Komfort w Sportline 2,0 TSI vs RS 2,0 TSI

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Re: Komfort w Sportline 2,0 TSI vs RS 2,0 TSI

Post autor: MałGorzata »

Więcej trybów to znaczy, że ma więcej możliwych ustawień (czułość)?

Tryb DCC jest Normal, Comfort i Sport i jeszcze dodatkowo coś pomiędzy? Dobrze rozumiem ?

----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

miku89
Samochód: Nissan QQ 1.6 DiG-T 163KM

Post autor: miku89 »

Tak, dobrze rozumiesz, w RS jest więcej trybów: Eco, Comfort, Normal, Sport, Individual, Snow i Off-Road

Awatar użytkownika
MałGorzata

To co napisałeś dotyczy DCC czy generalnie trybu ustawień?
----

Zmianowy
Samochód: Kodiaq L&K 2.0 TSI 4x4

Post autor: Zmianowy »

miku89 pisze:
11 lut 2025, 21:09
Tak, dobrze rozumiesz, w RS jest więcej trybów: Eco, Comfort, Normal, Sport, Individual, Snow i Off-Road
W każdym aucie z DCC są te tryby, w autach z haldexem dochodzi tryb Snow i Off-Road

RobertG7
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4

Post autor: RobertG7 »

Bierz RSa jak podobne pieniądze. Sprawdz jeszcze Tayrona R+ bo cena zbliżona do RS

miku89

Dzięki Robert za opinię, właśnie takich potrzebuje.
No różnica w racie wychodzi mi na 110 zł pomiędzy zwykłym TSI 2,0 a RS'owym silnikiem przy konfiguracji, którą wybrałem - stąd gotówka nie jest tematem, natomiast wygoda/komfort są.
Czekam na więcej wrzutek użytkowników, czy waszym zdaniem warto mimo typowo rodzinnego wykorzystania auta, zdecydować się na RS'a (mam obawy o jego wygodę, czy nie jest za twardy).

Awatar użytkownika
MałGorzata

Twardość w sensie zawieszenia powinieneś mieć taką samą.
----

Mateo
Samochód: Skoda Kodiaq I, 2.0TDI DSG 4x4, Sportline

Post autor: Mateo »

Dokładnie. Wg mnie warto iść w RS, nie ma jakiejś większej różnicy między sportline a RS (warto pamiętać o tym że RS nie jest sportowym autem, ot taki mocniejszy misiek z lepszymi hamulcami).

Marcin B.
Samochód: kodiaq I rs tsi

Post autor: Marcin B. »

miku89 pisze:
10 lut 2025, 21:14
Cześć, witam forumowiczów!

Jestem przed zakupem Kodiaq'a i jako, że jeżdżę głównie po mieście, a czasem w bardzo lekkim terenie, trasy robię tak na 40%, zdecydowałem się więc na benzyniaka 2.0 TSI z 4x4.
Różnica cenowa pomiędzy zwykłym Sportline a RS przy założeniu, że i tak biorę większość wyposażenia, którą ma RS - jest znikoma przy obecnym konfiguratorze.

Z jednej strony, uważam że mocy nigdy mało, więc kusi mnie RS. Z drugiej strony, obawiam się, że RS na 20 calach z małym balonem będzie mało komfortowy, zbyt sztywny, zbyt "sportowy" :D - a zejść na mniejsze obręcze podobno byłoby ciężko przez RS'owe zaciski.
Dlatego trochę bardziej skłaniam się w stronę zwykłej wersji gdzie na 19' zmieszczę większą oponę, która doda komfortu.
Czy waszym zdaniem z punktu widzenia komfortu, warto zrezygnować z RS'a? Czy może mniejsza felga i opona stanowi nieodczuwalną różnicę w tym autku, a jednak w RS dojdzie trochę mocy i przyjemności z jazdy?
Niestety przejechać się RS'em nie idzie żeby sprawdzić w terenie :lol: Dajcie znać co myślicie, czy bralibyście RS ...
mam rs 1gen kupiłem na kołach 20 . Komfort jest rzeczywiście b. kiepski, trzeba uważać na wszystkie dziury, krawężniki itp. Na kiepskich drogach nawet dcc komfort niewiele zmienia. Zmienia natomiast koło 19 cali, które kupiłem na zimę. Zaciski rs nic nie wadzą. A auto jeździ dużo przyjemniej. Rsa zdecydowanie polecam, bo mocy nigdy dość. Ale rsa na 19kach.
Marcin

miku89

Dzięki Marcin, dokładnie tego się obawiam, że te koła 20' to będzie katastrofa w codziennym użytkowaniu tak jak piszesz - praktycznie nie ma balona na tej oponie.
Skierowałem jeszcze pismo do Skody, żeby oficjalnie dowiedzieć się czy można na tych zaciskach i wentylowanych tarczach bez problemu zejść na 18-19 cali.
Sprzedawcy niestety mówili, że nie - ale jak będę miał oficjalne pismo od Serwisu Skody to dam znać, czy ich zdaniem to nie wadzi.
W RS opona jest tak cienka, że poza autostratą/ekspersówką będzie moim zdaniem nieprzyjemnie.

ODPOWIEDZ