Status auta i dane

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Awatar użytkownika
dawajrapa
Samochód: Kodiaq TSI

Re: Status auta i dane

Post autor: dawajrapa »

fonus pisze:
20 mar 2017, 10:58
... Połączenie umożliwiające transfer danych jest nawiązywane za pośrednictwem karty SIM instalowanej fabrycznie w Pojeździe. Klient nie musi zawierać odrębnych umów z operatorem sieci komórkowej i nie ponosi żadnych kosztów połączenia ani roamingu.
a jednak! :) no to w takim razie pozostaje trzymac kciuki, zeby to faktycznie hulalo... (tj. te dodatkowe funkcje w aplikacjach na komorkach)

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

loboss1
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TSI Style

Post autor: loboss1 »

Dostalem dzis info: Wyjechac z garazu, usunac auto z Infotainment oraz kolejno zarejestrowac sie jeszcze raz. Jutro sprawdze. Napisze czy podzialalo.

Awatar użytkownika
fonus
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI ACT 150 KM 2WD DSG Brąz Magnetic

Post autor: fonus »

Jak nie pomoże to jeszcze trzy razy zatrąbić 😉

loboss1
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TSI Style

Post autor: loboss1 »

Chyba już powoli dochodzę do problemu. Co jakiś dłuższy okres czasu zapala się na DOT czerwone auto z czerwonymi promieniami - na cały ekran. Prawdopodobnie system sygnalizuje brak połączenia z serwerem Skody. Chciałem zadzwonić przez CareConnect do serwisu i tu ... Muka. Nic nie działa. Chyba coś nie tak jest z wbudowaną karta SIM i połączenie CareConnect. Jutro będę dzwonił do serwisu. Na pewno jest to powiązane z przekazywaniem danych na serwer Skoda Connect.

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

A nie ma tam nigdzie podanego zasięgu?
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

Emin
Samochód: Kodaq 2.0 TSI

Post autor: Emin »

Chyba mam podobny problem.

Skoda Connect wykorzystuje różne metody transmisji danych do różnych rzeczy. Żeby zarejestrować auto, wysłać do niego punkty docelowe, trasy albo kanały RSS do newsów musisz autu "dać Internet" albo poprzez włożenie mu karty SIM swojej w najwyższej nawigacji albo w tej niższej przez udostępnienie mu Internetu ze swojej komórki via mobile hotspot. Natomiast dane o ostatnim położeniu auta, przejechanych kilometrach, otwartych drzwiach itp. czyli cały status auta jest wysyłany przez moduł, który służy również to połączeń alarmowych oraz z infolinią - "trzy guziki na suficie". Mi to przestało działać po pobycie auta całą noc w podziemnym parkingu. Kiedy na niego wjeżdżałem dioda, która jest koło guzika alarmowego przeszła z czerwonego na zielone co jest normalne, bo auto straciło zasięg wjeżdżając pod ziemię. Ale na drugi dzień przy odpaleniu dioda była znów zielona i to już było dziwne. Od tamtej pory dioda jest zielona i nie działa nie tylko transmisja danych o statusie auta, ale nie działają także owe trzy guzik do dzwonienia. Byłem w salonie, ad hoc nic nie pomogą bo nie znają tego, nigdy w Skodzie nic takiego wcześniej nie było itp.

Nb. rejestracja Infotainmentu w Skoda Connect nie pomogła u mnie. Moim zdaniem powinien wystarczyć reset twardy tego modułu z kartą SIM, z tym, że podejrzewam, że on może mieć własną niezależną baterię (w końcu ma działać po kolizji!).

Awatar użytkownika
fonus
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI ACT 150 KM 2WD DSG Brąz Magnetic

Post autor: fonus »

No ładnie. Dochodzi kolejna rzecz, która co do zasady ma służyć bezpieczeństwu a tym czasem się zawiesza. Gdybyś nie zauważył i nie był podejrzliwy co do tej diody to byłbyś przekonany że wszystko działa. ..

Emin

Ja mam mieszane uczucia co do tego systemu. Bo on jednakowoż donosi gdzieś gdzie jest nasze auto, można go więc wykorzystać np. do śledzenia gdzie jeździmy. Ponieważ ma podpięcie wprost do mikrofonu to można również na 100% zdalnie go włączyć i słuchać o czym się gada w aucie. Taki mały Big Brotherek w aucie. Więc może lepiej, że nie działa. ;)

Emin

U mnie się samo dziś naprawiło. Wziąłem apkę i wgrywałem sobie punkt docelowy do navi a tu widzę że dane o pozycji itp. aktualne. Przycisk do dzwonienia na infolinię też zadziałał. Nie wiem czemu ale się naprawiło.

krzysztofkodiaq
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI DSG 150KM STYLE

Post autor: krzysztofkodiaq »

Mam podobny problem w swojej: jadąc system nagle załączył komunikat na komputerze i głosowo, że funkcja "3 guzików z sufitu" przestała działać i prosimy o kontakt z serwisem. Paliła się czerwona dioda. Tego samego dnia po zjeździe do domu po całym dniu, nie zauważyłem, ale dioda przeskoczyła znów w zielone. Od tej pory też nie działa mi skodaconnect. Podjadę do serwisu, zobaczę co powiedzą. Napiszę jak dowiem się czegoś więcej.
Przytrzymując 10sec. przycisk włączenia radia - system się resetuje - ale nadal nie ma w menu opcji połączenie online. Czyli sam reset nic nie daje.

ODPOWIEDZ