Ile km przejadę ?

mjoniec
Samochód: Kodiaq II, 2.0 TDI

Re: Ile km przejadę ?

Post autor: mjoniec »

Leg pisze:
17 gru 2025, 21:25
Bardzo uprzejme dzięki za zodpowiedzi.Niefortunnie żadna nie odpowiada na moje pytanie.
Pozwolę sobie nie zgodzić się. Na pytanie zadane w temacie, pojawiło się kilka odpowiedzi i podpowiedzi. Jak uzyskać tą informację z deski rozdzielczej i dodatkowo kilka rad, popartych doświadczeniami, jak do tych wyświetlanych informacji podejść.
Być może to nie rozwiązuje jakiegoś innego problemu, ale tu nie o tym.
Zakładam że masz podobną deskę do mojej. Jeśli deska rodzielcza w Twoim aucie jest inna, to wybacz że zawracam głowę.
Obrazek Obrazek

U mnie prognozowany zasięg 390 km, przejechałem od tankowania 413, w sumie to daje 803. Po tankowaniu pokazywał zasięg 820, czyli teraz zasięg zmalał.
No ale akceptuję to, widać więcej było jazdy w korkach.
Wiem że jak będę jeździł tak jak teraz, to przejadę ok 390 km.
I mnie to wystarczy żeby sobie wszystko odpowiednio zaplanować.
Jeśli inne auta dają lepsze i dokładniejsze estymaty. To szacun dla ich. Sprzedaj Kodiaqa i po problemie.
Mnie wystarczy to co mi skoda pokazuje.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

RobertG7
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4

Post autor: RobertG7 »

Leg pisze:
Bardzo uprzejme dzięki za zodpowiedzi.Niefortunnie żadna nie odpowiada na moje pytanie.BTW:1/Każdy głupie wie,że nie warto jechać do ostatniej kropelki.2/W tak dużym i mocnym aucie zbiornik paliwa 55 l to żenada.Takie zbiorniki maja auta palące połwę tego co Kodiaq 193 KM-zbiornik powinien miec 70 l.3/w dziesiatkach tańszych aut jest łatwiesza/dokładniejsza ocena ilosci pozostałego paliwa .a na podstawie tej wiedzy wiem ile przejadę km.Użytkuję równolegle C5 Aicross i Berlingo 1,6 HDi.W obu autach mogę określić z łatwością zasięg.W tym popapranym Kodiakowym systemie tego sie nie da ,kurwa.amen.
Jeszcze raz napiszę, sprzedaj to badziewie i kup inną markę, najlepiej już z tych sparwdzonych, które masz i z takim entuzjazjem użytkujesz.

Piotr1982
Samochód: Kodiaq II RS 2.0TSI

Post autor: Piotr1982 »

Leg pisze:
Bardzo uprzejme dzięki za zodpowiedzi.Niefortunnie żadna nie odpowiada na moje pytanie.BTW:1/Każdy głupie wie,że nie warto jechać do ostatniej kropelki.2/W tak dużym i mocnym aucie zbiornik paliwa 55 l to żenada.Takie zbiorniki maja auta palące połwę tego co Kodiaq 193 KM-zbiornik powinien miec 70 l.3/w dziesiatkach tańszych aut jest łatwiesza/dokładniejsza ocena ilosci pozostałego paliwa .a na podstawie tej wiedzy wiem ile przejadę km.Użytkuję równolegle C5 Aicross i Berlingo 1,6 HDi.W obu autach mogę określić z łatwością zasięg.W tym popapranym Kodiakowym systemie tego sie nie da ,kurwa.amen.
Zgadzam się z Tobą, mam podobne odczucia zarówno co do samego wskaźnika jak i pojemności baku (chciałbym by bylo 70 lub 75 litrów, ale cóż, z tym akurat nic nie zrobię). U mnie po zatankowaniu RS pokazuje za każdym razem 500-550km, a realny zasięg to 400-450km na baku, czasem 350 gdy pocisnę. Głównie miasto, lecz i tak komputer powinien to wyliczać bardziej dokładnie na bazie historii przejazdów. Jak mam pozostały zasięg około 100km to już mam w głowie planowanie tankowania, a przy wskazaniu 60-70km gdy zapala sie rezerwa to już mus i koniecznie stacja (wchodzi wtedy 52-54 litry przy baku 58l.). Po odebraniu samochodu wjechałem na stację z zasięgiem 10 czy 15km i weszło 57 litrów. Oczywiście każdy wie, że nie powinno się wyjeżdżać baku do końca, ale tu raczej chodzi o konieczność wyczucia auta, bo wskazaniom komputera ciężko wierzyć przynajmniej w moim przypadku. Patrząc na suche liczby (ilość zatankowanych litrów vs pozostały przebieg przed tankowaniem) zakładam, że jeszcze co najmniej 5 litrów jest w przewodach, ale wolę tego nie sprawdzać. Jak tylko zaświeci sie rezerwa lub tuż przed-wizyta na stacji. W tym aspekcie tęsknię za 2.0TDI i przebiegami po 700-800km w mieście, oraz ponad 1000 w trasie:). I nie, nie ma co tłumaczyć tutaj Skody czy dawać innych złotych rad-te wskaźniki zasięgu nie działają jak trzeba, koniec kropka.

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Ile km przejadę ?

Post autor: maq »

Ja swojego ostatnio przydybałem, jak się zapaliła rezerwa na wjeździe na stację paliw. Może komputer u Was podobnie liczy jak w 1 gen? Wygląda mi na to, że korzysta ze średniego zużycia od uruchomienia, z takim podglądem na liczniku się poruszam. Komputer mi pokazywał spalanie około 12 litrów, wlałem dokładnie 50. Zatem w baku miał jeszcze 10. Gdyby czytał z dłuższego okresu, gdzie średnie spalenie wynosi 8 l/100 km, wtedy kontrolka by się zapaliła sporo później i w baku powinno być około 7 litrów.

Awatar użytkownika
Bury_Kocur
Samochód: Misio 2,0 l TDI 150 kucyków + DSG

Post autor: Bury_Kocur »

Piotr1982 pisze:
22 gru 2025, 13:44
Leg pisze:
W tym aspekcie tęsknię za 2.0TDI i przebiegami po 700-800km w mieście, oraz ponad 1000 w trasie:).
Dokładnie tak mam u siebie - dlatego kocham ten silnik - mam go już w chyba czwartym lub piątym samochodzie Skody i ani mi przez głowę nie przechodzi myśl na jakiś inny.

PS - jak tak tęsknisz za tym silnikiem to czemu kupiłeś sobie inny? ;)

Pzdr
Włodek

Awatar użytkownika
Marcelus
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 190KM 4x4

Post autor: Marcelus »

1.5 TSI w Superb 2019r w trasie też pokazywał podobny zasięg :) Obrazek

Piotr1982
Samochód: Kodiaq II RS 2.0TSI

Post autor: Piotr1982 »

Bury_Kocur pisze:
25 gru 2025, 12:47
Piotr1982 pisze:
22 gru 2025, 13:44
Leg pisze:
W tym aspekcie tęsknię za 2.0TDI i przebiegami po 700-800km w mieście, oraz ponad 1000 w trasie:).
Dokładnie tak mam u siebie - dlatego kocham ten silnik - mam go już w chyba czwartym lub piątym samochodzie Skody i ani mi przez głowę nie przechodzi myśl na jakiś inny.

PS - jak tak tęsknisz za tym silnikiem to czemu kupiłeś sobie inny? ;)

Pzdr
Włodek
To był mój komentarz (odnośnie 2.0TDI i zasięgu jaki w nich miałem vs. RS). 😀
Dlaczego inny silnik tym razem? To proste-chcialem wersję RS w której nie było i nie ma alternatywy dla 2.0TSI 265KM. Nie mam problemu ze spalaniem, w każdym aucie z doładowaną benzyną o mocy ponad 250KM miałem podobnie (Ford Edge, Volvo S90, czy obecny Lexus NX 200T). Jedyną niedogodnością jest zasięg wynikający z niewielkiego baku. Na tym etapie wybrałbym to samo, bo RS nadal cieszy mocą i wyglądem. Przy nowych samochodach i budżecie 300-350tys. to bezkonkurencyjne auto jeśli chodzi o rozmiar i wyposażenie (w porównaniu do wymarzonych BMW X5, Audi Q7 czy Volvo XC90, które po doposażeniu tak jak RS kosztują ponad 600k. PLN). Wolę wypasioną Skodę niż golasa premium. Jak będę zmieniał za 3-4 lata to zobaczę co będzie dostępne i wtedy pomyślę co dalej. Gdyby Tayron w wersji R-Line+ miał więcej charakteru i odróżniał się od pozostalych wersji VW tak jak RS od innych Kodiaqów (wydechy, inne zderzaki, zaciski i kilka innych detali dzięki którym znowu wybrałem Skodę jako główny samochód w rodzinie), jeździłbym teraz VW z 2.0TDI 193KM.

ODPOWIEDZ