Spalanie

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
Everred
Samochód: Skoda Kodiaq Style 2.0 TSI

Re: Spalanie

Post autor: Everred »

Nie chodzi o autohold tylko SS. Auto samo mi nie jedzie oczywiście (!), tylko irytujące jest samo włączanie silnika przez oddalenie auta przede mną. Jest to bez sensu bo w przypadku takich ruchomych korków, gdzie co chwilę auta się przesuwają silnik gaśnie i zapala się. Jadąc w ten sposób 300 metrów silnik potrafi się wyłączyć i włączyć z 30 razy... W instrukcji jest informacja o minimalnej prędkości przy której się nie wyłącza jeśli się jej nie przekroczy, nie pamiętam czy to 2 czy 4 km/h ale to się nie sprawdza... Powinno to być 20 km/h wtedy może miałoby to sens. Próbowałem być "eko" przez chwilę ale jednak wolę zatruwać środowisko po staremu:)

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Niedźwiadeq
Samochód: kodiaq 2.0 Tdi DSG style + dodatki

Post autor: Niedźwiadeq »

Mnie tez to irytowalo i kiedy wlaczylem autohold. SS gasi silnik i wlacza dopiero gdy dotkniesz gazu. Unikasz wowczas wielokrotnego uruchamiania silnika w syruacji gdy poprzedzajace auto delikatnie ruszy do przodu.

lighting
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: lighting »

Niedźwiadeq pisze:
20 lip 2017, 22:16
Mnie tez to irytowalo i kiedy wlaczylem autohold. SS gasi silnik i wlacza dopiero gdy dotkniesz gazu.
Nie do końca. Jak się stoi w korku i ma załączony ACC, w momencie jak auto przed nami ruszy, silnik sam się uruchomi bez dotykania pedału gazu.
DO developer

kkriss
Samochód: Kodiaq 2.o tsi

Post autor: kkriss »

A ile jest w stanie wytrzymać rozrusznik i akumulator?

Everred

kkriss pisze:
21 lip 2017, 12:10
A ile jest w stanie wytrzymać rozrusznik i akumulator?
Nie chce się przekonać, wolę zostawić odrobinę więcej na stacji paliw

Rafał
Samochód: 2.0 tsi lava blue

Post autor: Rafał »

Everred pisze:
21 lip 2017, 20:40
Nie chce się przekonać, wolę zostawić odrobinę więcej na stacji paliw
[/quote]
to polecam permanentne wyłączenie s/s - w okolicach bydgoszczy / torunia mogę pomóc. w sumie dużo podróżuję po pl więc jak ktoś chętny proszę pytać na prv

Staszek1
Samochód: superb , kodiaq . lancer evo :)

Post autor: Staszek1 »

da sie to przekodować czy trzeba jakieś patenty na włącznik zakładać ?

leipruk
Samochód: Skoda Kodiaq 1.4 TSI

Post autor: leipruk »

Pierwsze 500km w 1.4 TSI DSG. Jazda w miarę eko (dotarcie), ale też i sporo korków, takich wręcz zatorów (długi weekend w stolicy, a raczej wyjazdy na niego).
Spalanie komputer 8.0, na stacji 8,6.
Z poprzedniej Octavii III 1.4 TSI pamietam, ze zawsze do tego co pokazywał komputer należało dodać 0,5-0,6. Tu widać podobnie.

Everred

To malutko! Ja w Krakowie na krótkich i średnich odcinkach w mieście (spory ruch ale bez korków), teraz gdy już przywykłem do auta z turbiną i automatem schodzę poniżej 14 litrów na 4-5 kilometrowych odcinkach, na 10-15 kilometrowych to już około 10-11 litrów. Na trasach zależy czy jadę 120-130 to 7.5-8 litrów, jak jadę 150-160 to 10 litrów.

leipruk
Samochód: Skoda Kodiaq 1.4 TSI

Post autor: leipruk »

Wg mnie to nie malutko. Nie robię tras 4-5km. Zazwyczaj koło 50-100km. Podany dystans przejechałem jak na siebie bardzo delikatnie, wiec zakładając, że po dotarciu spalanie nie spadnie, to w związku z jazdą na pewno już nie spadnie, a raczej wzrośnie. Tak, wiem, że waga, że to SUV, że palić musi, ale zakładałem około 1-1.5 litra mniej.
Nie narzekam, bo jeżdżę też prawie 2-tonową 3,5 litrową V6-ką, która przy jeździe emeryckiej zadowoli się "zaledwie" 14 litrami, a 20-stoma też w odpowiednich warunkach nie pogardzi, ale odnoszę swoje oczekiwania do poprzednio posiadanej Octavii III 1.4 TSI, która paliła te 2-2,5 litra mniej i "wyceniałem" dodatkowe 500kg Kodiaqa na +1 litr. Pewnie zapomniałem o Cx :-)
Nic, może jednak się dotrze :-)

ODPOWIEDZ