Diesel, czy benzyna?

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
Skorek
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 4x4 AUTOMAT

Re: Diesel, czy benzyna?

Post autor: Skorek »

I dobrze się spodziewasz... W tej chwili jeżdżę Superbem 2.0 170 KM automat 4x4 i przy "emeryckiej" jeździe na odcinku 50 km spalił mi najmniej 4,2/100. Max na autostradach w Niemczech z czterema osobami gdzie średnia prędkość z komputera to około 120 km spalanie na poziomie 9 litrów. Reasumując ten samochód spala średnio 7-7,5 l/100 więc myślę, że w Kodiaq powinno być około 1-1,5 więcej

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

Średnio (na kilkunastu tysiącach kilometrów) mój Superb 1.8 benzyna spalił ok. 9 l. 12 l to naprawdę dużo, a od diesla powinieneś oczekiwać zdecydowanie mniej.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

Awatar użytkownika
milesia
Samochód: KODIAQ Style 1,4 TSI 150kM

Post autor: milesia »

Zastanawiam się wciąż, czy silnik 1,4 TSI będzie wystarczającą jednostką napędową dla jakby nie było dużego, ciężkiego auta. Obecnie wozi mnie jednostka 2,0 TDI 150kM w Antarze, zbiera się super, ciągnie przyczepę bez zarzutu, ale zbyt mało jeżdżę tras i ciągle włącza się wypalanie dpf-u, co oczywiście powoduje podwyższone spalanie. Obawiam się czy zmiana z 2,0TDI na 1,4TSI przy tej samej mocy 150kM to nie zbyt mało. A auta testowe mają być dostarczone w największych jednostkach....
Do miłego
Milesia :P

agnes
Samochód: Skoda Kodiaq 2,0 TDI

Post autor: agnes »

milesia pisze:
05 lut 2017, 21:30
Zastanawiam się wciąż, czy silnik 1,4 TSI będzie wystarczającą jednostką napędową dla jakby nie było dużego, ciężkiego auta. Obecnie wozi mnie jednostka 2,0 TDI 150kM w Antarze, zbiera się super, ciągnie przyczepę bez zarzutu, ale zbyt mało jeżdżę tras i ciągle włącza się wypalanie dpf-u, co oczywiście powoduje podwyższone spalanie. Obawiam się czy zmiana z 2,0TDI na 1,4TSI przy tej samej mocy 150kM to nie zbyt mało. A auta testowe mają być dostarczone w największych jednostkach....
Też miałam problem z wyborem silnika (pomiędzy 2.0 TDI 180KM DSG i 150KM manual), zastanawiałam się - czy ten mniejszy będzie OK.
Zwyciężył manual 150KM, chociaż słyszałam dobre opnie o DSG, ale siła przyzwyczajenia...
Ostatecznie, coś trzeba robić w tym samochodzie...
Mam nadzieję, że się nie rozczaruję i że trochę zrywu będzie miał...

root
Administrator

Na forum SuperbClub.pl jest wątek o tym silniku (choć duża tam syfu i off-topu), możecie trochę poczytać. Ogólnie do normalnej jazdy podobno wystarczy, ale oczywiście nie będzie tak dynamiczny jak mocniejsze. I pamiętajcie, że Kodiaq jest jednak trochę cięższy.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

Awatar użytkownika
milesia

agnes pisze:
05 lut 2017, 21:39
milesia pisze:
05 lut 2017, 21:30
Też miałam problem z wyborem silnika (pomiędzy 2.0 TDI 180KM DSG i 150KM manual), zastanawiałam się - czy ten mniejszy będzie OK.
Zwyciężył manual 150KM, chociaż słyszałam dobre opnie o DSG, ale siła przyzwyczajenia...
Ostatecznie, coś trzeba robić w tym samochodzie...
Mam nadzieję, że się nie rozczaruję i że trochę zrywu będzie miał...
hahahahaha siła przyzwyczajenia - też tak mam :lol: mój "kochany" sprzedawca zabrał mnie na przejażdżkę, przepięknym, pachnących nowością superbem z automatem, żeby mi pokazać jak to cuuuudownie się jeździ automatem.... hahahaha no niby przyjemnie, ale ja lubię sobie "powachlować" :P :P :P
Do miłego

Awatar użytkownika
milesia

root pisze:
05 lut 2017, 21:45
Na forum SuperbClub.pl jest wątek o tym silniku (choć duża tam syfu i off-topu), możecie trochę poczytać. Ogólnie do normalnej jazdy podobno wystarczy, ale oczywiście nie będzie tak dynamiczny jak mocniejsze. I pamiętajcie, że Kodiaq jest jednak trochę cięższy.
Kurcze, ale w Kodiaqu jest dostępny tylko 1,4 lub 2,0 w benzynie
Niestety brak tych 1,8 co w Superbie
Do miłego

agnes
Samochód: Skoda Kodiaq 2,0 TDI

Post autor: agnes »

hahahahaha siła przyzwyczajenia - też tak mam :lol: mój "kochany" sprzedawca zabrał mnie na przejażdżkę, przepięknym, pachnących nowością superbem z automatem, żeby mi pokazać jak to cuuuudownie się jeździ automatem.... hahahaha no niby przyjemnie, ale ja lubię sobie "powachlować" :P :P :P
No to się rozumiemy... ;)

root
Administrator

milesia pisze:
05 lut 2017, 21:55
Ale ten 2.0 w Kodiaqu ma tyle koni co 1.8 w Superbie…

Awatar użytkownika
milesia

root pisze:
05 lut 2017, 22:14
milesia pisze:
05 lut 2017, 21:55
Ale ten 2.0 w Kodiaqu ma tyle koni co 1.8 w Superbie…
Ok. dzięki Adminie za linka, poczytałam (3 strony wiedzy reszta to dziecinada) i pozostaję przy swoim 1,4, jeżdżę wokół "komina" i 4 -5 razy w roku wypad nad morze czy w góry, więc powinen w zupełności wystarczyć. A masz jeszcze jakieś ciekawe linki do poczytania nt.silników? Mimo wszystko dobrze wiedzieć więcej...
Do miłego

ODPOWIEDZ