Problem z kodiaqiem

Przydatne porady podczas korzystania z forum
Awatar użytkownika
Marcelus
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 190KM 4x4

Re: Problem z kodiaqiem

Post autor: Marcelus »

maq pisze:Serio? Przestawienie rozrządu może poprawić osiągi silnika? Czy to zwyczajnie tłumaczenie majstra, jak coś spieprzył? Od tego, to zawsze myślałem, że jest oprogramowanie skrzyni i jednostki napędowej.
Komputer zmienia ten kąt w zależności od parametrów zewnętrznych typu obciążenie silnika, położenie pedału przyspieszenia itp. ale nie ma tutaj takiego dużego zakresu do zmiany jak kręcenie wałkiem po poluzowaniu śrub :) Ustawienie tego kąta ma duży wpływ na kulturę pracy silnika a tym samym jego osiągi - żeby było jasne to nie to samo co chiptuning i przyrostów mocy nie będzie ale złe ustawienie pogorszy fabryczną moc i odczucia z jazdy.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Michal880
Samochód: Kodiaq 2.0 tdi 150km

Post autor: Michal880 »

Witam, problem już rozwiązany, wina był uszkodzony zamek elektroniczny przy drzwiach kierowcy, serwis wymienił na gwarancji. miał zwarcie do masy, i do silnika która źle działają czujnika przez prąd, czujniki szwankuje napięciami ( minimalne mniejsze napięcie ). Teraz samochód bardzo dobrze jedzie, cicho chodzi na całym obroty. Zero wibracji. Wcześniej widziałem coś nie tak z zamkiem bo czasem zablokował bez naciskania guzika. 😊. Pozdrawiam

Michal880

Mój kodiag zawsze coś nie tak, naprzyklad jak jadę do sklepu odpalam i jadę miał moc, ładnie jechało i cichy a potem jak wracam odpalam już gorzej jechało, trochę zamulał, słychać buczenia jak dodaje gazu. Już od pół roku taki mam, zawsze super jechał zwawzo a raz słabo. 5 razy serwis nic nie wiedzą co się dzieje. Teraz postanowiłem że chce sprzedać auto. Auto jak nowe i ma przebieg 135 tys. Nie chce już szukać problemy.

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Przecież pisałeś, że problem już rozwiązany. Znowu to samo?
I pytanie obok tematu. Nie jesteś Polakiem?
Sorry, ale tego nie da się czytać 🤦‍♂️

Michal880

Jestem Polakiem , poprostu jestem osobą niesłyszący od urodzenia 😊, kodiaq znów problem to samo i już nie mam pomysłu rozwiązać problem.

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Michal880 pisze:
07 gru 2025, 16:36
Jestem Polakiem , poprostu jestem osobą niesłyszący od urodzenia 😊, kodiaq znów problem to samo i już nie mam pomysłu rozwiązać problem.
Rozumiem. Teraz wszystko jasne.
Co do auta, to skoro raz pomogło, to skupiłbym się na tym samym. Może coś trzeba poprawić.

ODPOWIEDZ