Sprawdzanie części i jakie tarcze hamulcowe?
-
klimas7
- Samochód: Kodiaq TSI 2.0 190KM L&K RM20
Jak sprawdzacie czy dane części pasują do Waszego Kodiaqa? Mam problem ze stwierdzeniem które tarcze będą pasować do mojego Kodiaqa 2.0 TSI 190KM 2020. Wybór padł na ATE, ale widzę 2 podobne kody na tarcze przednie: 24.0130-0225.1 oraz 24.0136-0225.1, różnią się tylko wysokością. Jak sprawdzacie pasujące części?
-
RoznieBywa
- Samochód: Kodiaq
Re: Sprawdzanie części i jakie tarcze hamulcowe?
Ja zawsze sprawdzam w ETCE gdzie trzeba wybrać odpowiednie wersje po kodach ze specyfikacji pojazdu (listę dostałem od dealera). W starszych pojazdach VAGa były z tymi kodami wlepki w książki serwisowe oraz w bagażniku.
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
ATE lepsze czy tańsze od oryginalnych? Jakie klocki będą?
Podane przez Ciebie mają różne średnice. 340 i 360 mm. Z tego co czytam, to powinny być te mniejsze. Jak takie wątpliwości, to zadzwonić do sklepu skody i niech powiedzą. Albo zdjąć koło i zmierzyć tarczę.
Podane przez Ciebie mają różne średnice. 340 i 360 mm. Z tego co czytam, to powinny być te mniejsze. Jak takie wątpliwości, to zadzwonić do sklepu skody i niech powiedzą. Albo zdjąć koło i zmierzyć tarczę.
- WaC
- Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.
- maq
Do Fiata zakładałem klocki EBC zielone. Wersja żółta lepiej hamowała, ale mocno pyliło na felgi i nie szło ich doczyścić. Wytrzymałość jakieś 60-80 k km. Cena w okolicach 450 zł na przód.
Oryginalne amerykańskie natomiast, po kilku mocnych hamowania, łapały szkliwo i do wywalenia. Szajs do kwadratu. Można się było zabić. Nawet raz zbierałem z nich papierem ściernym warstwę zewnętrzną. Pomogło na jedno hamowanie. Za to EBC polecam z pełnym przekonaniem. Tylko widzę, że zestaw na przód do Kodiaq, to ponad tysiąc złotych. To gdzie te swoje kupiłeś?
Oryginalne amerykańskie natomiast, po kilku mocnych hamowania, łapały szkliwo i do wywalenia. Szajs do kwadratu. Można się było zabić. Nawet raz zbierałem z nich papierem ściernym warstwę zewnętrzną. Pomogło na jedno hamowanie. Za to EBC polecam z pełnym przekonaniem. Tylko widzę, że zestaw na przód do Kodiaq, to ponad tysiąc złotych. To gdzie te swoje kupiłeś?

- WaC
- Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7
Nie jeżdżę jak wariat, ale te moje 45 tys. na klockach to życiowy rekord. Ostatnio, kilka lat temu ok. 40 tys. wymiana razem z tarczami (Peugot 3008 I gen.). Ponoć Textar nie jest zły.
Maq, wysłałem Ci maila, napisz, proszę, czy odebrałeś.
Maq, wysłałem Ci maila, napisz, proszę, czy odebrałeś.
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.
- maq
Tak. Otrzymałem