Uszkodzona pompa spryskiwaczy serwis odmawia naprawy gwarancyjnej

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Re: Uszkodzona pompa spryskiwaczy serwis odmawia naprawy gwarancyjnej

Post autor: maq »

Nie oceniając postępowania gwaranta, niewłaściwy płyn może uszkodzić pompkę. To raczej bezdyskusyjne. W samochodzie żony, która rocznie pokonuje dystans krótszy niż ja na rowerze, cały rok jest wyłączenie płyn zimowy, żeby na zimę nie trzeba było wylewać letniego. Za to sam dwa razy się naciąłem na płyn ze stacji, jeszcze wtedy Statoil. Z 15 lat temu. Wlałem do Mondeo ich zimowy i przy -5 zamarzł. A dysze były w nim podgrzewane. To mi proponowali wstawienie auta na ich myjnię na Puławskiej w Warszawie, chcieli ją na ten czas zamknąć i poczekać aż lód przejdzie w fazę płynną. Nie skorzystałem. Na szczęście nie było żadnych szkód w pojeździe. Nigdy więcej już tam płynu nie kupiłem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

artly
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 150Km TDI 4x4

Post autor: artly »

maq pisze:
12 sty 2025, 19:57
Nie oceniając postępowania gwaranta, niewłaściwy płyn może uszkodzić pompkę. To raczej bezdyskusyjne. W samochodzie żony, która rocznie pokonuje dystans krótszy niż ja na rowerze, cały rok jest wyłączenie płyn zimowy, żeby na zimę nie trzeba było wylewać letniego. Za to sam dwa razy się naciąłem na płyn ze stacji, jeszcze wtedy Statoil. Z 15 lat temu. Wlałem do Mondeo ich zimowy i przy -5 zamarzł. A dysze były w nim podgrzewane. To mi proponowali wstawienie auta na ich myjnię na Puławskiej w Warszawie, chcieli ją na ten czas zamknąć i poczekać aż lód przejdzie w fazę płynną. Nie skorzystałem. Na szczęście nie było żadnych szkód w pojeździe. Nigdy więcej już tam płynu nie kupiłem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
To, że płyn letni zamarza w ujemnych temperaturach to oczywiste, ja również w drugim aucie co robi max 5000 km rocznie używam tylko zimowego, jednak skoro gwarant odmawia naprawy podając za przyczynę awarii nieodpowiednie parametry płynu, to powinien te parametry podać w instrukcji, niestety nawet na bezpośrednie pytanie do Skody jakie parametry powinien mieć płyn nie uzyskałem żadnej odpowiedzi.
Czyli odmawiamy naprawy ponieważ użyty był nieodpowiedni płyn, ale nie powiemy jaki płyn ma być używany :-)

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Dzisiaj byłem u kolegi w warsztacie, wyważać koła. Akurat miał na podnośniku BMW. Przy okazji naprawy lamp, jeden moduł za 3k, zauważył napęczniałą pompkę spryskiwaczy przedniej szyby. Tak mi się przypomniało. Jakie parametry powinien mieć płyn? Ano takie, żeby nie zamarzł ;)

ODPOWIEDZ