Mam dylemat. Rozważam zakup Kodiaqa 1,4 TSI DSG w wersji Ambition z paroma dodatkami. Może się okazać, że bardziej opłacalne będzie przeskoczenie na wersję Style gdyż chodzi mi o ACC, Reflektory główne w technologii Full LED z AFS, Auto Light Assist oraz 3 strefowa klimatyzację.
Moim dylematem nie jest jednak którą wersję wybrać (Ambition czy Style) lecz jakość i funkcjonalność wybranych dodatków.
O ile o klimatyzację się nie martwię: 2 strefy konta 3 - sprawa jest oczywista to informacje o ACC i reflektorach są dla mnie niejasne.
1. Jak działa ACC w Kodiaqu posiadającym DSG - czy tak samo jak w O3 podczas testu Autocentrum?
https://youtu.be/KWHw7aj2Hz0?t=40
Czy po zahamowaniu do zera trzeba "przejąć kontrolę" i nacisnąć hamulec?
Może aktywny Auto Hold rozwiązałaby ten "problem"? Auto Hold jest w Kodiaqu?
Testowałem w Tiguanie i wiem, że tam ACC trzyma hamulec i pozostaje aktywne.
Ponowne automatyczne ruszenie następuje po naciśnięciu lekko pedału przyspieszenia lub przyciski Res na kierownicy
Z tego co wiem to po naciśnięciu pedału hamulca (również widać na filmie) ACC się wyłącza - czyli nie ma możliwości ruszenia i dalszego jechania z wcześniej zadaną prędkością.
Tzn pewnie da się jeszcze raz uruchomić ACC i zadać prędkość ale to trochę bardziej naokoło niż wciśnięcie przycisku Res w Tiguanie
2a. Reflektory główne w technologii Full LED z AFS
Na stronie jest dość wymijający zapis:
"Diody LED zapewniają wysokoą wydajność i dużą efektywność. Funkcja adaptacji światel AFS umożliwia OPTYMALNE oświetlenie drogi i jej otoczenia..."
2b. Auto Light ASSIST "...jeśli Kodiaq wykryje inny pojazd przed sobą lub nadjeżdżający z naprzeciwka, automatycznie PRZYCIEMNIA reflektory, aby nie razić innych użytkowników drogi."
Co to oznacza OPTYMALNE i PRZYCIEMNIA?
czy Full LED w Kodiaqu posiadają dynamiczne doświetlanie zakrętów oraz przysłanianie tak jak w VW światła LED TOP czy raczej jest to odpowiednik VW LED BASIC (które są ledowe i mają statyczne doświetlenie zakrętów światłami przeciwmgielnymi oraz nie posiadają przysłaniania?)
Rozumiem, że są pewnie ograniczenia wewnątrz koncernu VAG ale byc może ja coś źle zrozumiałem i się mylę. A wolałbym przed zamówieniem mieć pewność, że będę zadowolony
W co warto doposażyć Kodiaq , a co można pominąć ?
-
darekj
- Samochód: Skoda Kodiaq 1.4TSI DSG 4x2 7os. Style
Re: W co warto doposażyć Kodiaq , a co można pominąć ?
1. Kodiaq ze szkrzynią DSG sam się zatrzyma jeśli poprzedzający samochód również stanie i nie trzeba później trzymać hamulca, aktywuje się Auto Hold tak jak podczas normalnego zatrzymania. ACC pozostaje kilka sekund aktywny to znaczy, że sam ruszy, po tym czasie kierowca musi ruszyć sam poprzez naciśnięcie gazu lub użycia manetki ACC w trybie RES (krótkie przyciągnięcie do siebie).Peka pisze: ↑13 cze 2017, 2:09Mam dylemat. Rozważam zakup Kodiaqa 1,4 TSI DSG w wersji Ambition z paroma dodatkami. Może się okazać, że bardziej opłacalne będzie przeskoczenie na wersję Style gdyż chodzi mi o ACC, Reflektory główne w technologii Full LED z AFS, Auto Light Assist oraz 3 strefowa klimatyzację.
Moim dylematem nie jest jednak którą wersję wybrać (Ambition czy Style) lecz jakość i funkcjonalność wybranych dodatków.
O ile o klimatyzację się nie martwię: 2 strefy konta 3 - sprawa jest oczywista to informacje o ACC i reflektorach są dla mnie niejasne.
1. Jak działa ACC w Kodiaqu posiadającym DSG - czy tak samo jak w O3 podczas testu Autocentrum?
https://youtu.be/KWHw7aj2Hz0?t=40
Czy po zahamowaniu do zera trzeba "przejąć kontrolę" i nacisnąć hamulec?
Może aktywny Auto Hold rozwiązałaby ten "problem"? Auto Hold jest w Kodiaqu?
Testowałem w Tiguanie i wiem, że tam ACC trzyma hamulec i pozostaje aktywne.
Ponowne automatyczne ruszenie następuje po naciśnięciu lekko pedału przyspieszenia lub przyciski Res na kierownicy
Z tego co wiem to po naciśnięciu pedału hamulca (również widać na filmie) ACC się wyłącza - czyli nie ma możliwości ruszenia i dalszego jechania z wcześniej zadaną prędkością.
Tzn pewnie da się jeszcze raz uruchomić ACC i zadać prędkość ale to trochę bardziej naokoło niż wciśnięcie przycisku Res w Tiguanie
Po naciśnięciu w czasie jazdy hamulca ACC się deaktywuje, można go znowu aktywować - przywrócić poprzednią ustawioną prędkość - użycie manetki ACC w trybie RES.
-
pmuchars
- Samochód: Skoda Kodiaq 1.4TSI Style DSG
1. ACC sam wyhamuje do zera i się zatrzyma, ale pod warunkiem ze samochód przed tobą jechał i też hamował (jeśli dojeżdżasz do stojącego już samochodu są duże szanse że tempomat na takie coś nie zareaguje), autohold się włączy. Gdy samochód przed tobą ruszy silnik sam się włączy (jeśli używasz start-stopu) ale sam nie ruszy, musisz wcisnąć gaz żeby ponownie uruchomił się tempomat.
2a. Nie zauważyłem żeby w głównych reflektorach coś się zmieniało, jest tylko doświetlanie zakrętów za pomocą przeciwmgielnych. Ale LEDy zdecydowanie polecam.
2b. tego niestety nie mogę sprawdzić bo salon dał d.. przy zamawianiu samochodu do produkcji i dostałem go bez tej opcji pomimo ze ją zamówiłem. Teraz już podobno się nie da tego dołożyć
Pzdr,
Piotrek
2a. Nie zauważyłem żeby w głównych reflektorach coś się zmieniało, jest tylko doświetlanie zakrętów za pomocą przeciwmgielnych. Ale LEDy zdecydowanie polecam.
2b. tego niestety nie mogę sprawdzić bo salon dał d.. przy zamawianiu samochodu do produkcji i dostałem go bez tej opcji pomimo ze ją zamówiłem. Teraz już podobno się nie da tego dołożyć
Pzdr,
Piotrek
-
kamilR
- Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17
Da się dołożyć AUTO LIGHT ASSIST, teraz jest to już w standardzie dla style, w ambition jest to opcja- doplata 800PLN, dla active doplata 1600PLN.
-
root
- Administrator
- Samochód: Volvo V90
Skąd masz ten cytat? W cenniku jest mowa o włączaniu i wyłączaniu świateł drogowych i tak to dokładnie działa. Jak jedzie samochód z przeciwka albo wjeżdżasz w teren zabudowany, to długie się wyłączają. Pózniej znowu się automatycznie włączają. Przyciemnianie to może być tylko objaw wizualny (samochód bez długich wyglada na ciemniejszy) a nie sposób działania tego mechanizmu.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! 
-
root
- Administrator
- Samochód: Volvo V90
Swoją drogą jak ktoś jeździ sporo w terenie niezabudowanym i po zmroku, to polecam – jedna czynność do wykonania mniej 
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! 
Pytanie jak to działa w praktyce ten ALA.. w moim Avensisie to raczej dostanę szybciej długimi po oczach niż mój system wyłączy moje
No dobra... może nie jest tak tragicznie ale szału nie ma...
z tego co czytałem to nasze Ledy wyglądają na LED Basic. Nie ma tu matrixa jak w lepszych markach VAG.
LED w Kodiaqu ma w AFS cztery tryby: miejski, poza terenem zabudowanym, autostrada i mgła
Ledy są samopoziomujące, to też zaleta
z tego co czytałem to nasze Ledy wyglądają na LED Basic. Nie ma tu matrixa jak w lepszych markach VAG.
LED w Kodiaqu ma w AFS cztery tryby: miejski, poza terenem zabudowanym, autostrada i mgła
Ledy są samopoziomujące, to też zaleta
Taką informację znalazłem na stronie Skody Kodiaq:root pisze: ↑13 cze 2017, 10:44Skąd masz ten cytat? W cenniku jest mowa o włączaniu i wyłączaniu świateł drogowych i tak to dokładnie działa. Jak jedzie samochód z przeciwka albo wjeżdżasz w teren zabudowany, to długie się wyłączają. Pózniej znowu się automatycznie włączają. Przyciemnianie to może być tylko objaw wizualny (samochód bez długich wyglada na ciemniejszy) a nie sposób działania tego mechanizmu.
http://www.skoda-auto.pl/modele/kodiaq/ ... wiatla-led
są tam 3 zakładki (w formie galerii przewijanej w prawo/lewo (teksty są też grafiką nie da się kopiować wiec przepisałem ;> ):
1. o przednich reflektorach
2. o tylnych reflektorach
3. o Auto Light Assist
(do tej strony da się dojść z pierwszej strony
http://www.skoda-auto.pl/modele/kodiaq/ ... oda-kodiaq
i gdzieś w połowie jest TECHNOLOGIA SIMPLY CLEVER i tam są 2 zakładki łatwość parkowania i właśnie ŚWIATŁA LED)
Ad.1
Reflektory przednie Full LED - ciężko powiedzieć ale wg mnie wygląda to na odpowiednik świateł VW LED BASIC
w cenniku jest zapis:
Reflektory główne w technologii Full LED z funkcją adaptacji świateł AFS, przednie światła przeciwmgłowe w technologii LED z funkcją CORNER
wiec raczej nie są to reflektory skrętne bo nie miałoby sensu doświetlanie ich CORNERAMI.
No i pewnie by się pochwalili i napisali o tym skoro by były skrętne i przysłaniane, tak jak to zrobił VW:
"... Opcjonalne reflektory LED Top z dynamicznym doświetlaniem zakrętów pomagają w porę dostrzec przeszkody znajdujące się na krętych drogach.."
Żeby było śmieszniej nic nie piszą o przysłanianiu i jest to info ze strony VW ale z GOLFa - w tiguanie nic nie podają o światłach ale na youtubie można dobieżeć jak działają LED TOP w VW.
Mam wrażenie że producenci coraz mniej podają informacji co jest dziwne bo niektórymi mogliby się chwalić.
Wszyscy mówią ze na stronie www szukać a tam nic praktycznie nie ma. Kilka fotek na cały ekran, ale konkretów mało.
Ad 3. Na 3 obrazku jest grafika ale ciężko powiedzieć czy owe przyciemnienie to po prostu wyłączenie świateł długich, czy może wyłączenie tylko (w tym przypadku lewego) reflektora świateł długich.
Widziałem gdzieś dywagacje nad ta grafiką, że pobocze z prawej wygląda jak doświetlone długimi itd. ale grafika to może być albo zrobiona źle (celowo lub nie) albo nie odzwierciedlać stanu prawdziwego.
Ktoś wie co oznacza owo PRZYCIEMNIANIE? gaszenie świateł czy może wygaszanie jednego z nich - takie uproszczone przysłanianie.
Na LEDy się zdecyduję i to pewnie na te Full LED ;]
Podpowiecie czy warto brać do tego SPRYSKIWACZE?
Skoro nie ma wymogu to te LEDowe światła muszą mieć mniej niż 2000 lumenów (mniej niż xenony w Superbie!!!), ale pytanie CZY WARTO ??
Gdzieś wyczytałem (i w sumie ma to sens) że LEDy nie grzeją do przodu, tylko do tyłu, co powoduje że spryskiwacze tylko pogarszają sprawę. był moment że chyba w VW dawali je z automatu do ledów - teraz się to zmieniło i są jako płatna opcja. Pytanie tylko dlaczego się to zmieniło - czy po to aby ciągnąć jeszcze więcej kasy czy dlatego że się zorientowali że LED + spryskiwacz to nie jest super para. A jak już ktoś chce to niech sobie świadomie to dobierze i zapłaci.
Jakie są Wasze opinie?
-
kamilR
- Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17
Sie zmieniło bo ledy nie przekraczają wartości bodajże 4000 tys lub 2000 lumenów i powyżej którejś z tych wartości prawo nakazuje miec spryskiwacze(czy to przy xenonach czy ledach), natomiast jak wyglada sprawa funkcjonalności spryskiwaczy w połączeniu z tym ze led ,,oddaje ciepło,, do tylu(dlatego ledy musza miec chłodzenie) tego nie wiem.
Tak. Te ledy muszą mieć mniej lumenów niż wymaga prawo aby były spryskiwacze - to zrozumiałe.
Swiecą rewelacyjnie i nie ma się zastanawiać nad lumenami.
Chodziło mi o sam aspekt użytkowy.
Jesień/zima zasyfione światła a temperatura minusowa.
Przy gorących xenonach po użyciu spryskiwacza szyba reflektora staje się czystsza a temeratura nie pozwala na zamarznięcie nowo napsikanwgo płynu.
Zastanawia mnie jak to jest z ledami.
Rwflektor brudny i zimny. Dajemy plyn (zakladam że zimowy) ale on sam z siebie nie rozmraża przecież błota śniegowego.
Zastanawiam się czy to tylko nie pogorszy sprawy. Nie dość że błoto sniegowe z kól innych pojazdów to jeszcze warstwa płynu na tym wszystkim a to wszystko podczas jazdy np w temp. -10
Swiecą rewelacyjnie i nie ma się zastanawiać nad lumenami.
Chodziło mi o sam aspekt użytkowy.
Jesień/zima zasyfione światła a temperatura minusowa.
Przy gorących xenonach po użyciu spryskiwacza szyba reflektora staje się czystsza a temeratura nie pozwala na zamarznięcie nowo napsikanwgo płynu.
Zastanawia mnie jak to jest z ledami.
Rwflektor brudny i zimny. Dajemy plyn (zakladam że zimowy) ale on sam z siebie nie rozmraża przecież błota śniegowego.
Zastanawiam się czy to tylko nie pogorszy sprawy. Nie dość że błoto sniegowe z kól innych pojazdów to jeszcze warstwa płynu na tym wszystkim a to wszystko podczas jazdy np w temp. -10