NIE [ROZWIĄZANY] Problem z usługami online

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
D10ni
Samochód: GunMetal Sportline 2.0TDI 190KM

Re: NIE [ROZWIĄZANY] Problem z usługami online

Post autor: D10ni »

WuWu pisze:
17 kwie 2019, 19:41
[...] napisali że to nie jeset obowiązkowe ( :lol: ) i mogę nie wykupywać na następny rok. [...]
Weź to wrzuć gdzieś w media społecznościowe, to ta odpowiedź to mistrzostwo PR. Ostatecznie Skody ludzie też nie muszą kupować.

Zadowolny z GunMetal Sportline :D

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

janoush
Samochód: Kodiaq Style 2.0TSI, Astra J 1.6

Post autor: janoush »

D10ni pisze:
17 kwie 2019, 20:29
WuWu pisze:
17 kwie 2019, 19:41
[...] napisali że to nie jeset obowiązkowe ( :lol: ) i mogę nie wykupywać na następny rok. [...]
Weź to wrzuć gdzieś w media społecznościowe, to ta odpowiedź to mistrzostwo PR. Ostatecznie Skody ludzie też nie muszą kupować.
Popieram,
powinniśmy to nagłośnić (kto ma fb lub inne) aby w końcu skoda zaczęła traktować klientów poważnie.
Rozpasali się sprzedając wszystko prawie na pniu...

BTW, jestem z tych, którym nie działa. Mi pokazuje, że ostatnia aktualizacja była 42 dni temu.
janoush

bubuś
Samochód: był Kodiaq Style 2,0 TDI 140kW, 4x4, DSG + dodatki

Post autor: bubuś »

A u mnie wszystko, czyli portal na lapku i apka v. 3,0 na smartfonie, działają elegancko, podają aktualne dane.
Dziwne i niezrozumiałe są te liczne przypadki braku prawidłowego działania u wielu użytkowników.
Follow your dreams :D
Cenię swój wzrok i czas, dlatego nie czytam niechlujnie pisanych postów! Oczekujesz pomocy, używaj poprawnej pisowni.
Popieram akcję na rzecz poprawnej pisowni i ortografii w Internecie: BYKOM-STOP!

D10ni

bubuś pisze:
17 kwie 2019, 21:06
Dziwne i niezrozumiałe są te liczne przypadki braku prawidłowego działania u wielu użytkowników.
Dziwne i niezrozumiałe by było gdyby nie działało u jednej osoby. Jeśli mamy do czynienia z grupą, to:
- albo jest to świadome działanie żeby "zagonić" ludzi do serwisu celem aktualizacji sterowników,
- albo mamy do czynienia z g*wnianą amatorszczyzną przy tworzeniu i wdrażaniu oprogramowania

A może jedno i drugie. Jak dołożę absurdalne (no dobrze, nie zrozumiałe dla mnie) założenia przy np. obsłudze lusterka prawego* to chyba zacznę tęsknić za jakimś starociem bez elektroniki.

* W starym landroverze (LR D3) prawe lusterko opuszcza się po po wrzuceniu wstecznego. Po jakiejkolwiek zmianie biegu lusterko się podnosi do normalnej pozycji). Inżynierowie Skody mieli jakiś inny pomysł, bo nie dosyć że trzeba wrzucić bieg do przodu, ale jeszcze nabrać określonej prędkości. (Po co? Ktoś podpowie?) I oczywiście programiści nie potrafią tego dobrze oprogramować. 2h w serwisie i nadal muszę wymuszać powrót przyciskiem pamięci fotela.
** Może ktoś podpowie, po co w czasie jazdy (szczególnie nocą) podświetlenie (ambiente) moich trampek? Kolorki rozumiem, ale dlaczego to podświetlenie nie może się wyłączać po ruszeniu?

PS, żeby było w temacie. U mnie nie działają funkcje SOS, lokalizacji samochodu i zdalnego otwierania. Zniknęły także z menu. Widoczne i działające są jedynie usługi infotainment. Kolejka w serwisie już zaklepana, przy okazji wymiany klocków (9tys przebiegu)

Awatar użytkownika
michalmiko
Samochód: Kodiaq Style 4x4 2.0 TSI Lava Blue 244KM/431Nm

Post autor: michalmiko »

Wiecie co, dostałem odpowiedź na moją reklamację, ale takiego bełkotu marketingowego dawno nie czytałem :roll:
Mój mail brzmiał następująco:
Szanowni Państwo,

Od 29 marca 2019 nie mam łączności z samochodem za pośrednictwem aplikacji Skoda Connect, jak również z infolinią za pomocą przycisków z samochodu. Byłem w tej sprawie w serwisie ASO Skoda, ale niestety serwis nie znalazł rozwiązania na chwilę obecną. Podejrzewam, że problem leży po stronie Państwa serwerów, z którymi komunikuje się mój samochód. Chciałbym prosić Państwa o bezpłatne przedłużenie mojego abonamentu, o okres (ilość dób) od którego wykupione subskrypcje przestały działać, do dnia kiedy już zaczną działać. Uważam, że jest to nie w porządku naliczać abonament za usługi, których nie możecie Państwo realizować przez tak długi czas.
Numer VIN pojazdu: , Skoda Kodiaq

Z Poważaniem,
A tutaj odpowiedź Skody. Nie wiem czy śmiać się, czy płakać, ale z tego co zrozumiałem, to płacę im za usługę, za którą nie biorą odpowiedzialności, jeżeli nie działa :? To nie ich wina, że nie działa.
Po przeczytaniu tego maila czuję się mocno zmieszany i nawet przeszło mi przez myśl powiadomić UOKiK, ale chyba nie będę się z dziadami naciągał...

Obrazek

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

W dooopach im się poprzewracało. Mają kolejki w salonach, to i piszą sobie pisemka do ludzi. Zbiorowy pozew może by pomógł.

WuWu
Samochód: Kodiaq 1,4

Post autor: WuWu »

a jak im udowodnisz (prześlesz zrzut ekranu) że to co działa to np przekazuje błędne dane to odpowiedzą tak:

"W odpowiedzi na zadane zapytanie pragnę poinformować, iż takie błędy mogą mieć miejsce w momencie prac konserwacyjnych nad usługą Skoda Connect (jakie niewątpliwie miały miejsce w sierpniu). Dane mogą być błędnie zaciągane przez aplikację, z błędną datą, ze wsteczną datą lub nie być pobierane. W tej sytuacji należy przeprowadzić reset ustawień fabrycznych urządzenia nawigacyjnego/radiowego (wraz z profilami i ustawieniami Skoda Connect w samochodzie) oraz usunąć i zainstalować ponownie najnowszą wersję aplikacji mobilnej."

ja dalej odpisując - Prawie bym w to uwierzył gdyby nie fakt że TO SAMO -czyli nieprawdziwe dane są widoczne na Waszym serwerze po zalogowaniu z komputera.
W załączeniu zrzut ekranu zrobiony przed chwilą po zalogowaniu się na Państwa stronę.
Nie ma sensu kolejny raz resetować aplikacji w telefonie, trzeba ją odinstalować i poczekać na działającą wersję.
A wracając do tematu na Państwa stronie są co najmniej jedne nieprawdziwe dane dotyczące mojego auta.
Tam też mam się skasować ?...........

odpisują
"dziękuję za ponowny kontakt. Oczywiście nie ma żadnych przeciwwskazań by usunąć również pojazd z portalu Skoda Connect (a następnie dodać ponownie po numerze VIN), a nawet w skrajnych przypadkach usunąć konto użytkownika i założyć je ponownie. Usługi Skoda Connect nadal będzie dostępna w tych samych terminach.
Zachęcam do monitorowania takich błędnych danych wyświetlanych na portalu/aplikacji i kontaktu z Infolinią. Każda sugestia pozawala nam na sprawowanie lepszego nadzoru nad tym w jaki sposób reprezentowana jest marka Skoda."

Odebrałem to tak - to co widzisz w aplikacji (jeśli działa) niekoniecznie musi być prawdziwe. Bądź naszym testerem za swoją kasę ;)

D10ni

Szanowni, dosyć płaczu. Tutaj są ogólne warunki korzystania z usługi https://skoda-connect.com/portal/pl_PL/ ... conditions
A tutaj, wspomniany w OWK organ do pozasądowego rozstrzygania sporów http://ec.europa.eu/odr.
Ja muszę pierw usiąść do kompa i napisać skargę do Skody. Gdy dostanę negatywną odpowiedź, z marszu odwiedzam tą platformę i zakładam skargę.

WuWu
Samochód: Kodiaq 1,4

Post autor: WuWu »

Ja piszę jako ciekawostkę - ze tak było prawie rok temu - mnie się liczył rok usługi od odbioru auta i aktywacji usługi w 2017 do sierpnia 2018
Ja nie przedłużyłem umowy (bo była nieobowiązkowa ;) ) nie zapłaciłem więc nie mam co zgłaszać.
;)

Awatar użytkownika
michalmiko
Samochód: Kodiaq Style 4x4 2.0 TSI Lava Blue 244KM/431Nm

Post autor: michalmiko »

U mnie czasami zdarzało się tak, jak siedziałem w aucie pod domem (mam ustawione, że jak samochód zbliża się do domu, to wysyła powiadomienie na aplikację), że samochód dojeżdża do domu. Podejrzewam, że było to spowodowane słabym akumulatorem, bo zdarzało się to podczas kilkugodzinnego mycia/sprzątania. Nie działo się to nagminnie, więc nie zgłaszałem tego do serwisu, bo pewnie i tak by nic nie zrobili, a aplikacja działała do 29 marca bardzo dobrze. Szkoda, bo chciałem ją przedłużyć na kolejny rok, a teraz jak tak dalej ma być, to rezygnuję z tego. PR Skody według mnie leży. Nie są tak prokonsumentcy jak np. Ikea, gdzie zrobią wszystko, aby klient był zadowolony i zawsze naprawią swój błąd, gdzie w wielu przypadkach reklamacja byłaby odrzucona.

ODPOWIEDZ