Drganie kierownicy po zmianie kół

RederOr
Samochód: Kodiaq 1.5 TSI E-TEC mHEV 2025

Re: Drganie kierownicy po zmianie kół

Post autor: RederOr »

Jedyne dobre wyważenie jest na wyważarce z testem drogowym, Hunter GSP 9700 (pewnie są już nowsze modele). Wyjdzie każdy problem: krzywa felga, źle odlana opona. Ogarnięty mechanik obejrzy też przyleganie koła do piasty. Ja znam warsztat w Warszawie (Cynamonowa) i drugi w Nowym Ciechocinku (Abell) który to urządzenie ma.
Autobalans to jest to słynne doważanie: gościu podjeżdża taką maszynką z boku, kręci kołem i dokleja pierdylion odważników ? Jeżeli tak, to można to o kant dupy potłuc, to się do Żuka i Nysy nadaje.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

RobertG7
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4

Post autor: RobertG7 »

Problem wibracji znaleziony i rozwiązany (tak na 99%)
Po dwóch próbach wyważania w innych zakładach, również na Hunterze z testem drogowym raz było gorzej, a drugim razem jeszcze gorzej. Przeguby sprawdzowne w AutoPrzeguby (polecam) i z polecenia właśnie tamtego zakładu trafiłem do Weyssenhoff Krzysztof. Centrum diagnostyki samochodowej na Ursynowie w Warszawie. Wyważanie na Hunterze przyniosło zupełnie inne wyniki, winą są dwie opony. Doważenie, zmiana ustawienia opona/felga i wreszcie problem rozwiązany!! Oczywiście opony będą zmienione na nowe w przyszłości, ale teraz już jest rewelacyjnie. Polecam!
Przy poprzednim wyważaniu na Hunterze w AutoRest w Sulejówku żadnych błędów wyważarka nie wykryła, nawet założyli gorsze koło na przód, bo twierdzili że ono jest najlepsze, a okazało się tym najgorszym i teraz trafiło na prawy tył.
Jak ktoś ma problem z drganiami, wyważeniem to polecam ten zakład na Ursynowie.

Zdjęcie z wynikami niby tego dobrego koła:

Obrazek

Awatar użytkownika
Marcelus
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 190KM 4x4

Post autor: Marcelus »

Widać że sama maszyna w zakładzie to nie wszystko jeśli nie przechodzi serwisu czy kalibracji regularnie, dzięki za namiar na sprawdzone miejsce.

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

RobertG7, bardzo Ciekawe co napisałeś. Można żyć w głębokiej nieświadomości i po takim badaniu rozkręcać zawieszenie. A tu proszę. Wyważarka bez kalibracji. Ja znalazłem jeszcze jedną na Puławskiej, ale nie bylem. U mnie nie ma takich ekscesów w ogóle. W tym aucie nie ma, bo w poprzednim jak najbardziej. Myjnia i wulkanizacja Puławska 498, https://myjniawashandgo.pl/?ved=2ahUKEw ... U96BAgnEAQ

RobertG7
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4

Post autor: RobertG7 »

Dobrze jest sprawdzić opony przy zakupie auta w salonie. Nie brałem takiej możliwości pod uwagę, ale się okazuje że dwie są 23 rok, 28 tydzień,a dwie 22 rok 38 tydzień! Prawie rok starsze

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

RobertG7 pisze:
09 maja 2026, 10:55
Dobrze jest sprawdzić opony przy zakupie auta w salonie. Nie brałem takiej możliwości pod uwagę, ale się okazuje że dwie są 23 rok, 28 tydzień,a dwie 22 rok 38 tydzień! Prawie rok starsze
O kurczę. To mnie zaskoczyłeś muszę sprawdzić moje.

ODPOWIEDZ