Żeby wyczyścić sitko trzeba opuścić tylny most. To dodatkowe roboczogodziny - nie maja tego w zakresie wymiany oleju. Dlatego wątpię czy wyczyścili - chyba ze o to poprosiłeś i masz na FV.
serwisy olejowe napęd 4x4
Re: serwisy olejowe napęd 4x4
- Bury_Kocur
- Samochód: Misio 2,0 l TDI 150 kucyków + DSG
W poprzednim aucie pierwszą wymianę zrobiłem w DSG po 30 kkm - potem też co 30 tys.
Podobnie w silniku robię po ludzku - dziś wymieniłem pierwszy olej po 2500 km i nawet w ASO się specjalnie nie dziwili - następna wymiana po 10 tys i dalej co 10 tys.
Podobnie należy rozrząd wymieniać nie po 210 tys. km (co ca cymbał to wymyślił?) a po 80 tys, płyn hamulcowy co 2 lata a nie co 4, w silniku płyn chłodzący i tak się wymienia jak się robi rozrząd.
Ja tak robię chcąc mieć w dobrym stanie auto a ile zaleca księgowy Skody jest mi obojętne.
pzdr
Włodek
Nie chciałbym kupić od Ciebie auta , w którym interwały olejowe były robione zgodnie z zaleceniami producenta . Interwały producenckie są po to by auto wytrzymało czas na gwarancji. Później zapraszamy do serwisu na naprawy . Bardzo kosztowne naprawy dodajmy .
Marcin
Zalecenia producenta są ok, ale dla producenta ale nie są już ok dla użytkownika , trzeba rozgraniczyć to zdecydowanie, kto tego nie pojmuje znaczy że ma auto flotowe/ służbowe/ w leasingu na 2-3 lata etc a nie auto kupione za ciężko zarobione pieniądze z myślą o bezawaryjnej eksploatacji na kilka lat jeszcze po gwarancji producenta.Kropka.Nikon-N1 pisze: ↑22 paź 2021, 16:46Ok każdy może robić jak uważa.
Wg mnie jeżeli auto jest nor.alnie użytkowane to zalecenia producenta są ok.
Jeżeli auto jest używane bardziej intensywnie w warunkach , np bardziej ekstremalnych można oczywiście częściej.
Należy też pamiętać, że auto z haldexem, u różnych producentów samochodów jest inaczej używane. Obciążone , ( masa , typ auta itp.itd))
Marcin
Witam zwracam się z zapytaniem czy może ktoś miał podobną sytuację. W styczniu wymieniłem olej na własny koszt prosząc ASO o nie kasowanie licznika wymiany oleju, jednakże pracownicy serwisu to zrobili. Teraz w listopadzie mam pierwszy przegląd po 2 latach w ramach wykupionego pakietu przeglądów i zastanawiam się czy ASO będzie chciało mi dokonać wymiany oleju pomimo, że komputer dopiero będzie wskazywał, że taka potrzeba będzie za około rok. Zapłaciłem za tą usługę w ramach pakietu przeglądów i raz na 2 lata powinni mi ten olej wymienić. Pani w serwisie przekazała mi, że telefonicznie nic mi nie powie dopiero jak przyjadę na miejsce i dokonają odczytu.
-
__atomek__
- Samochód: Kodiaq 2.0.TDI L&K
Raczej to bez znaczenia, pakiet to pakiet, tylko każ im wykasować licznik
Ja wykupując w zeszłym roku pakiet przeglądów to pani w aso poinformowała mnie iż przeglądy i wymiany są brane wg wskazań producenta ,czyli jeśli producent wymienia olej co 30kkm a Ty zmieniasz co 15kkm to co drugą wymianę po prostu zapłacisz ,bo to jest wykonane na życzenie klienta i tyle ,także będziesz miał normalnie wykonaną wymianę i przegląd.ok
Skoda teraz zaleca wymianę oleju w haldexie co max 2 lata.
A macie jakieś manuale bądź może ktoś opisać jak dokładnie w DSG wymienia się olej i jaki olej zastosować ewentualnie jakie inne rzeczy do wymiany w DSG są potrzebne ?
Ile oleju wchodzi do DSG ?
A macie jakieś manuale bądź może ktoś opisać jak dokładnie w DSG wymienia się olej i jaki olej zastosować ewentualnie jakie inne rzeczy do wymiany w DSG są potrzebne ?
Ile oleju wchodzi do DSG ?
Koledzy mogę od siebie dodać tylko tyle 2grudnia robiłem u siebie przegląd i wymiany olejów i filtrów z wykupionego w zeszłym roku pakietu i co mnie zdziwiło ASO wymienia w DSG tylko olej (odgórne polecenia) ,ja dzięki koledze wymieniałem również filtr za którego wymianę i sam filtr musiałem oddzielnie zapłacić ,dziwne mają praktyki dzisiejsze serwisy i to nie tylko skody ,tak samo jest z haldexem ,tylko wymiana oleju bez wymiany -czyszczenia filterka na pompce wstępnej, a i oczywiście przy wymianie oleju dają do podpisania papierek że nie odpowiadają za ewentualne problemy z DSG.Ok
Z wymiana filtra oleju w DSG to prawda. Natomiast u mojego znajomego w skodzie w haldexie przy wymianie oleju obowiązkowo czyszczą to sitko. To podstawa.