Czas oczekiwania na Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
Fonix
Samochód: Style 1.5tsi

Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa

Post autor: Fonix »

Ech, 2 dodatki na których mi zależało :(

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Bili
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TDI 200KM L&K

Post autor: Bili »

Pytanie tylko czy pójdzie już zamówić z tego cennika skoro już nie przyjmują podobno zamówień?
Aktualny cennik oznaczony jest symbolem: K1XST24232305A

spook
Samochód: Skoda Kodiaq L&K 2.0 TSI DSG 4x4

Post autor: spook »

@artly

Z ciekawości, czemu wyłączasz lane assist?

Mnie ostatnio mocno uratowało kuper na autostradzie, bo byłem podziębiony, zmęczony, zagapiłem się na pobocze , ale na całe szczęście auto skręciło za pasem ruchu zamiast mnie. Być może nic by się nie stało, bo nie miałem samochodów dookoła, a łuk był dosyć łagodny, ale wolę nie spekulować.

Jaki jest sens pozbawiać się dodatkowej warstwy bezpieczeństwa w postaci LA?

(Żeby nie było, przyswoiłem lekcję)

Pozdrawiam -- Spook.

artly
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 150Km TDI 4x4

Post autor: artly »

spook pisze:
11 paź 2023, 23:04
@artly

Z ciekawości, czemu wyłączasz lane assist?

Mnie ostatnio mocno uratowało kuper na autostradzie, bo byłem podziębiony, zmęczony, zagapiłem się na pobocze , ale na całe szczęście auto skręciło za pasem ruchu zamiast mnie. Być może nic by się nie stało, bo nie miałem samochodów dookoła, a łuk był dosyć łagodny, ale wolę nie spekulować.

Jaki jest sens pozbawiać się dodatkowej warstwy bezpieczeństwa w postaci LA?

(Żeby nie było, przyswoiłem lekcję)

Pozdrawiam -- Spook.
Głównym powodem jest (przynajmniej w tych autach co z tym systemem jeździłem) za wczesne wg mnie ich działanie.
Co powodowało, że jak się tylko zbliżył trochę do linii to już mi kontrował kierownicę nie wiem jak to działa w Skodzie, ale w Seacie czy Peugocie było denerwujące, a żeby nie było kierunkowskazów używam zawsze przy zmianie pasa.
Może to być spowodowane również tym, że na co dzień nie mam takich systemów i tylko na delegacjach w służbowym lub wynajętych miałem okazje używać, gdybym maił na co dzień pewnie bym się przyzwyczaił, a tak mnie denerwuje jak mnie kierownica nie słucha.

Pozdrawiam Artur

RoznieBywa
Samochód: Kodiaq

Post autor: RoznieBywa »

artly pisze:
12 paź 2023, 7:22
Może to być spowodowane również tym, że na co dzień nie mam takich systemów i tylko na delegacjach w służbowym lub wynajętych miałem okazje używać, gdybym maił na co dzień pewnie bym się przyzwyczaił, a tak mnie denerwuje jak mnie kierownica nie słucha.

Pozdrawiam Artur
Główną zaletą tego systemu jest to że w przypadku zasłabnięcia, odwrócenia uwagi czy zaśnięcia na drogach krajowych praktycznie wyklucza zjazd na przeciwległy pas ruchu i czołówkę z innym pojazdem. Kiedyś sam byłem sceptycznie do tego nastawiony, ale gdy zobaczyłem ile to bezpieczeństwa daje na ekspresówkach i autostradach gdy nawet chwilowe spojrzenie np. na ekran czy dzieci z tyłu, oznacza pokonanie sporego dystansu bez kontroli, zmieniłem zdanie.

Cahir
Samochód: Skoda Kodiaq Style 1,5 TSI

Post autor: Cahir »

Dziś rozmawiałem z dealerem - o dziwo teraz codziennie się odzywa. :D
Ja niestety nie mogę już zamówić kamer 360, bo auto jest wyprodukowane, lecz jeśli ktoś ma auto w produkcji lub czeka na termin, to jak najbardziej może podomawiać rzeczy które wskoczyły w nowy cennik. Czyli możecie sobię jeszcze doposażyć autko, bo poza kamerami wpadło także kilka wspomagaczy jazdy

paw_mag
Samochód: Skoda Kodiaq 1.5 TSI

Post autor: paw_mag »

Cahir pisze:
12 paź 2023, 16:49
Ja niestety nie mogę już zamówić kamer 360, bo auto jest wyprodukowane, lecz jeśli ktoś ma auto w produkcji lub czeka na termin, to jak najbardziej może podomawiać rzeczy które wskoczyły w nowy cennik. Czyli możecie sobię jeszcze doposażyć autko, bo poza kamerami wpadło także kilka wspomagaczy jazdy
Dokładnie tak dzisiaj zrobiłem. Auto jeszcze nie jest w produkcji, więc domówiłem kamerę 360 oraz pakiet travel assist z side assist.

artly
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 150Km TDI 4x4

Post autor: artly »

paw_mag pisze:
12 paź 2023, 17:53
Cahir pisze:
12 paź 2023, 16:49
Dokładnie tak dzisiaj zrobiłem. Auto jeszcze nie jest w produkcji, więc domówiłem kamerę 360 oraz pakiet travel assist z side assist.
Ja jeszcze mam dylemat, ale chyba zostanę przy tym co zamówiłem, w sumie szedłem po Ambiton a zamówiłem Sportline, gdyby wtedy do Style można było domówić kamerę 360 to pewnie bym go zamówił, ale Sportline mi się bardziej podoba. A co do systemów to na pewno poprawiają bezpieczeństwo i gdybym robił z 20000km i więcej to bym się zdecydował, a przy moich przebiegach to nie ma sensu. Najdłuższe trasy robię na urlopie z przyczepą, a wtedy się nie spieszę, a Side z przyczepą jest i tak wyłączony. Poprzednie auto miało tylko kamerę cofania i czujniki z tyłu plus zwykły tempomat. Teraz dojdzie ACC, tylna kamera znacznie bardziej funkcjonalna plus czujniki z przodu. Wcześniej nie było problemu z parkowaniem nawet z przyczepą w wąskich miejscach to i teraz dam radę:-).
Może żonie było by łatwiej, ale i tak raczej wybiera Pandę bo łatwiej znaleźć miejsce do parkowania.
Szkoda,że nie można wybrać sobie opon wielosezonowych jak kupiwałem Pandę to dieler mi wymienił w cenie auta.

Wiktoriusz
Samochód: Kodiaq RS Steelgrey - wkrótce

Post autor: Wiktoriusz »

Ja po nowym cenniku zadzwoniłem do dealera - czy mogę jeszcze domówić 360 i side assist (auto miało sie produkować w tym tygodniu).
Wiadomość niedobra i dobra; niedobra bo nie można już nic zmienić - w fabryce zatwierdzili zamówienie - a dobra bo w fabryce zatwierdzili zamówienie :) i lada chwila się wyprodukuje.

lpt
Samochód: Kodiaq I 2023 L&K 2.0 TSI

Post autor: lpt »

Witam Klubowiczów :)
Kodiaq L&K 2.0 TSI ze wszystkimi opcjami poza hakiem i webasto, zamówienie 16 czerwca, u dealera ma być pod koniec października - czyli 4 miesiące.

ODPOWIEDZ