Szanowni Klubowicze,
miałem ostatnio (po raz pierwszy) następujący problem z Kodiaq'iem 2017, 2 litry, benzyna. Dodam, że samochód jest garażowany, a akumulator jest podpięty do CTEK'a (stale, gdy jest w garażu). Po przejechaniu ok. 30 km zatrzymałem się i po 5 minutach próbowałem uruchomić samochód, ale tylko zobaczyłem na desce migające wszystkie możliwe lampki, i słyszałem próby uruchomienia silnika (jęczenie z przerwami). Na desce pojawiła się informacja, że akumulator 12 V ma niskie napięcie, i można go doładować w czasie jazdy (sic!). Po podłączeniu się kablami do innego samochodu, Kodiaq uruchomił się jak zwykle bez problemu, i do dziś napięcie na accu wynosi ok. 12,9 V. Czy ktoś z Was miał taki przypadek i wie o co chodzi?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Nie uruchamia się przy pełnym akumulatorze
-
Najciamajdowski
- Samochód: Skoda Kodiaq petrol 2L
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Re: Nie uruchamia się przy pełnym akumulatorze
Podjedź do sklepu z akumulatorami. Poproś o weryfikację baterii. 12.9V to jeden z parametrów. Trzeba ją sprawdzić pod obciążeniem i prawdopodobnie jest do wymiany.
-
Najciamajdowski
Dzięki Kolego, tak zrobię. Miłego.
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Miałem bardzo podobny przypadek w Toyocie. Nie miała żadnych objawów słabego akumulatora. Aż pewnego dnia wyjechała z garażu i po kilometrze jazdy nie dała się uruchomić po krótkim postoju. Ciemna deska rozdzielcza. Odpaliła z boostera i wróciła do domu, jednak nie działało nawet elektryczne wspomaganie kierownicy. Podłączyłem pod ładowarkę i od razu pokazało ponad 12.5 V. Zawiozłem baterię do sklepu i po podłączeniu pokazało prąd rozruchowy dziesięć razy mniejszy od nominalnego.
-
Najciamajdowski
Sprawa wygląda następująco: test pojemności wykazał 70%. Pod obciążeniem spada napięcie dość szybko i akumulator "nie stara się" go "podbić", jak to określił "Pan Józio". Czeka mnie więc wymiana akumulatora, ale to powoli. Poprzedni miał ok. 50% pojemności i dawał sobie radę (mój Kodiaq to benzyniak). To był pierwszy sygnał. Ale kable rozruchowe mam zawsze przy sobie
.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.