mówią, że do wszystkiego starczy (czekam na post, że jest aż za nadto
), ale Ty porównałeś do 2.0 TDI paska a to już duża różnica.
Box tu raczej niewiele da. Oczywiście użytkownicy tu na forum mający 125KM mówią, że do wszystkiego starczy (czekam na post, że jest aż za nadto
Moim zdaniem jeśli masz takiego passata, który uchował większość początkowych parametrów, czyli nie ma nieszczelności, turbina działa i o ile DSG się trzyma, to tak jak pisze krotz będziesz czuł różnicę na niekorzyść kodiaqa. Passat z mniejszą masą i oporem powietrza, za to ze znacznie większym momentem obrotowym pewnie fajnie wgniata w fotel od dołu obrotomierza, a Kodiaqa trzeba będzie wkręcać wysoko, zmieniać biegi przed odcinką aby zrównać na zielonym paskowi... Generalnie przesiadka z mocniejszego auta z DSG i dieslem na słabszy, a cięższy manual w benzynie to według mnie dość nietypowa decyzja, nie wiem czy dodatkowe kilka nm z boxa to zmieni...
Też się trochę obawiam ale nie ma gdzie sprawdzić jak to jeździ. Przesiadka na słabszy raczej spowoduje niesmak a potem jak to się mówi "już nie dokleisz". Dzięki za opinie, znalazłem też wątek o 1.4 TSI 125KM to sobie poczytam viewtopic.php?f=17&t=46
W moim przypadku potrzebuję auta do jazdy do pracy jakieś 10 km w jedną stronę po mieście + kilka razy w roku na narty, jakieś wakacje z rodziną. Jest nas 2 + 3 więc przydałoby się 7 miejsc do wygodnego podróżowania z dziećmi.
Znalazłem info o możliwościach tego silnika: http://44tuning.pl/chip-tuning-skoda-su ... tsi-125-km
W moim przypadku potrzebuję auta do jazdy do pracy jakieś 10 km w jedną stronę po mieście + kilka razy w roku na narty, jakieś wakacje z rodziną. Jest nas 2 + 3 więc przydałoby się 7 miejsc do wygodnego podróżowania z dziećmi.
Znalazłem info o możliwościach tego silnika: http://44tuning.pl/chip-tuning-skoda-su ... tsi-125-km
Pawaroti, ja też mam 2+3 (+1 teściowa) ale właśnie wyjazdy na narty czy w góry zdecydowały o wyborze 2.0TSI. Jeżeli tylko możesz, weź golasa 2.0 niż wypasionego 1.4, takie jest moje zdanie.pawaroti pisze: ↑13 maja 2017, 16:31W moim przypadku potrzebuję auta do jazdy do pracy jakieś 10 km w jedną stronę po mieście + kilka razy w roku na narty, jakieś wakacje z rodziną. Jest nas 2 + 3 więc przydałoby się 7 miejsc do wygodnego podróżowania z dziećmi.
DO developer
Tez posiadam kodiaqa 1.4 125 ps
Dodałem wkładkę k&n
Wczoraj rozkrecilem na maxa i pokazał 200km/h
Demonem prędkości ten samochód nie jest;(
Tez zastanawiam się nad power boxem, ale na innych forach grupy vag pisze ze nie warto ze ten silnik na hamowni pokazuje około 135 ps. Po chipie mamy 145ps z tym ze moment + 50 nm. Czy ktoś modyfikował kodiaqa ????? Może ktoś powiedzieć jak ten samochód po zmianach się zachowuje.
Dodałem wkładkę k&n
Wczoraj rozkrecilem na maxa i pokazał 200km/h
Demonem prędkości ten samochód nie jest;(
Tez zastanawiam się nad power boxem, ale na innych forach grupy vag pisze ze nie warto ze ten silnik na hamowni pokazuje około 135 ps. Po chipie mamy 145ps z tym ze moment + 50 nm. Czy ktoś modyfikował kodiaqa ????? Może ktoś powiedzieć jak ten samochód po zmianach się zachowuje.
Cześć
Odwiedziłem wczoraj bardzo popularny zakład zajmujący się chip tuningiem. Po 5 h pracy zakład się poddał ponieważ silnik 1.4 125 jest ciężko podatny na modyfikacje. Wykazał 160 ps ale na wysokich obrotach silnik falował w związku z tym zakład polecił powrócić do serii. Tu pojawia się mega pozytyw. Samochód w serii pokazał 136 ps i 262 mn momentu
Odwiedziłem wczoraj bardzo popularny zakład zajmujący się chip tuningiem. Po 5 h pracy zakład się poddał ponieważ silnik 1.4 125 jest ciężko podatny na modyfikacje. Wykazał 160 ps ale na wysokich obrotach silnik falował w związku z tym zakład polecił powrócić do serii. Tu pojawia się mega pozytyw. Samochód w serii pokazał 136 ps i 262 mn momentu
-
Mans
- Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7
Silnik 1.4 TSI/92 kW (125 KM) katalogowo ma 200Nm momentu obrotowego.
O ile sama moc 136KM nie dziwi to przyrost o ponad 60Nm momentu obr. już tak...
Trochę w to wątpię
O ile sama moc 136KM nie dziwi to przyrost o ponad 60Nm momentu obr. już tak...
Trochę w to wątpię
Sprawdź na innej hamowni bo chyba chłopakom "liczniki" coś za dużo wskazują 
Pytanie co ktoś oczekuje od 1,4/125. Na dojazdy po mieście około 10km w zupełności wystarcza. A od czasu do czasu na trasie z większym obciążeniem najwyżej zje trochę więcej paliwa.
Natomiast jak ktoś lubi sprint do setki to żaden silnik w kodiaq-u nie spełni jego oczekiwań w stosunku do tego co da mu superb czy nawet Octavia.
Natomiast jak ktoś lubi sprint do setki to żaden silnik w kodiaq-u nie spełni jego oczekiwań w stosunku do tego co da mu superb czy nawet Octavia.