Czas oczekiwania na Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
Tomala72
Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2,0 TDI 190 KM DSG 7

Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa

Post autor: Tomala72 »

Uwaga nie jest już tak różowo z zamówieniami z początku marca.
Zaczynają się przeskoki z 24 na 32 tydzień.
Fabryka widać zaczyna wybierać zamówienia z tych krajów gdzie mają wyższą marżę na wyprodukowanej sztuce.
W Polsce porównywalnie wyposażony egzemplarz jest jednak tańszy niż w Niemczech czy Austrii.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

kamilR
Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17

Post autor: kamilR »

To juz chyba troszke absurdalna teoria... Ja w sumie nie mam dokładnego terminu jeszcze, ale zamawiałem 27.marca i powiedziano mi ze auto bedzie w sierpniu ewentualnie wrzesien, wczoraj dołożyłem dach panoramiczny plus jeszcze jedna rzecz i dzis rozmawiałem ze termin i tak nie ulegnie zmianie:D Czas pokaże:)

Abisai
Samochód: Kodiaq 1.5 TSI 150KM DSG SportLine Black Magic

Post autor: Abisai »

Z tymi dodatkami to dziwna sprawa - zamówiliśmy (na początku marca) Ambition z halogenami i termin był na połowę czerwca. Po kilku dniach domówiliśmy LEDy i termin przeskoczył na koniec kwietnia - miła niespodzianka bo myślałem, że to raczej opóźni produkcję, a nie przyspieszy :)

frutis13
Samochód: KODIAQ 2.0 TDI 140kW Style

Post autor: frutis13 »

W sumie to nawet nie chce mi się opisywać całej sytuacji ale myślę że wszyscy którzy jeszcze nie zdecydowali się na zakup Skody powinni to przeczytać.

Choć jeszcze we wrześniu myślałem o zakupie nowego Volvo XC90, uzgodniłem z żoną, że kupimy tym razem tańsze auto a zaoszczędzone pieniądze przeznaczymy na kawalerkę pod wynajem. W Listopadzie udałem się do salonu zamówić auto które wpadło mi w oko i które w moim mniemaniu miało dać trochę świeżego powietrza na rynku motoryzacyjny. Choć wybór nie padł na auto klasy PREMIUM byłem pełen nadziei co do Kodiaqa jak i marki Skoda.
Zamawiając auto kilka razy zaznaczałem, że samochód muszę odebrać do końca kwietnia. Decydowały o tym względy podatkowe a nie jakiś kaprys. Za każdym razem otrzymywałem zapewnienie że terminu uda się dotrzymać.
Do Lutego nie zaprzątałem sobie głowy pilnowaniem terminu, bo wiedziałem że raczej nie ma szansy by ktokolwiek udzielił mi jakiejś pewnej informacji. Na początku marca zacząłem dopytywać o termin. Dostałem zapewnienie że choć samochód jeszcze nie "zmroził" się do produkcji to wszystko jest pod kontrolą i otrzymam samochód do końca kwietnia. Od tamtego czasu jeszcze kilka razy kontaktowałem się z salonem i jeśli handlowiec miał ochotę odebrać lub oddzwonić, nigdy nie dostałem potwierdzenia kiedy auto trafi do produkcji. W drugiej połowie marca zacząłem naciskać w salonie w sprawie terminu produkcji, od tego czasu handlowiec nie odbierał telefonów i nie oddzwaniał. Kiedy pofatygowałem się do salonu, w/w poinformował mnie że był bardzo zajęty i nie mógł rozmawiać. Kiedy wyartykułowałem swoje niezadowolenie co do obsługi i braku informacji odnośnie produkcji, do rozmowy wtrąciła się kierowniczka działu handlowego, która machając mi palcem przed nosem, podniesionym głosem zakomunikowała, że oni jako salon nie mają sobie nic do zarzucenia i nie mogę mieć pretensji do jej handlowca. Po krótkiej wymianie zdań uzgodniliśmy, że nazajutrz otrzymam informację co do terminu produkcji. Oczywiście nikt przez dwa dni nie zadzwonił i nie odbierał telefonu. W końcu chyba 3 kwietnia zadzwonił handlowiec z informacją że planowany termin produkcji to 18tydzień, czyli termin majowy. Całą kwestię podatkową pomijam bo teraz nie ma to już najmniejszego znaczenia. Samochodu nie będzie do końca kwietnia. Pomny wcześniejszych doświadczeń, poprosiłem o maila z potwierdzeniem tej daty oraz potwierdzenie, że wymiana felg nie ma wpływu na utratę gwarancji bo takie zapewnienie otrzymałem. Przez kolejne dwa dni, nie otrzymałem maila o który prosiłem a handlowiec standardowo nie odbierał telefonu. Pofatygowałem się wiec kolejny raz do salonu.. Na mój widok handlowiec jak i jego przełożona poderwali się z krzeseł i z telefonami w ręku schowali się w jakimś pomieszczeniu. Po kilkunastu minutach oczekiwania powrócili, by poinformować mnie, że nie dostałem mailowego potwierdzenia, ponieważ tydzień 18 jest już nie aktualny. Samochód całkowicie zniknął z systemu, by po kolejnym dniu pokazać się w tygodniu który dawno minął. W związku z zaistniałą sytuacją sprawa została przekazana do Poznania i to jakiś dyrektor z Poznania ma się kontaktować ze mną w sprawie terminu produkcji. Oni zaś poinformowali, że w tej sprawie nie będą już ze mną rozmawiać bo to poza ich kompetencją. Czekałem wiec na telefon z Poznania. Oczywiście w tym samym dniu ani kolejnym nikt nie zadzwonił. Ale dziś doczekałem się aż ktoś z Poznania zadzwoni.
Pan który zadzwonił i który przedstawił się jako jako dyrektor sprzedaży, poinformował mnie, że nie ma dobrych wieści, ponieważ nie wiedzą co wstrzymuje mój samochód do produkcji i do czwartku przyszłego tygodnia nie jest w stanie powiedzieć mi nic więcej. W trakcie rozmowy okazało się, że elektryczne fotele nigdy nie powodowały opóźnienia produkcji!!! Teraz już wiem dla czego jak chciałem z nich zrezygnować to handlowiec namawiał mnie bym tego nie robił bo to nic już nie zmieni.

Reasumując, samochód zamówiony w Listopadzie nie ma określonego terminu produkcji i nie wiadomo jaki jest tego powód. Na pocieszenie otrzymałem zapewnienie, że podobnie jak inni klienci "wprowadzeni w błąd" co do koloru felg, dostanę Kodiaka na felgach które były początkowo w ofercie. Jeśli oczywiście zdecyduję się odebrać samochód.

Ocenę pracy i zachowania salonu Skody pozostawiam bez komentarza....
Przez święta zastanowię się co zrobić, ale już wiem że Skoda to nie samochód który zagości w moim garażu na dłużej..

Awatar użytkownika
D4U
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0

Post autor: D4U »

Który to taki mądry salon. U mnie odwrotnie handlowiev sam dzwonił co kilka dni i informować o każdej zmianie

frutis13

D4U pisze:
12 kwie 2017, 21:35
Który to taki mądry salon. U mnie odwrotnie handlowiev sam dzwonił co kilka dni i informować o każdej zmianie
NOMA Tarnowskie Góry.. A miałem fajny salon pod nosem w Dąbrowie Górniczej to coś mnie tknęło żeby jechać do Tarnowskich Gór gdzie prowadzę działalność. Pomyślałem, że jak będę miał serwis lub coś do zrobienia to będę mógł go zostawić i spokojnie podjechać do firmy a w drodze powrotnej go odbiorę.
Tylko że Salon w D.G. w Listopadzie nie miał jeszcze cennika i nie chciał za bardzo rozmawiać o zamówieniu Kodiaqa..

Awatar użytkownika
milesia
Samochód: KODIAQ Style 1,4 TSI 150kM

Post autor: milesia »

Rany KOGUTA!!! Współczuję bardzo.....zapewne cholerna niekompetencja salonu od samego początku... u mnie podobnie jak do @frutis13 Pan handlowiec dzwonił i wysyłał emaile, będąc ze mną w ciągłym kontakcie.
Owszem problem ogromny, ale miejmy nadzieję, że auto po odbiorze zrekompensuje Tobie tą totalną pomyłkę. Trzymam kciuki.
Do miłego
Milesia :P

miro.t
Samochód: Misiek 2.0TDI

Post autor: miro.t »

Jestem z TG i wiem że ten salon nie ma najlepszej opinii. Niech zgadnę "opiekował się" się Tobą Pan Ivo ??
Jeśli tak to widać jego styl pracy już taki jest, bo byłem podobnie potraktowany w pierwszej fazie poszukiwania Kodiaqa.
Później zacząłem rozmawiać z Panem Łukaszem i nie powiem dostałem bardzo dobra ofertę, nawet ciut lepszą od obecnej, ale zostałem poinformowany, że ich kwota aut na pierwszy i drugi kwartał się wyczerpała, dlatego okres oczekiwania na auto może wynieść do 6 miesięcy. Zrezygnowałem i poszukałem salonu, który miał jeszcze wolne auta z wcześniejszą datą produkcji.

Co do samego oczekiwania, nie wiem czy kol. Jarek to potwierdzi, ale wydaje mi się że część salonów zwalało winę na elektryczne fotele, elektryczny dach lub tez inne dodatki bo po prostu nie miało już tzw kwot na auta w danym okresie. Dlatego najłatwiej było zwalić winę na dodatkowe wyposażenie.

Moje zamówienie zostało złożone 27.02 i zaraz miało datę produkcji na 18 tydzień, później lekko przyspieszyło do 15 tygodnia, a ostatecznie "zamroziło" się na 16 i nie powiem mam sporo elementów, które rzekomo opóźniają produkcję. Jedynym elementem, który po dodaniu znacząco opóźniał produkcję był pakiet Komfortowego snu. Jest on dostępny tylko w cenniku, a nie w konfiguratorze i ponoć handlowcy mają przy nim informację że będzie dostępny dla aut produkowanych od 22 tygodnia. Mnie przez ten pakiet auto z 16 tygodnia wyleciało na 31, dlatego zrezygnowałem.

frutis13

Moim "opiekunem" od początku był Pan Łukasz.
Gdybym składał zamówienie w tym roku może pule przyznane dilerom miały by znaczenie, ale ja złożyłem zamienie w listopadzie..

Matelino
Samochód: Skoda Kodiaq 1.4 tsi DSG 150km

Post autor: Matelino »

Ja zamawiałem swojego na początku marca z panoramicznym dachem i po tygodniu sprzedawca zadzwonił że mam termin na 24 tydzień ☺

ODPOWIEDZ