Czas oczekiwania na Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
Awatar użytkownika
milesia
Samochód: KODIAQ Style 1,4 TSI 150kM

Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa

Post autor: milesia »

Aaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!
Uuuuuuuusialala I'love mój NIEDZWIEDZ
Słuchajcie nim się płynie nie jedzie, jest cichutenko, pozycja za kierownicą wyśmienita, auto wkreca się od 0 natychmiast, dopiero później czuć taki moment że pedal w podłodze a on ma chwile zawiechy. Kiedy porusza się kierownicą przy wolnej jezdzie lekko prawo lewo, kołysze się mięciutki, ale kiedy przy większej prędkości wchodzi w luk, nagle twardnieje, robi się się silny, stabilny wrrrrr taki yhm...!!! BEZPIECZNY!!!
Ja przesiadam się z Opla Antary, w którym na autostradzie porozmawiać spokojnie nie da rady, zawieszenie jest twarde, nierówności wyczuwalne, mo wszystko lubię to auto, ale KODIAK to bez porównania niebo a ziemia. Tu jeździłam 2.0 tdi z automatem, którego nie wybrałam, bo się obawiałam, nigdy nie jezdzilam automatem. Przejechałam się superbem z automatem i nie podobało mi się a tuuu no Bosko!!!!! Jakbym całe życie jeździła tylko automatami. Niestety zmienic nie możemy. Ale byłam głupia że nie posłuchałam mojego doradzcy i brata. Jednak mężczyzn czasem trzeba się posłuchać.
Auto wywołuje ogromne zainteresowanie przechodniów, jechalam bialym kodiakiem natomiast obok stoi quartz, i wydaje aie być duuuuzo wiekszy od tego białego.
Kamera cofania, bardzo fajna sprawa niestety ja jej nie mam a mogłam sobie spróbować jak za pomocą kamery podjechać do przyczepy. Mam zamówiony hak i tu przydałaby się ta kamerka.
Nie podobalo mi się że lewe lusterko zasłania mi lewa część drogi przy skręcaniu w lewo, wysepki, pasów poziomych nie widac, musiałam się przechylać, wychylać żeby np,nie nsjechsc. Zapewne to tez kwestia ustawienia wyżej fotela. Zaraz sprawdza odjezdzajac z salonu czy unie też tak jest, bo nie zwróciłam nigdy na to uwagi.
Ok. To tyle na teraz jadę na kawe uspokoić emocje :) jak wszystko dobrze pójdzie w fabryce to 27 marca odbiór 😁😁😁😁😁😁
Kocham KODIAKA mojego niedźwiadka

Do miłego
Milesia :P

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
milesia
Samochód: KODIAQ Style 1,4 TSI 150kM

Post autor: milesia »

agnes pisze:
28 lut 2017, 11:02
milesia pisze:
28 lut 2017, 10:53
Dzień Dobry wszystkim :D właśnie dostałam telefon, żeby przyjechać na jazdę próbną yupi, ulalala,
Za 3h, będę powozić 150 koników :D
I może jakieś ciekawostki się dowiem, bo panowie byli w Portugalii na szkoleniu :D
Wieczorem dam znać :D ulalalala piękna wiosna nastała :D
Baw się dobrze!
Dopytaj o co będziesz mogła (może coś o terminach produkcyjnych?).
Agnes, podłoga na 100 z progiem. Niestety to jest standard, potem do zakupienia jako dodatkowa podwójna. Terminy wszyscy ci którzy Zamówili skóry pelne, wentylowane terminy niestety najpóźniejasze. Tu u nas 22 i 23 tydzień.
Do miłego
Milesia :P

Awatar użytkownika
dawajrapa
Samochód: Kodiaq TSI

Post autor: dawajrapa »

Ja dzis tez bylem na jezdzie probnej i niestety nie podziele az takiego entuzjazmu, jak kolezanka milesia powyzej... ;)
Auto widzialem juz wczesniej, ale nie jezdzilem, takze dopiero dzis moge powiedziec cos wiecej.
Testowalem 2.0 TDI 190KM w wersji style, z paroma dodatkami. Auto ogolnie bardzo fajne, i tez sie nie moge doczekac odbioru swojego, ale ogolnie po przejechaniu kilkunastu km, w tym kawalka po autostradzie, emocje jakos opadly, fajerwerkow nie ma :)
Auto poprawne, ale spodziewalem sie duzo wiecej po 190KM i momencie 400Nm. Mam porownanie do wielu innych aut i roznych silnikow, na codzien jezdze 160-konnym benzyniakiem z turbo, czasami dosiadam 200konne audi zony (tez benzyna z turbo) i naprawde mialem dzis wrazenie, ze Kodiaq nie chce jechac...
Pozatym kwestia wyciszenia, ktora ktos gdzies tu podnosil- jest OK, do 160km/h jest w srodku cicho, pozniej zaczynaja szumiec lusterka i uszczelki lub listwy w okol drzwi. Auto fajnie sie prowadzi, DCC- super temat, nie bede mial tego u siebie, ale jak ktos sie zastanawia- BRAC! :) w trybie sport jest sztywny, zwarty, wszystko sie zgadza. W miescie na dziurach i studzienkach tryb normal juz robi robote.
Osobiscie nie moglem znalezc dobrej pozycji dla siebie, mam 192cm wzrostu, i po obnizeniu fotela maxymalnie w dol- nadal siedzi sie wysoko, nawet troche za wysoko (w 3008, ktorym jezdze obecnie tez siedzi sie wyzej niz w osobowce, jednak jakos predzej sie tam odnalazlem, pomimo faktu, ze nie jestem fanem francuskiej motoryzacji, a wrecz przeciwnie.. ;)
Same fotele w miare wygodne, ale jednak troche waskie- podczas pierwszych ogledzin na parkingu przed salonem jakos tego nie odczulem, ale teraz po pol godzinnej przejazdzce moge stwierdzic, ze osoby tezsze moga odczuwac lekki dyskomfort / trzymanie boczne itp- sam mam prawie 100kg wagi, wiec przy tym wzroscie nie powiem, ze jestem tęgi czy gruby, a fotel juz dla mnie moglby byc troche glebszy, lepiej trzymac boki itd.
Audio- zamowilem u siebie Cantona i zastanawialem sie, czy warto. Warto. Mialem dzis porownanie fabrycznego naglosnienia, ktore NB gra bardzo przyzwoicie (sluchalem znanych mi utworow z iphona po kablu- car play), ale Canton i tuba w kole zapasowym robia robote, gra naprawde przyjemnie, plus kilka dodatkowych opcji w samym radio.
Takze ogolne wrazenia bardzo pozytywne, ale przydalby sie tam mocniejszy silnik :) jestem ciekaw jak beda jezdzic 2.0 TFSI, chociaz z praktyki wiem, ze apetyt rosnie w miare jedzenia, wiec czuje, ze szczesliwi wlasciciele tychze silnikow po jakims czasie (po gwarancji?) beda biegiem leciec do tunerow, zeby wykrecic pare dodatkowych Nm i KM, bo to jednak duze i ciezkie auto... :)
Ogolnie do jazdy na codzien po miescie, w okol przyslowiowego komina, licze ze nawet slabsze motory zrobia robote. Auto jest w srodku OGROMNE. Ilosc miejsca na tylnej kanapie zaskoczyla mnie, pomimo ze ogladalem sporo testow i innych filmow w necie- nie spodziewalem sie, ze bedzie az tak dobrze. Bagaznik- ok, potwierdzam, ze 5cio osobowa werjsa jest z progiem (tj. nie ma podwojnej podlogi poki co, jak pisali koledzy wyzej). chyba tyle. Pozostaje czekac na odbior :) O plastikach nie pisze, bo kazdy wie jak jest- nie jest zle, ale moglo byc jednak troche lepiej, ale nie czepiam sie, bo nie wypada, szczegolnie przy tej cenie samochodu- cala reszta jest bardzo OK! tyle.

agnes
Samochód: Skoda Kodiaq 2,0 TDI

Post autor: agnes »

Dzięki za Wasze wrażenia :)

Jak wrażenia z jazdy w trybie normalnym (bez użycia opcji DCC)?

Milesia - jeździłaś 150KM czy 190KM?

artur
Samochód: kodiaq 2.0 tsi

Post autor: artur »

loboss1 pisze:
27 lut 2017, 20:49
Aha i znaczenie ma chyba silnik - 2.0 TSI, prawdopodobnie jedyny na tym forum. :)
Witam. Nie jedyny nie jedyny :D :D .Pozdrawiam

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

dawajrapa pisze:
28 lut 2017, 15:20
Testowalem 2.0 TDI 190KM w wersji style, z paroma dodatkami […]
Auto poprawne, ale spodziewalem sie duzo wiecej po 190KM i momencie 400Nm. Mam porownanie do wielu innych aut i roznych silnikow, na codzien jezdze 160-konnym benzyniakiem z turbo, czasami dosiadam 200konne audi zony (tez benzyna z turbo) i naprawde mialem dzis wrazenie, ze Kodiaq nie chce jechac...
A jeździłeś dieslami? Bo porównujesz do dwóch silników benzynowych, a jednak diesle mają nieco inną dynamikę i może trzeba się przestawić. Ciekawe co byś powiedział na ten 2.0 w benzynie.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

Awatar użytkownika
dawajrapa
Samochód: Kodiaq TSI

Post autor: dawajrapa »

tak, oczywiscie, inaczej nie pisalbym takich herezji ;) sam mialem kiedys dluzsza chwile audi z a4 TDI, jezdzilem 3litrowymi v6 w dizlu, jak tez malymi 1.6 tdci itp, ktore przy niewielkiej masie wlasnej tez sa ok i do miasta wystarczaja... Kodiaq nawet w trybie sport nie powalal dynamika, ale to tylko moje (moze subiektywne) odczucia. pozatym ogolnie bardzo OK, szczegolnie pod wzgledem ilosci miejsca w srodku- a na tym najbardziej mi zalezalo. Na jezdzie testowej upewnialem sie jeszcze czy to na bank 190 koni, bo jechal bardziej jak 150... btw- jezdzilem godzine temu Octavia 1.8 tsi 160km, bo kolega dzis kupil i przyjechal sie pochwalic. oczywiscie to mniejszy i lzejszy samochod, inna charakterystyka benzyny itd, ale uwzazam ze zbieral sie odczuwalnie lepiej niz Kodiaq, ktorego testowalem dzis rano.

frutis13
Samochód: KODIAQ 2.0 TDI 140kW Style

Post autor: frutis13 »

Również odwiedziłem dziś salon by po raz pierwszy zobaczyć niedźwiadka. Co prawda nie udało się pojeździć ale wrażenia wizualne bardzo pozytywne. Największe wrażenie zrobił na mnie rozmiar i przestronność tego autka.. Choć nie jeżdżę teraz małym samochodem a sam nie jestem najmniejszą osobą, to Kodiaka określił bym dwoma słowami.. WAGON KOLEJOWY. ;)
Bardzo mnie to cieszy bo wielkość samochodu była jednym z głównych kryteriów mojego wyboru..

loboss1
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TSI Style

Post autor: loboss1 »

Miło jest, że decydowaliscie się na 2.0 tsi. Dotychczas miałem octavia 1.4 tsi i porównując moc i wagę do Kodiaqa powinno być podobnie. 150 koni benzyny i prawie 500 kilo różnicy wagi obu aut to delikatne nieporozumienie, dlatego stwierdziłem, ze opcja 180 konna jest niejako optymalną. Nie chodzi mi o osiągi sportowe ale o obciążenie silnika. I mając na uwadze wersje 7 osobowa waga auta wzrośnie o kolejne 500 kilo, ciężko mi wyobrazić sobie wyjazd na wakacje autem i zastanawiać się nad wyprzedzeniem tira na ruchliwej trasie. Jest to oczywiście mój punkt widzenia, ale uważam go za sensowny. Co do diesla to silnik tsi ma podobną pracę jak Tdi. Ciągnie od 1450. Sporo jeździłem tymi tsi i choćby nawet ekonomicznie licząc to ciężko w normalnym użytkowaniu nadrobić kosztami paliwa różnicę w cenie obu silników. Poza tym kiedyś bawiłem się dieslami i począwszy od dpfu a skończywszy na pompowtryskach nie jest to przyjemne. Technika już poszła do przodu i zaciera się realna granicą między benzyna a dieslem. Reasumując fajnie, że będzie można w Polsce porównać różne style użytkowania właśnie silników 2.0 tsi. Czekam na Wasze opinie i relacje z lotów.

Skrimer
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI STYLE W OCZEKIWANIU

Post autor: Skrimer »

No i stało się. Dzisiaj dowiedziałem się ze produkcja jest przewidziana na 20 tydzień czyli połowa maja . Data taka iż nie wiadomo czy płakać czy się cieszyć nie jest to kwiecień ale też nie lipiec :) termin po prostu rozsadny

ODPOWIEDZ