ACC i klakson nie działają

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Re: ACC i klakson nie działają

Post autor: MałGorzata »

Cześć kolego. Parkujesz przy domu czy na ulicy?

----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Damian111
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 D

Post autor: Damian111 »

Szanowni, jednym rozwiązaniem tego problemu jest wymiana zespolonego przełącznika, który posiadał w pewnej partii wadę fabryczną, co potwierdził mi serwis. Można sobie radzić doładowując aku, trzaskać drzwiami, pić kawę czekając na "reset, wyłączać auto, parkować w temperaturze pokojowej etc. - Wasza decyzja :-) Nie wiem, ile teraz kosztuje jego wymiana - w 2022 naprawa nie przekroczyła 2000 zł i rozwiązała problem.

pepeEL
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DFHA Sportline

Post autor: pepeEL »

A numery jakieś macie wadliwej partii ?

pepeEL
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DFHA Sportline

Post autor: pepeEL »

I pytanie czy wymiana samego przełącznika zespolonego 5Q0 953 502AL rozwiązuje problem.... czy nie trzeba czegoś od klaksonu albo taśmy od airbaga.... np to 5Q0 953 569 A

U mnie problem jest jak auto postało na zimnie.... wczoraj stał w pracy na mrozie i po ok 6h nie działał klakson. Przejechał z punktu A do B zgasiłem auto na ok 1h i potem znów jazda i klakson już działał.
W domu auto parkuje w garażu to klakson zawsze raczej działał..... Nie widziałem żeby nie działał. Czym to jest spowodowane że zimno powoduje takie problemy ?
Na allegro trafiłem takie ogłoszenie naprawy taśmy/zwijaka i piszą w tym że jak nie działa klakson.....
https://allegro.pl/oferta/naprawa-regen ... 6568175950

Czy orientujecie się czy jeśli wymienię całe przełaczniki zespolone z taśmą airbag i kupię używkę z rynku wtórnego to czy w tym wypadku działa ochrona komponentu czy na takie przełączniki nie ? I czy wymiana tych przełączników wiąże się też z jakimś kodowaniem ?

Awatar użytkownika
herman00
Samochód: Zielony Misiek Style 2,0 TSi 4x4DSG

Post autor: herman00 »

mrash pisze:
05 gru 2023, 21:07
Damian111 pisze:
04 gru 2023, 0:40
Oczywiście, procedura doraźnego radzenia sobie jest plus minus jak piszesz. Jeśli Ci to nie przeszkadza to można tak sobie urozmaicić dzień 😀
Trzeba sprawdzić kondycję akumulatora. Miałem to samo, te same objawy. Sprawdziłem akumulator, zakwalifikował się do wymiany. Wskoczył nowy i cuda wszystko działa.
Klakson działał jakoś dziwnie, cicho, po trasie 100km zaczął działać, ale ostatnie 2 tygodnie tylko miasto i przestał działać. Szukałem przyczyny ale bez punktu zaczepienia. Dopiero poczytałem że jeszcze może ACC nie działać i bingo bo przez te 2 tygodnie w mieście nawet nie zauważyłem, że ACC nie działa. Wizyta w elektrowni, wymiana akumulatora na nowy z adaptacją i wszystko jest. 5 lat i 100tys km i padaka akku.

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Tak obecnie akumulatory wytrzymują. Samochody są bardzo prądożerne. W rodzinie, Daewoo Tico jeździło na oryginalnym 18 lat i wymienili, bo się obawiali, że już stary, ale działał. A kilka razy go zostawiono z zapalonymi światłami i się rozładował do zera. Potem, nawet bez dodatkowego ładowania i przejechaniu kilkunastu kilometrów, chodził jak złoto. Toyota Auris 2009, oryginał padł po 11 latach, a tu już nieco elektroniki jest.

ODPOWIEDZ