Jedni twierdzą, że nie jest możliwe, żeby silnik dobrze pracował przez 30 kkm na jednym oleju i ma to na celu tylko zwiększenie awaryjności silników. Inni mówią, że producent przecież wie lepiej, a poza tym to samochód decyduje kiedy masz wymienić olej, więc jeśli jeździsz ostrzej, to będzie to wcześniej niż 30 kkm. Jaka jest prawda – nie wiadomo. Na pewno zyskują producenci olejów, bo częstsza wymiana to większa sprzedaż, a z kolei olej long-life jest dużo droższy
Pierwsza wymiana oleju ...
-
root
- Administrator
- Samochód: Volvo V90
Re: Pierwsza wymiana oleju ...
To jest temat gorący na każdym forum samochodowym, szczególnie dla samochodów z wymianami w modelu long-life.
Jedni twierdzą, że nie jest możliwe, żeby silnik dobrze pracował przez 30 kkm na jednym oleju i ma to na celu tylko zwiększenie awaryjności silników. Inni mówią, że producent przecież wie lepiej, a poza tym to samochód decyduje kiedy masz wymienić olej, więc jeśli jeździsz ostrzej, to będzie to wcześniej niż 30 kkm. Jaka jest prawda – nie wiadomo. Na pewno zyskują producenci olejów, bo częstsza wymiana to większa sprzedaż, a z kolei olej long-life jest dużo droższy
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! 
- jankess4
- Samochód: KODIAQ 1,4 TSI 4x4 STYLE MANUAL
A No taki że jak chcesz aby bezawaryjnie działał silnik a przede wszystkim turbina miała dobre smarowanie pomimo zapewnień producenta lepiej wymieniać co 15k. Nie ma cudownego oleju. Long life to chwyt producencki a koszty napraw i tak poniesie klient. Tutaj przesadna mogłoby sie wydawać dbałość na pewno przełoży sie na bezawaryjność. Rozmawiałem z kilkoma mechanikami i każdy polecał olej wymieniać co 15kRedDevil pisze:Tak jak czytam to się zastanawiam jaki jest sens lub powód wymiany oleju tak wcześnie a do tego niezgodnie z harmonogramem producenta?
Aktualnie mam cudny jtd który montowany był w wielu autach
i też zalecenia są aby lać longlife, ale zmieniam co 15tyś.
Raczej chodzi mi o wymianę po przejechaniu 1,5tyś którą wielu z was sugeruje.
i też zalecenia są aby lać longlife, ale zmieniam co 15tyś.Raczej chodzi mi o wymianę po przejechaniu 1,5tyś którą wielu z was sugeruje.
Generalnie nikt nikomu nie zabroni częstszej wymiany oleju w silniku. Pod warunkiem, że spełnia wymogi producenta silnika (specyfikacja).
Podam przykład rodem ze sportu.
Znam takich żużlowców, którzy wymieniali olej w silniku co 1 bieg. Czyli olej miał przepracowane ok. 3-5 minut !!!
Podam przykład rodem ze sportu.
Znam takich żużlowców, którzy wymieniali olej w silniku co 1 bieg. Czyli olej miał przepracowane ok. 3-5 minut !!!
Nawet w książce skody pisze że silnik dociera się w pierwszych 1500 km. To jak się dotrze to czemu mu nie zmienić oleju ? Przecież nie musisz tego oleju wylewać, może być np do piły spalinowej i drzewo do kominka będzie przy okazji gotowe
.
A jeśli nawet nie jest to bardzo potrzebne, to jest to wydatek mniejszy niż zatankowanie 1 baku do pełna czyli nic nie znaczący w całej eksploatacji auta. Każdy robi jak uważa.
Serwisant skody opowiadał taką sytuację. Przyjechał dziadek z autem zapytać czy wymienić olej w aucie bo niewiele km rocznie jeździ. No to mu odpowiedział: W zależności jak się Pan czuje. Jak wszystko w porządku to pasuje wymienić i jeszcze kilka lat pojeździć a jak się Pan kiepsko czuje to nie ma sensu wymieniać
.
A jeśli nawet nie jest to bardzo potrzebne, to jest to wydatek mniejszy niż zatankowanie 1 baku do pełna czyli nic nie znaczący w całej eksploatacji auta. Każdy robi jak uważa.
Serwisant skody opowiadał taką sytuację. Przyjechał dziadek z autem zapytać czy wymienić olej w aucie bo niewiele km rocznie jeździ. No to mu odpowiedział: W zależności jak się Pan czuje. Jak wszystko w porządku to pasuje wymienić i jeszcze kilka lat pojeździć a jak się Pan kiepsko czuje to nie ma sensu wymieniać
-
Dual
- Samochód: Kodiaq 2.0 TSI DSG Style
Pamiętajcie, że podane przez producenta okresy wymiany są maksymalnymi limitami. Jak ktoś chce to może wymieniać olej codziennie i to napewno nie zaszkodzi. Natomiast zaszkodzi jeśli nie dostosuje się okresu wymiany do warunków pracy oleju/silnika.
Czynniki dodatkowe to domieszki w paliwie (również te nie chciane), które też trafiają do oleju.
Pamietajmy, że silniki są nowe, a nie wiemy czy zostały dobrze wyczyszczone wszystkie kanały olejowe, wiec jesli cos zostało to powinno wypłynąć po 2-3 tys. km.
Tak jak napisałeś, nie musisz ale np. chcesz sobie wymienić olej. Każdemu wolno.
Czynniki dodatkowe to domieszki w paliwie (również te nie chciane), które też trafiają do oleju.
Pamietajmy, że silniki są nowe, a nie wiemy czy zostały dobrze wyczyszczone wszystkie kanały olejowe, wiec jesli cos zostało to powinno wypłynąć po 2-3 tys. km.
Tak jak napisałeś, nie musisz ale np. chcesz sobie wymienić olej. Każdemu wolno.
Pozdrawiam
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style
A jak to jest z olejem w skrzyni automatycznej? Co jaki czas trzeba a co jaki warto wymieniać? I czy też coś tam się dociera co zasługiwałoby na wcześniejszą pierwszą wymianę?
Zapraszam na mojego bloga ogrodniczego: www.rosnij.pl
Re: Wymiana oleju w skrzyniach DSG
@Padre, @LionHeart się wypowiedzieliPadre pisze: ↑01 sie 2017, 22:44to ja tylko potwierdzę, 60K i w DSG dynamicznie olej do wymiany - po prostu trzeba i wartoLionHeart pisze: ↑01 sie 2017, 22:13Dziś przeczytałem w Auto Motor Sport, że w samochodach z automatyczną skrzynią dwusprzęgłową, w tym wypadku DSG, powinno wymieniać się również oleje w wskrzyni DSG ( jest ich dwa), nie rzadziej niż co 60 000 km. Będzie to miało wpływ na większą żywotność przekładni. Koszt naprawy w razie usterki 6000-10000 zł.
bo naprawy tanie nie są , więc lepiej dmuchać ..........
W.
- jankess4
- Samochód: KODIAQ 1,4 TSI 4x4 STYLE MANUAL
I te wymiany też bezwzględnie bo potem jest kosmos w zakresie naprawRedDevil pisze:@Padre, @LionHeart się wypowiedzieliPadre pisze: ↑01 sie 2017, 22:44to ja tylko potwierdzę, 60K i w DSG dynamicznie olej do wymiany - po prostu trzeba i wartoLionHeart pisze: ↑01 sie 2017, 22:13Dziś przeczytałem w Auto Motor Sport, że w samochodach z automatyczną skrzynią dwusprzęgłową, w tym wypadku DSG, powinno wymieniać się również oleje w wskrzyni DSG ( jest ich dwa), nie rzadziej niż co 60 000 km. Będzie to miało wpływ na większą żywotność przekładni. Koszt naprawy w razie usterki 6000-10000 zł.
bo naprawy tanie nie są , więc lepiej dmuchać ..........
W.
Szczera prawda,ja tak samo robię