Ja w zamówieniu brałem sportową kierownicę i chciałem z łopatkami, a sprzedawca mówi - po co dopłacać, gadżet do kilkukrotnego użycia.
Potrzebna jest zmiana biegu w dół - redukcja dla lepszego przyspieszenia ? - to się robi pedałem gazu i to nie "kick down" a dwukrotne impulsowe pyknięcie w pedał gazu i jest redukcja i sprint.
Kodiaq 2021
-
Mans
- Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7
Re: Kodiaq 2021
A tak mało osób o tym wie posiadając u siebie skrzynię DSG
Pertyn to pięknie kiedyś wyjaśnił na przykładzie swojego testu
-
D10ni
- Samochód: GunMetal Sportline 2.0TDI 190KM
To jest ciekawe, bo moja instrukcja mówi na ten temat:
Kod: Zaznacz cały
Maksymalne przyśpieszanie podczas jazdy (funkcja kick-down)
Przy naciśnięciu pedału gazu w trybie jazdy do przodu włączona zostaje funkcja
kick-down.
Zmiana biegów zostaje odpowiednio dopasowana, aby uzyskać maksymalne
przyśpieszenie.Zadowolny z GunMetal Sportline 
Jeszcze nie wiem kiedy ale mam dostać samochód do testów to sprawdzę subiektywnie.
- herman00
- Samochód: Zielony Misiek Style 2,0 TSi 4x4DSG
Nie jest potrzebny "kich-down" czyli zmiana o wiele biegów, prawie do odcięcia. Dwukrotne "pyknięcie" daje zmianę jak łopatką o jeden bieg. Cały czas używam tylko tego, nie cisnę gazu w podłogę. Polecam.
-
D10ni
- Samochód: GunMetal Sportline 2.0TDI 190KM
Ja dla odmiany regularnie używam. Dla mnie to nie gadżet. Wiadomo, że i tak elektronika DSG pilnuje i nie pozwoli zrzucić zbyt nisko biegu, ale łopatki dają zdecydowanie lepszą kontrolę nad przełożeniami zarówno w dół jak i do góry. Zdecydowanie szybciej i wygodniej niż kopanie się z pedałem gazu.herman00 pisze: ↑10 sie 2021, 11:02Ja w zamówieniu brałem sportową kierownicę i chciałem z łopatkami, a sprzedawca mówi - po co dopłacać, gadżet do kilkukrotnego użycia.
Potrzebna jest zmiana biegu w dół - redukcja dla lepszego przyspieszenia ? - to się robi pedałem gazu i to nie "kick down" a dwukrotne impulsowe pyknięcie w pedał gazu i jest redukcja i sprint.
BTW, sprawdzałem dziś, kick-down zbija o jeden bieg. Łopatkami mogę więcej
Zadowolny z GunMetal Sportline 
Rozkminka cennikowa
1) Travel Assist High w konfiguratorze sla Style jest za 3150, w cenniku jest 5300, która wersja jest prawdziwa?
2) Travel Assist High widzę nie ma w L&K i te funkcje są rozrzucone. Jeżeli dobrze analizuje cennik to w L&K mamy:
jest: ACC 210 km/h
jest: Funkcja rozpoznawania znaków drogowych
jest: ADAPTIVE LANE ASSIST
jest: SIDE ASSIST z REAR TRAFFIC ALERT
trzeba domówić: PARK ASISST
Tego nie widzę w ogóle w cenniku dla L&K: PCC (Predictive Cruise Control)
jest: DSG EMERGENCY ASSIST
jest: TRAFFIC JAM ASSIST
Czy tak jest?
1) Travel Assist High w konfiguratorze sla Style jest za 3150, w cenniku jest 5300, która wersja jest prawdziwa?
2) Travel Assist High widzę nie ma w L&K i te funkcje są rozrzucone. Jeżeli dobrze analizuje cennik to w L&K mamy:
Czy tak jest?
-
Bakushin
- Samochód: Kodiaq Style 2.0 190km
Wiecie może z czego jest tapicerka na fotele w wersji RS w standardzie ?
Miałem podobną rozkminę, i wcześniej (przed listopadem 2020) był Travel Assist High do wzięcia w LK, potem zniknął bo wszystkie rzeczy z tego pakietu weszły do LK do standardu - oprócz Asystenta parkowania, co dla mnie nie bylo żadną stratą, bo i tak jest to zbędny gadżet. Więc to wszystko co wymieniłeś powyżej jest teraz w standardzie w LK. Natomiast co do pACC - owszem przy pakiecie Travel Assist High do innych wersji jest on wymieniony w cenniku, a przy LK jest informacja, że jest tylko zwykłe ACC, co okazało się w rzeczywistości nieprawdą:) Mam LK i pACC jest, co więcej wyłączyłem go, bo mnie zwyczajnie w świecie denerwował, zwalniając np na autostradzie nagle ze 140 do 80km/h, bo akurat rozpoznał znak, na zakrętach też zwalnia. Fajny bajer jak chcesz jechac rekreacyjnie i nieco odpocząc za kierownicą, i pewnie będzie czas że go ponownie włączę.wasyleq pisze: ↑12 sie 2021, 14:24Rozkminka cennikowa
Czy tak jest?![]()
Wielkie dzięki!biokd pisze: ↑12 sie 2021, 21:23Miałem podobną rozkminę, i wcześniej (przed listopadem 2020) był Travel Assist High do wzięcia w LK, potem zniknął bo wszystkie rzeczy z tego pakietu weszły do LK do standardu - oprócz Asystenta parkowania, co dla mnie nie bylo żadną stratą, bo i tak jest to zbędny gadżet. Więc to wszystko co wymieniłeś powyżej jest teraz w standardzie w LK. Natomiast co do pACC - owszem przy pakiecie Travel Assist High do innych wersji jest on wymieniony w cenniku, a przy LK jest informacja, że jest tylko zwykłe ACC, co okazało się w rzeczywistości nieprawdą:) Mam LK i pACC jest, co więcej wyłączyłem go, bo mnie zwyczajnie w świecie denerwował, zwalniając np na autostradzie nagle ze 140 do 80km/h, bo akurat rozpoznał znak, na zakrętach też zwalnia. Fajny bajer jak chcesz jechac rekreacyjnie i nieco odpocząc za kierownicą, i pewnie będzie czas że go ponownie włączę.