SHOUTBOX (beta)
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Re: SHOUTBOX (beta)
Tak, tryb S pokazuje możliwości na krajówkach, albo serpentynach. Auto wtedy jest bardzo responsywne.
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Dzisiaj wybraliśmy się z żoną do Mławy. W tamtą stronę trzeba było nieco pogonić wóz, bo za Łomiankami jeszcze trwają prace na siódemce i nas mocno spowolniły. Oszczędności na paliwie nie było żadnych
. Aby zmniejszyć obawy przy szybkiej jeździe, zademonstrowałem kilka razy, jak to Skoda jest bezpieczna i nie wjedzie w poprzedzający samochód, poruszający się pięćdziesiąt km/h wolniej niż my, raptem wpadający nam przed nos. Uspokoiłem niepotrzebne nerwy.
Za to z powrotem, najpierw zahaczyłem o historyczne miejsca mojego zameldowania, w kierunku Żuromina. Potem wróciłem na S7 tuż za Syberią. Jazda była w pełni przepisowa i przed ekspresówką miałem zużycie paliwa 5,6.

Po powrocie do domu już szybszą drogą i objechaniem Warszawy lokalnymi przysiółkami, podskoczyło mi do 5.9. Nie przekraczałem na „esce” licznikowych 120.

Do zużycia paliwa trzeba dodać około 0,4 l na 100 km, bo o tyle oszukuje komputer w porównaniu z licznikiem w dystrybutorze na stacji paliw.
Jak skończą siódemkę do Płońska, to będzie bajka. Trzy pasy w każdą stronę. Ludzie tylko nie potrafią z tego korzystać. Mam nadzieję, że się nauczą. Większość wolniejszych jedzie środkowym pasem, zamiast prawym, z prędkością sporo poniżej dopuszczalnej. Wycinają właściwie z użytkowania dodatkowy kawałek drogi, który by znacznie usprawnił ruch. Nawet jednemu busiarzowi zatrąbiłem, wyprzedzając go prawym pasem. Jechał środkiem najwyżej stówą, a nie ma ograniczenia jak ciężarówki. W lusterku zobaczyłem, że zjechał na skrajny. Nie, żebym do tego namawiał, ale było przynajmniej 1:0.
Za to z powrotem, najpierw zahaczyłem o historyczne miejsca mojego zameldowania, w kierunku Żuromina. Potem wróciłem na S7 tuż za Syberią. Jazda była w pełni przepisowa i przed ekspresówką miałem zużycie paliwa 5,6.

Po powrocie do domu już szybszą drogą i objechaniem Warszawy lokalnymi przysiółkami, podskoczyło mi do 5.9. Nie przekraczałem na „esce” licznikowych 120.

Do zużycia paliwa trzeba dodać około 0,4 l na 100 km, bo o tyle oszukuje komputer w porównaniu z licznikiem w dystrybutorze na stacji paliw.
Jak skończą siódemkę do Płońska, to będzie bajka. Trzy pasy w każdą stronę. Ludzie tylko nie potrafią z tego korzystać. Mam nadzieję, że się nauczą. Większość wolniejszych jedzie środkowym pasem, zamiast prawym, z prędkością sporo poniżej dopuszczalnej. Wycinają właściwie z użytkowania dodatkowy kawałek drogi, który by znacznie usprawnił ruch. Nawet jednemu busiarzowi zatrąbiłem, wyprzedzając go prawym pasem. Jechał środkiem najwyżej stówą, a nie ma ograniczenia jak ciężarówki. W lusterku zobaczyłem, że zjechał na skrajny. Nie, żebym do tego namawiał, ale było przynajmniej 1:0.
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
W DE paliwo jest po 2,25 EUR
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
- maq
Ja się zbierałem, żeby w weekend zatankować obydwa auta, ale ponoć w poniedziałek CPN. Stówa zostanie w kieszeni 

- MałGorzata
Tymczasem na rynku EV w końcu zaczęła się prawdziwa konkurencja.
----
- maq
W jakim sensie? Chińskie samochody?
- MałGorzata
Doprecyzuję. Na rynku ładowania komercyjnego.
Chociaż w domu też już można kombinować z ujemnymi cenami prądu ale my póki co zostajemy przy G12.
Chociaż w domu też już można kombinować z ujemnymi cenami prądu ale my póki co zostajemy przy G12.
----
- maq
SHOUTBOX (beta)
Sprawa zupełnie spoza motoryzacji, chociaż silnik i gąsienice napędowe urządzenie ma, a nawet spryskiwacze płynu do szyb. Podzielę się jednak, bo jestem zachwycony po kokardę. Przez przypadek wpadł mi w ręce robot do mycia okien. Kolega zamówił z prawem zwrotu, nawet po testowaniu. Chciał nim myć gładkie powierzchnie w magazynie produktów spożywczych, ale się nie sprawdziło. Zabrałem do domu, żeby się temu dokładniej przyjrzeć i najwyżej odesłać. Nosz cholerka. Jak to robi, to aż trudno uwierzyć. Nową chatę mamy raptem od 4 lat, a okna nigdy nie były tak czyste. Człowiek myje, ściąga wodę, wyciera do sucha, a i tak, kiedy zaświeci słońce, to widać pomazane miejsca. Jeżeli witryny wysokie, to na stołek trzeba wleźć, albo na drabinę nawet. Ten robot, to coś niebywałego. Tymczasem siedzę i patrzę jak pracuje, ale bez obaw można go zostawić na szybie i jak skończy, to da znać. Mało tego, nawet szkło przy balustradzie na piętrze, gdzie dojścia brak od strony zewnętrznej i w sumie, to nie pamiętam kiedy, albo czy w ogóle było myte, wypolerował na diament.
- WaC
- Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7
Co to jest? Nie chodzi o kryptoreklamę, więc możesz podać pewne dane, żeby sobie wyszukać.
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.
- maq
SHOUTBOX (beta)
Modele są oczywiście różne na rynku, wielu firm i prawdopodobnie efekty mycia będą zbliżone. Ja mam taki, którego sam nie wybierałem. Wpadł zupełnie przypadkowo. Dopiero potem poczytałem, zajrzałem na jakieś testy porównawcze. Przede wszystkim jednak sam go sprawdziłem na oknach w domu. Również takich mocno zapyziałych. Cobbo Q6.