Konkurencja dla Kodiaqa

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
Rafał
Samochód: 2.0 tsi lava blue

Re: Konkurencja dla Kodiaqa

Post autor: Rafał »

skilos pisze:
14 lut 2017, 12:26
Konkurencja jest spora , ale skoda oferuje największe auto w tej klasie . Inne które również brałem pod uwagę to : rav-4,kia sportage, crv, nowy Tiguan, CX-5, outlander, Tucson.
z tego co wymieniłeś, to w mojej opinii tylko outlander może skutecznie konkurować z kodiaq'iem - jako kryterium należy tu przyjąć rozstaw osi, który determinuje możliwość dołożenia 3-go rzędu siedzeń - pozostałe wymienione przez Ciebie auta, to crossovery. do grona konkurentów myślę, że oprócz outlandera mogą dołączyć: x-traill, sorento i santa fe, które są zbliżone rozmiarem i dają te same możliwości. z tego japońskie auta w najwyższym wyposażeniu są raptem droższe o 10-15k od skody, za to już koreańskie, na dzień dobry zaczynają się od około 160k czyli znacznie więcej od najbardziej wypasionej skody. i tu rodzi się dylemat z autami japońskimi.... japończyk czy czech w tej samej cenie?
nie biorę oczywiście pod uwagę aut z wyższej półki bo cenowo to przepaść (bmw, volvo, mercedes itp)

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Skorek
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 4x4 AUTOMAT

Post autor: Skorek »

Zastanawiałem się nad Sorento i nie jest tak jak piszesz, że cena jest wyższa. Ja za bardzo dobrze wyposażone auto z 2016 roku dostałem ofertę na poziomie 140 tys. Nie przekonuje mnie jednak koreański automat, a poza tym w tym roku będą wprowadzane zmiany więc nie chciałem kupować starego modelu.

Rafał

oferta ofertą, biorę pod uwagę ceny katalogowe i auta z 2017, mam świadomość że koreańskie i japońskie auta dziś będą jeszcze z 2016 i to jest wadą. dealerzy muszą sprzedać najpierw to co już mają na placu i nie ma mowy o aktualnym roczniku

lighting
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: lighting »

DO developer

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

Prawda, chociaż o tym już dawno gazety informowały (bez szczegółów).

Tylko ciekawe jest to:
Niemcy za nowego SUV-a będą płacić od 30 tys. euro.
Kodiaq w Niemczech zaczyna się od 25 490 €, więc ten samochód będzie jakieś 20 tys. zł droższy od Skody.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

LaResistance
Samochód: myślę o Kodiaq

Post autor: LaResistance »

Dla mnei pod wszględem wielkości i funkcjonalności Kodiaq bije konkurencję. Minusem są ceny dodatków. okno panoramiczne plus 3 rząd siedzeń to już extra 10tys, 5tys nawigacja itp ... w konfiguratorach inncyh marek z podobnej półki takie dodatki są tańsze.

Rafał

LaResistance pisze:
14 kwie 2017, 11:43
Dla mnei pod wszględem wielkości i funkcjonalności Kodiaq bije konkurencję. Minusem są ceny dodatków. okno panoramiczne plus 3 rząd siedzeń to już extra 10tys, 5tys nawigacja itp ... w konfiguratorach inncyh marek z podobnej półki takie dodatki są tańsze.
a jak finalnie cenowo wypada porównanie tak samo doposażonych aut?
w sumie dodatki drogie, a bazowo auto tanie...

ODPOWIEDZ