Witam Szanownych Forumowiczów
Chciałem podzielić się wrażeniami z jazdy kodiaq sportline 2.0 TSI 204KM. Długo szukałem czegoś dla 5 osób - czyli w miarę wygodnie dla 3 osoby na tylnej kanapie. Odrzuciłem Lexusa NX (przestrzeń, bagażnik, kanapa), Merca GLB (bagażnik, plastiki), Mazdę (silnik, bagażnik), Tayrona (cena, brak przycisków), Volvo ( stary model), Passata i Superba (oba za tunel środkowy) jeszcze kilka modeli. 3 osoby w kodiaq'u mogą wygodnie podróżować, miejsce na nogi jest, kanapa regulowana.
W wakacje był wyjazd po Europie. Zrobiliśmy ok. 6000km w 3 tygodnie. Wg. oceny nastolatków ( 143-178cm) z tyłu było ok. Regulacja oparcia i przesunięcie siedziska spełniło swoją rolę. Miejsce na nogi wystarczająco, a nawet więcej. 3 pasażer wygodnie, stopy mieściły się. Rolety w oknach też przydatne. Ocena +
W bagażniku zmieściły się 2 kabinówki, 1 średnia i 1 duża walizka oraz liczne siatki, plecaki itp. Ocena duży +
Pasażerka koło mnie też zadowolona z ilości miejsca i regulacji fotela (elektryka)
Jako kierowca:
na plus przyciski i ich kofiguracja. Wyczuwalny przeskok, precyzyjna regulacja (konsola środkowa), szkoda, że nie dali włączania klimy przyciskiem i trzeba klikać tablet 2x.
Do wycieraczek idzie się przyzyczaić.
Brakuje na kierownicy przycisku zakończenia rozmowy telefonicznej.
Nie mogłem wymusić żeby pokazywał cały czas spalanie chwilowe, auto samo zmieniało ustawienia.
Oczywiście kilka razy wariowały systemy wyłączając się i zgłaszając awarie, która mijała samoistnie po wyłączeniu silnika albo w trakcie jazdy.
Tablet działał bez zarzutu, wybrałem 10" i to wystarczało.
Światła matrix super, bardzo dobrze doświetlały drogę i pobocze.
System Canton gra ładnie, czuć przestrzeń, wokal wyraźny, nieco za słaby bas, taki bez wyrazu i bardziej mięsistego zejścia. Pokazuje na co go stać przy Tidal i plikach 24-bit 44kHz.
Kamera cofania dramat - fatalna rodzielczość, lekko rozmazany obraz (czysty obiektyw), słaba szerokość obrazu. Moja Optima ma duuużo lepszą, szkoda.
Silnik 2.0 204KM na trasę świetny. Np trasa Gdańsk - Norymberga (okolice) czyli autostrady i ekspresówka spalanie 6,8l. Ogólnie większość tras było poniżej 7l. 5 osób, pełny bagażnik uważam, że wynik bardzo dobry. Aha prędkości 120-140km/h. Na mieście już tak różowo nie jest i trasy ok. 10km to spalanie ok 10l ( głównie do pracy). Ładnie ciągnie, dobrze się wyprzedza. Oczywiście przy silnych wiatrach trochę buja.
Nie lubiłem SUV'ów i gdybym mógł to dalej wybrałbym kombi, ale niestety wszystkie ze względu na 4x4 mają wysokie tunele środkowe. Jeśli muszę polubić SUV to chyba kodiaq mi w tym może pomóc.
wrażenia po 9000km
Re: wrażenia po 9000km
Dzięki za podzielenie się wrażeniami! Brzmi to wszystko dobrze i najważniejsze, że bez żadnych przygód z usterkami. W pełni rozumiem kwestię SUV vs kombi i miałem (mam) podobne odczucia. Na ten moment bardziej potrzebny duży SUV i tyle. Pozdrowienia!
- WaC
- Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7
Dziękujemy, bardzo fajna, rzetelna recenzja.
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Dobrze się czyta. Recenzja dla niezdecydowanych.
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
- Bury_Kocur
- Samochód: Misio 2,0 l TDI 150 kucyków + DSG
Nie, planuję ok 15k to zrobić.