Mapa nie wyświetla się na Virtual Cockpit

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Wiber17
Posty: 1
Rejestracja: 04 sty 2020, 20:44
Samochód: Kodiaq 1.5tsi Style

Mapa nie wyświetla się na Virtual Cockpit

Post autor: Wiber17 »

Witam,
parę dni temu odebrałem swoje Kodiaqa w wersji Style, zamówiłem do niego elektryczne zegary i nawigację Amundsen. Na początku wszystko działało i mapa pokazywała się na zegarach, jednak dzisiaj, gdy chciałem włączyć mapę na wirtualnych zegarach to nie wyświetliła się ona - tam gdzie powinna ona być pojawił się czarny ekran. Robiłem wszystko zgodnie z instrukcją i nic nie pomogło. Co ciekawe mapa wyświetla się normalnie na tablecie pośrodku. Czy też mieliście taki problem? Będę wdzięczny za każdą pomoc.



Sponsor

Mapa nie wyświetla się na Virtual Cockpit

Sponsor


Kordi
Posty: 129
Rejestracja: 15 gru 2019, 0:37
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Samochód: Skoda Kodiaq Style 1,5 TSI DSG

Re: Mapa nie wyświetla się na Virtual Cockpit

Post autor: Kordi »

pewnie nie umiejętność ustawień , mi się też wydaje , że wyjeżdzając z salonu miałem mapę i na amundsenie i pośrodku VC zarazem , teraz mam mapę na amundsenie to pośrodku VC kompas , jak zrzucę na amundsen = do np radio = to na VC , w srodku jest mapa , dałem luz , chyba nie ogarniam , w ogóle te bajery mnie przerastają i chyba połowy nie wykorzystuje
KODIAQ STYLE 1,5 TSI DSG 2019r. ,4x2, 5os., biel moon metalizowany , Amundsen , trzydziesty tydzień 19r.

JED
Posty: 1123
Rejestracja: 29 mar 2019, 9:10
Lokalizacja: 3City/Swiat
Samochód: BMW X1 + Kodiaq 2.0 TDI L&K

Re: Mapa nie wyświetla się na Virtual Cockpit

Post autor: JED »

O ile pamiętam, można mieć w obu miejscach.
Najpiekniejszy Laurin & Klement w PL. :mrgreen:

Mans
Posty: 607
Rejestracja: 02 lis 2017, 20:55
Lokalizacja: Europa
Samochód: VW T-Cross 1.0 TSI 115KM DSG7

Re: Mapa nie wyświetla się na Virtual Cockpit

Post autor: Mans »

JED pisze:
05 sty 2020, 2:25
O ile pamiętam, można mieć w obu miejscach.
No właśnie w tym jest problem, że nie można :?
Gdy przełączymy navigację na środkowy panel od radia to przestaje się ona wyświetlać na virtual cockpit ;)


D10ni
Posty: 761
Rejestracja: 23 wrz 2018, 11:53
Lokalizacja: Wielkopolska
Samochód: GunMetal Sportline 2.0TDI 190KM

Re: Mapa nie wyświetla się na Virtual Cockpit

Post autor: D10ni »

Kordi pisze:
05 sty 2020, 1:21
pewnie nie umiejętność ustawień , mi się też wydaje , że wyjeżdzając z salonu miałem mapę i na amundsenie i pośrodku VC zarazem , teraz mam mapę na amundsenie to pośrodku VC kompas , jak zrzucę na amundsen = do np radio = to na VC , w srodku jest mapa , dałem luz , chyba nie ogarniam , w ogóle te bajery mnie przerastają i chyba połowy nie wykorzystuje
Spokojnie, z czasem ogarniesz. To wszystko jest logicznie poukładane. I żeby było ciekawiej część rzeczy się automatycznie przełącza.
Standardowo jak włączysz wyświetlanie mapy to możesz ją mieć albo na vc albo na ekranie. Do przełączania tego, na którym wyświetlaczu jest mapa, służy przycisk wyświetlany na ekranie pod mapą, trzeci lub czwarty (nie pamiętam).
Dodatkowo jeśli jesteś w trybie nawigacji (prowadzenia do celu), to jeśli na VC masz wyświetlane wskazówki (strzałki), gdy pokręcisz prawą rolką to pojawia się pytanie czy pokazać mapę. Powrót do trybu "wskazówki na VC, mapa na ekranie" niestety już tylko przyciskiem wyświetlanym na ekranie na dolnym pasku. Gdy na VC wyświetlana jest mapa, rolką zmieniamy skalę, wciskając rolkę przywracamy tryb automatycznego sterowania.
Sugeruję pobawić się jeszcze dodatkowym okienkiem wyświetlanym opcjonalnie na ekranie. W trybie prowadzenia do celu można tam pokazać dodatkowe wskazówki - jak asystent pasa ruchu. Na autostradzie pokazuje także najbliższe parkingi. Ten podgląd jest dostępny tylko w trybie nawigacji do celu, przy wyświetlanej samej mapie w okienku dostępna jest tylko pozycja, muzyka i coś jeszcze chyba czego nie pamiętam. Wspominam o tym bo ten zestaw - uproszczone wskazówki na VC, mapa i okienko z asystentem pasa ruchu pokazują "moc" miśka z VC.

BTW, to nie jest żadna czarna magia. I wszystko jest w instrukcji. Trzeba tylko od czasu do czasu poczytać i poeksperymentować na nudniejszych trasach gdy asystent pasa ruchu i tempomat pozwalają na odrobinę mniejszą koncentrację.
Zadowolny z GunMetal Sportline :D

Mans
Posty: 607
Rejestracja: 02 lis 2017, 20:55
Lokalizacja: Europa
Samochód: VW T-Cross 1.0 TSI 115KM DSG7

Re: Mapa nie wyświetla się na Virtual Cockpit

Post autor: Mans »

D10ni pisze:
05 sty 2020, 10:39
BTW, to nie jest żadna czarna magia. I wszystko jest w instrukcji.
Zgadza się ;)
Jak dla mnie łatwizna :)

Mans
Posty: 607
Rejestracja: 02 lis 2017, 20:55
Lokalizacja: Europa
Samochód: VW T-Cross 1.0 TSI 115KM DSG7

Re: Mapa nie wyświetla się na Virtual Cockpit

Post autor: Mans »

W nowym Superbie FL navigacja wyświetla się tak jak to być powinno zrobione od początku :?
Czyli jednak można ;)

Kordi
Posty: 129
Rejestracja: 15 gru 2019, 0:37
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Samochód: Skoda Kodiaq Style 1,5 TSI DSG

Re: Mapa nie wyświetla się na Virtual Cockpit

Post autor: Kordi »

o właśnie :!:
takiego ustawienia szukałem ,mapa = mapa , i się jak dotąd nie doszukałem , czyli nie że ja nie umiem , tylko kodiaq biedny w opcję ustawień :lol:
a swoją drogą = zaczynam coraz bardziej już tego amundsena i VC rozkminiać, no też dzięki WAM , forum super sprawa , idzie się dokształcić , tylko u mnie totalny brak czasu powoduję powolne rozkminianie auta , pozdrawiam
KODIAQ STYLE 1,5 TSI DSG 2019r. ,4x2, 5os., biel moon metalizowany , Amundsen , trzydziesty tydzień 19r.

Mans
Posty: 607
Rejestracja: 02 lis 2017, 20:55
Lokalizacja: Europa
Samochód: VW T-Cross 1.0 TSI 115KM DSG7

Re: Mapa nie wyświetla się na Virtual Cockpit

Post autor: Mans »

Wygląda na to, że w wersji RS też jednak można wyświetlać dwie mapy równocześnie ;)


D10ni
Posty: 761
Rejestracja: 23 wrz 2018, 11:53
Lokalizacja: Wielkopolska
Samochód: GunMetal Sportline 2.0TDI 190KM

Re: Mapa nie wyświetla się na Virtual Cockpit

Post autor: D10ni »

Mans pisze:
06 sty 2020, 16:30
Wygląda na to, że w wersji RS też jednak można wyświetlać dwie mapy równocześnie ;)
To Columbus jak widzę. Ale sprzętowo w Kodiaq 2020 MIB3 chyba nie planowany? I to by znaczyło że podbicie softu mogłoby w starszych modelach na jednoczesne wyświetlanie? @Eldar, jakieś wieści?

Inna sprawa, to akurat wyświetlanie na obu wyświetlaczach takie trochę bez sensu...
Zadowolny z GunMetal Sportline :D

ODPOWIEDZ