Czas oczekiwania na Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
QBA_5
Samochód: Skoda Kodiaq

Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa

Post autor: QBA_5 »

Pietia_GD pisze:
25 kwie 2023, 22:16
27.03 zamówiony Kodiaq RS. Zakładam, że długo będę aktywny w tym wątku. W zależności od salonu informowany byłem o czasie oczekiwany od 6 miesięcy do 18 miesięcy. Ostatecznie tam gdzie zamówiłem otrzymałem inf., że minimum rok oczekiwania. Porównując z innymi producentami z grupy VAG, to zarówno Audi jak i VW na większość modeli samochodów proponują krótszy czas oczekiwania.
Jeszcze pół roku temu tylko Tiguan miał podobny czas realizacji. Żadne inne auto z grupy VW nie miało szans być wyprodukowane w końca 2022. Ale... teraz chyba wracaja wcześniej usunięte elementy wyposazenia: jest chyba 4x4 w wersji 150km tdi, jest podwójna podłoga bagażnika i podobno czujniki martwego pola w lusterkach. W maju 2022 takich luksusów niw było:-)

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
robkio76
Samochód: Kodiaq 2.0TSI Style 4x4

Post autor: robkio76 »

QBA_5 pisze:
26 kwie 2023, 0:48
Pietia_GD pisze:
25 kwie 2023, 22:16
27.03 zamówiony Kodiaq RS. Zakładam, że długo będę aktywny w tym wątku. W zależności od salonu informowany byłem o czasie oczekiwany od 6 miesięcy do 18 miesięcy. Ostatecznie tam gdzie zamówiłem otrzymałem inf., że minimum rok oczekiwania. Porównując z innymi producentami z grupy VAG, to zarówno Audi jak i VW na większość modeli samochodów proponują krótszy czas oczekiwania.
Jeszcze pół roku temu tylko Tiguan miał podobny czas realizacji. Żadne inne auto z grupy VW nie miało szans być wyprodukowane w końca 2022. Ale... teraz chyba wracaja wcześniej usunięte elementy wyposazenia: jest chyba 4x4 w wersji 150km tdi, jest podwójna podłoga bagażnika i podobno czujniki martwego pola w lusterkach. W maju 2022 takich luksusów niw było:-)
Wynika to z tego że poprawiła się dostępność części oraz ich logistyka. Ja jak zamawiałem kodiaqa to nie było możliwości w mojej wersji zamówić czujników martwego pola, tylko były dostępne i to w standardzie w L&K. Sprzedawca powowiedział że pewnie za niedługo ta opcja pojawi się w niższych wersjach bo powoli znika problem dostępności półprzewodników na których opierał się ten system.
Wygląda mi na to że sprzedaż samochodów zaczyna siadać, bo fabryki wszystkich marek skracają okresy oczekiwania na samochód, w skodzie pojawiłe się leasing 102% co w zeszłym roku nie było osiągalne, pojawają się rabaty co też było niedawno nie do osiągnięcia, jak dali dywaniki to już był sukces.

Bili
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TDI 200KM L&K

Post autor: Bili »

Tylko szkoda, że nie realizują szybciej zamówionych aut tylko nowe zamówienia "dostają" lepsze czasy.

Awatar użytkownika
robkio76

Bili pisze:
26 kwie 2023, 6:53
Tylko szkoda, że nie realizują szybciej zamówionych aut tylko nowe zamówienia "dostają" lepsze czasy.
pewnie jest tak że najpierw idą "stare" zamówienia a chwilę po nich nowe bo mają "luzy" na produkcji.

GrochuVeB
Samochód: Skoda Kodiaq 2,0 tdi

Post autor: GrochuVeB »

Skoda zaczęła się również już reklamować i w tv i radio więc może ruszyło. :D

tomnowy
Samochód: Kodiaq 1.5 Style

Post autor: tomnowy »

teraz tommoze juz warto poczekac na nowa wersje kodiaqa ma byc w tym roku

RoznieBywa
Samochód: Kodiaq

Post autor: RoznieBywa »

tomnowy pisze:
26 kwie 2023, 9:25
Zależy kto czego oczekuje - ktoś tu kiedyś pisał że bardzo liczy na hybrydę więc z takiego punktu widzenia oczywiście, że warto czekać. Prywatnie jednak wolałem zamówić Kodiaqa w dotychczasowej formie bo ciągłe cięcia nawet drobnego wyposażenia nie napawają mnie optymizmem.

Awatar użytkownika
robkio76

RoznieBywa pisze:
26 kwie 2023, 10:26
tomnowy pisze:
26 kwie 2023, 9:25
Zależy kto czego oczekuje - ktoś tu kiedyś pisał że bardzo liczy na hybrydę więc z takiego punktu widzenia oczywiście, że warto czekać. Prywatnie jednak wolałem zamówić Kodiaqa w dotychczasowej formie bo ciągłe cięcia nawet drobnego wyposażenia nie napawają mnie optymizmem.
A znając zycie nowy kodiaq bedzie jużkilka tysi droższy od obecnego bo coś nowego mu dołożą.

Co do hybryd to pewnie będzie to plug in które będzie znacząco droższym rozwiązaniem niż taka hybryda jak w toyocie która wg mnie jest najlepszym rozwiązaniem obniżającym koszty paliwa.

dzentelman
Samochód: SUPERB 2.0 TSI

Post autor: dzentelman »

Bili pisze:
25 kwie 2023, 9:48
A gdzie można znaleść te biuletynu bo już kilka razy była o nich mowa w tym temacie ?
https://www.odborykovomb.cz/skodovacky- ... 023/d-7586

w każdy czwartek jest nowy :) translator daje radę :) tam zawsze jest sekcja dotyczącą produkcji z ust tyg i plany na kolejny tydz

Mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Post autor: Mans »

Nowy Kodiaq tuż-tuż także Skoda za chwilę zamknie zamówienia na obecnego :?

ODPOWIEDZ