Cześć, mam Kodiaqa rok produkcji 2023 rok modelowy 2024. Od nowości mam problem, że pojawiają się delikatne wibracje na kierownicy przy prędkości 117km/h. Jest to strasznie irytujące przy dłuższej jeździe. Wibracje są bardziej wyczuwalne jak się lekko skręci kierownicę. Ciekawostką jest też, to że na kołach zimowych (17 cali) najsilniejsze drgania są przy 114km/h.
ASO nie ma pojęcia co jest przyczyną. Szukam kogoś kto ma pomysł gdzie tego szukać.
Koła były wyważane wielokrotnie i drgania są na obydwu zestawach kół. Ciekawe jest to że drgania raz są silniejsze a raz ledwie wyczuwalne (na tyle, że ktoś inny by nie zauważył problemu)
Wibracje kierownicy
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Re: Wibracje kierownicy
Geometrię zawieszenia proponuję zrobić w innym miejscu niż do tej pory.
- WaC
- Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7
Może głupie, lecz fakt z mojego doświadczenia. Miałem kiedyś nowe Clio II z salonu na letnich gumach eco continental i po iluś tam km (nie pamiętam - ze 20 lat wstecz) też wystąpiły wibracje. Okazało się, przyczyna prozaiczna, na oponie z gwarancją zrobił się bąbel niewidoczny dla oka w aucie na nawierzchni. Doświadczany mechanik w ASO (nie wulkanizator) na podniesionym kole wskazał mi miejsce na gumie, z wyraźnie wyczuwalnym garbem. Auto na gwarancji, więc wymiana gratis.
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.
Niedługo mam termin przeglądu. Zagadam w ASO, żeby zrobili geometrię, bo chyba tego nie robili.
WaC, ale problem występuje na obydwu zestawach kół.
WaC, ale problem występuje na obydwu zestawach kół.
- WaC
- Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.
-
RobertG7
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4
Wyważanie z testem drogowym może wyjaśnić przyczynę
Witam, udalo sie wyjasnic przyczyne wibracji? Sprawdzales przeguby?scy pisze: ↑12 sie 2025, 21:21Cześć, mam Kodiaqa rok produkcji 2023 rok modelowy 2024. Od nowości mam problem, że pojawiają się delikatne wibracje na kierownicy przy prędkości 117km/h. Jest to strasznie irytujące przy dłuższej jeździe. Wibracje są bardziej wyczuwalne jak się lekko skręci kierownicę. Ciekawostką jest też, to że na kołach zimowych (17 cali) najsilniejsze drgania są przy 114km/h.
ASO nie ma pojęcia co jest przyczyną. Szukam kogoś kto ma pomysł gdzie tego szukać.
Koła były wyważane wielokrotnie i drgania są na obydwu zestawach kół. Ciekawe jest to że drgania raz są silniejsze a raz ledwie wyczuwalne (na tyle, że ktoś inny by nie zauważył problemu)
Problem istnieje, na trochę o nim zapomniałem, bo występuje przy dużej prędkości, a przez ostatni rok nie ruszyłem w trasę, więc problem nie doskwierał. Zostawiałem auto w ASO kilka razy i oni nie stwierdzili usterki. Problematyczne jest to, że te wibracje nie pojawiają się zawsze jak się sprawdza na krótkich odcinkach, dopiero jak się pojedzie w trasę to można je w pełni doświadczyć. Kończy mi się gwarancja i nie wiem co z tym zrobić. Muszę udowadniać, że nie jestem wielbłądem.
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Tuleje do sprawdzenia i wymiany. Koszt nieduży, a może być bingo.