GWARANCJA CENY Z ZAMÓWIENIA

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
chris24
Samochód: Skoda Kodiaq L&K 2.0 TSI 4x4

Re: GWARANCJA CENY Z ZAMÓWIENIA

Post autor: chris24 »

Xeor: a jakie ma znaczenie status zamówienia jeżeli miałeś gwarancję ceny ?

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

longmanpl
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI

Post autor: longmanpl »

@chris24 wg tego, co mi mówił handlowiec, właśnie zarejestrowanie zamówienia w fabryce, powodowało gwarancję ceny, mimo braku terminu produkcji.
Po obcięciu wyposażenia, mogłem przejść ze Sportline na LK po cenach z dnia zamówienia.

Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka

Xeor^
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI 4x4 L&K

Post autor: Xeor^ »

Dokładnie tak jak longmanpl mówi, ja od początku miałem informację że moje zamówienie jest zarejestrowane w fabryce i dlatego utrzymano mi cenę zmieniając na L&K.

chris24
Samochód: Skoda Kodiaq L&K 2.0 TSI 4x4

Post autor: chris24 »

czyli sugerujecie że mając zamówienie z gwarancja ceny tak naprawdę jej nie mam do czasu potwierdzenia daty produkcji ?

Xeor^
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI 4x4 L&K

Post autor: Xeor^ »

Nie, chodzi o rejestracje w fabryce a nie o datę produkcji, Ja nie miałem daty produkcji ale miałem zamówienie "w fabryce" i dlatego miałem gwarancję ceny. Jeżeli Twój sprzedawca powiedział, że masz gwarancje ceny z dnia zamówienia, to znaczy że masz zamówienie "zarejestrowane" i możesz je dowolnie zmienić i mieć obliczone wg ceny z dnia zamówienia. Jeżeli sprzedawca by uznał, że tak się nie da, to poproś żeby skontaktował się z centralą i potwierdził że to niewykonalne.

longmanpl

Ja to (sobie) tłumaczę na chłopski rozum mieszczucha ;) tak:
- rejestracja zamówienia w fabryce, to jak przyjęcie do wiadomości przez fabrykę, że ja zamawiam auto po cenie X i fabryka to przyjmuje do wiadomości i akceptuje niezależnie od tego, kiedy auto wyprodukuje, bo np. jeszcze nie wie, ma nieudolny zarząd, planistów produkcyjnych itd. ;)
- przypisanie terminu to - fabryka 'już' wie (mniej lub bardziej) kiedy zacznie produkować auto po cenie X, którą zaakceptowała wieki wcześniej. ;)

tomnowy
Samochód: Kodiaq 1.5 Style

Post autor: tomnowy »

czesc
dostalem wstepna konfiguracje przyjeta do produkcji (z zastezeniem ze.moze ulec zmianie), to wycieli mi z wyposazenia pakiet safety i paket rodzinny. Część wyposażenia z tych pakietow zostala poniewaz byla dostepna jako osobna opcja. Wycieli tez side assist z rear assist ale kamery 360 zostaly i to w wersji 1.5 tsi style, podobno teraz nawet w l&k nie mozna wybrac side assist. Druga kwestia że po zdjeciu pakietow i wyposazenia cena konfiguracji poszla do gory o okolo 6600. Cena pakietow jakie zabradli to 3900+1500=5400. Razem roznica na zakupie cennikowo to 12000. I teraz jest info od delarea ze rabatu jak poprzednio nie dadza, a nawet jakby dali to i tak cena bedzie wyzsza niz w czerwcu przy zamowieniu, a w polowie stycznia w systemie bylo podobno opisane "gwarancja ceny". Lipa straszna z podejsciem skody do klienta. Maja ludzi w tak glebokim poważaniu ze az szkoda gada. czy macie pomysl co z tym zrobic, bo zamowienie jest na firme wiec nie podlega ochronie przed podwyzka ceny.

longmanpl

@tomnowy jeżeli w systemie była gwarancja ceny, to wygląda na to, że zamówienie zostało zarejestrowane w fabryce.
Jeżeli nie masz w umowie lub zamówieniu zapisów o możliwości zmiany ceny, to znaczy że dealer leci w kulki i pewnie ratuje biznes bo nie ma czego sprzedawać.

Ty zamówiłeś chyba pod koniec czerwca, ja na początku lipca i tu na szczęście Pl*chta nie odstawił żadnego numeru z ceną.

Warto mówic o tym głośno i wskazywać dealera palcem. Masz bardzo dużą różnicę w cenie, więc jest o co walczyć.

tomnowy
Samochód: Kodiaq 1.5 Style

Post autor: tomnowy »

niestety jako forma jest zapis w zamowieniu ze cena moze ulec zmianie i moge odstapic od umowy jak mi nie pasuje.
gdyby bylo zamowienie na osobe prywatna to cena moze sie zmienic tylko ze wzgledu na vat i akcyze. ta gwarancja ceny (INFO Z 20.01) to tez tylko sprzedawca mowil o niej przez telefon a na papierze czy mailu nic nie mam. zobacze w przyszlym tygodniu co mi powiedza bo ma byc juz numer vin i potwierdzenie konfiguracji. widzac podejscie skody (czytaj delare, skida polska i producent), to maja klienta w d..ie bo ktos kupi jak mi sie podoba za zupelnie inne pienadze z pocalowaniem ręki, wiec boje sie ze nic nie uda sie wynegocjowac. albo pan bierzesz albo dowidzenia.

longmanpl

Ja mam tylko zamówienie i cena może ulec zmianie tylko przez VAT i akcyzę.

ODPOWIEDZ