Uszkodzona pompa spryskiwaczy serwis odmawia naprawy gwarancyjnej

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
artly
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 150Km TDI 4x4

Uszkodzona pompa spryskiwaczy serwis odmawia naprawy gwarancyjnej

Post autor: artly »

W połowie października zuważyłem, że podczas spryskiwania szyby przedniej mam również wyciek na szybie tylnej.
Dzisiaj byłem w serwisie i dostałem diagnozę (uszkodzona pompa) ale jej nie wymienią ponieważ wewnętrzne zalecenia odmawiają takiej wymiany w związku z niewłaściwym użytym płynem. Podobno zalecenia wyszły w czerwcu w związku z częsta wymianą pomp. Przez 20 kilka lat nie miałem takich problemów w innych autach. Instrukcja też nic nie mówi o parametrach płynu. Chyba to będzie pierwsza i ostatnia Skoda

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Re: Uszkodzona pompa spryskiwaczy serwis odmawia naprawy gwarancyjnej

Post autor: MałGorzata »

Ciekawe jakiego płynu używałeś :)
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

artly

MałGorzata pisze:
05 lis 2024, 19:50
Ciekawe jakiego płynu używałeś :)
Ciągle ten sam od kilku lat w różnych autach. Najlepsze, że przed czerwcem by to wymienili teraz podobno mają związane ręce przez Skoda Polska. Napisałem do Skody odwołanie ciekawe co odpowiedzą. Wg mnie nie mają podstaw odmówić bo nie określają parametrów płynu.
Serwis twierdzi, że nawet jak teraz mam, zimowy to letni mógł pozostać w przewodach i zamarzając uszkodzić pompę, to w takim razie gdzie w instrukcji jest opisana procedura wymiany płynu aby nie pozostał letni.

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Niezła ściema z tym resztkami letniego co zamarza w przewodach :)
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Bili
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TDI 200KM L&K

Post autor: Bili »

Zaraz wyjdzie, że płyn do spryskiwaczy musi mieć odpowiednie normy jak ten do smarowania silnika.

RobertG7
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4

Post autor: RobertG7 »

Zaraz, zaraz... Odmawiają wymiany gwarancyjnej bo płyn nie jest taki jaki być powinien. To teraz poproś ich "grzecznie" by tą decyzję wydali na piśmie oraz niech załączą specyfikację płynu jaki powinien być używany w twoim modelu auta (dostosowany do nr VIN). Wszystko na piśmie, a od nich odpowiedź również na piśmie z podpisem kierownika ASO.

artly

RobertG7 pisze:
06 lis 2024, 11:46
Zaraz, zaraz... Odmawiają wymiany gwarancyjnej bo płyn nie jest taki jaki być powinien. To teraz poproś ich "grzecznie" by tą decyzję wydali na piśmie oraz niech załączą specyfikację płynu jaki powinien być używany w twoim modelu auta (dostosowany do nr VIN). Wszystko na piśmie, a od nich odpowiedź również na piśmie z podpisem kierownika ASO.
Tak zrobiłem i dostałem na piśmie odmowę, która powołuje się na jakiś nr wewnętrznych ogłoszeń.
Napisałem pismo do Skoda Polska i czekam na odpowiedź.
Pompa nie jest jakąś drogą częścią, ale chodzi o zasadę. Jak to mówią pierwsze auto sprzedaje salon drugie serwis. Dlatego już nigdy nie zaglądam do salonu Renault :-) mam nadzieję, że z Skodą będzie inaczej.

RobertG7
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4

Post autor: RobertG7 »

artly pisze:
06 lis 2024, 16:41
która powołuje się na jakiś nr wewnętrznych ogłoszeń.
Śmiech na sali... Ciśnij ile się da

artly

Po kilku pismach do Skody Poland i konsultacjach z Rzecznikiem Praw Konsumenta udało się wynegocjować naprawę w ramach rękojmi od dealera. Niestety Skoda Poland odpowiadała wymijijajacą, że nie stwierdzono wady materiałowej i nie poczuwa się do naprawy gwarancyjnej może zrobić to w ramach jednorazowego gestu handlowego i prosili o cierpliwość, która się skończyła u mnie po trzech tygodniach od pierwszej odpowiedzi. Jestem zawiedziony postępowaniem Skody Polska, w Kia gesty handlowe były po gwarancji i często zdarzały się naprawy darmowe po gwarancji Skoda nie poczuwa się do naprawch nawet w ramach gwarancji, dzięki takiej postawie już stracili jednego klienta ponieważ kolega rozważał zakup Skody, a jak usłyszał odemnie ich podejście to zrezygnował. A na pytanie jakie parametry ma spełniać wg nich płyn odpowiedzi nie dostałem.

Bili
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TDI 200KM L&K

Post autor: Bili »

Smutne to co napisałeś.

ODPOWIEDZ