Problemy z panoramicznym dachem
Cześć, od kilku dni mam problem z panoramicznym dachem, używam go sporadycznie ale ostatnio zauważyłem ze strasznie ciężko się otwiera. Chwilami ma taki opór że się zatrzymuje, muszę ponownie nacisnąć żeby go otworzyć do końca, powrót jest identyczny, ciągnie go jak woła za uszy. Postanowiłem przeczyścić prowadnice, auto ma 4,5 roku i nie było tam dużych zanieczyszczeń, wymyłem wszystko, wyczyściłem biały smar który tam się znajdował, nałożyłem nowy. Panorama otwiera się i zamyka dalej ciężko, po dwóch razach jest takie coś że sterowanie nie reaguje tak jakby był przełącznik zepsuty, kilka minut i znowu mogę raz otworzyć. Serce pęka jak widzę jak się męczy. Czy możecie mi coś doradzić? Pozdrawiam.
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Re: Problemy z panoramicznym dachem
Zapytam o to w serwisie, jak będę odbierał swój samochód w przyszłym tygodniu. Mają się również zająć przycinającym i trzeszczącym dachem. Tu jednak sami coś spieprzyli poprzednim razem. Obstawiam, że czyścili uszczelki jakimś preparatem, który je zmiękczył i przy wysokiej temperaturze potrafiło się w ogóle nie otworzyć. Jakby się skleiło. Dam Ci znać co u mnie zrobili.
Dzięki, czekam z niecierpliwością.
- maq
Prawdopodobnie w Twoim przypadku jest zastosowany niewłaściwy środek. W serwisie VW/Skody stosują do tego swój smar G060567A2. Do nabycia w sklepie autoryzowanej stacji. Polecam jednak podjechać do nich i zapłacić za usługę. Mi ogarnęli sprawę koncertowo. Przedtem trzeszczał podczas przesuwania okna, teraz jest cichutko. Mam nadzieję, że problem u Ciebie nie dotyczy „zastałych”, zaśniedziałych linek od napędu, bo sprawa wtedy zrobi się droga.
-
OnlineMałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Czy zimą słychać jak na dachu puszcza lód w pierwszej godzinie używania?. W VW było słychać, że się nagrzewa wnętrze.
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
- Marcelus
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 190KM 4x4
W ferie zimowe byliśmy w górach i w kilka nocy trafiły nam się mrozy po -16'C a auto parkowane pod chmurką, rano było obowiązkowe skrobanie szyb. Około 20 minut zajmował dojazd pod stoki i w tym czasie żadne dźwięki z panoramy nie docierały do Nas. Auto z sierpnia 2022r.MałGorzata pisze:Czy zimą słychać jak na dachu puszcza lód w pierwszej godzinie używania?. W VW było słychać, że się nagrzewa wnętrze.
- maq
U mnie również nic.
-
OnlineMałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
I to są bardzo dobre wiadomości. VW nie umywa się do Skody. Co tradycja to tradycja.
----
- maq
Zrobiło się gorąco i mój dach wydaje dźwięki potępieńca gotowanego w czarcim kotle. Muszę ponownie podjechać do serwisu. Otwiera się jednak bez zwłoki i nic nie zacina. Tym razem hałasuje uszczelka.
Dzięki za informację, podjadę do serwisu, dopytam i dam znać jak sprawa się potoczyła. Wszystkie elementy wyglądają jak nowe, mam nadzieję że to będzie wina smaru.