Będę wdzięczny o sugestie dot. konfiguracji.
1. C7AWQW6N
2. C7AWU22G
3. C7B22ZNP
Zastanawia mnie czy nie ma błędu w konfiguratorze dla pakietów "LANE ASSIST i SIDE ASSIST z REAR TRAFFIC ALERT" - są dwa, jeden za 4200, drugi za 4700.
Nie wiem czy warto brać system nawigacji Amundsen, który jest potrzebny dla rozpoznawania znaków (mam ten bajer obecnie, czasami się przydaje).
Dodam, że do Skody jako marki podchodzę bez większych emocji, podobnie jak do konkurenta jakim jest Seat Tarraco FR, na którym również powaznie się zastanawiam.
Zdecydowałem się na SUVa w benzynie i z min. 190 KM w tym przypadku.
Nie rozważam RSa z 245KM ze względu na budżetowy próg bólu
Przejechałem się Kodiaqiem w wersji Style na standardowym zawieszeniu z TSI 190KM i jak dla mnie wydaje się komfortowy, może nieco zbyt miękki/bujający się - może po mieście jest to OK, ale na trasę zdecydowanie wolę bardziej sztywno. Niestety miałem za mało czasu na przetestowanie pracy skrzyni w trybie D i S, więc trudno mi ocenić jak auto z tym silnikiem 'zbiera' się od startu i w przedziale 80-120 km/h
Dlatego każda z konfiguracji ma DCC, które w założeniu ma usztywnić auto na trasę.
Na drugim biegunie jest Tarraco FR, które również dostałem do testów (na dłużej niż 40 min. w Skodzie - miałem całą noc na jazdy
Tu z kolei zawieszenie jest twarde, wręcz za bardzo do jazdy po mieście czy dziurach. Na trasie OK - wokół miasta mam S11, A2 i niedaleko S5, więc miałem gdzie potestować subiektywnie. W przypadku Tarraco FR (podobno FR jest sztywniejsze od wersji Excellence) dołożenie DCC z kolei na poprawę komfortu (nie wiem w jakim stopniu pomoże).
W obu modelach pozytywnie zaskoczyło mnie wyciszenie, spodziewałem się szumów powietrza powyżej prędkości autostradowych, ale nie zmuszało do podnoszenia głosu podczas rozmowy. Dla porównania w Alfie Stelvio, którą miałem przez weekend, wyciszenie kabiny to dramat (za to wrażenia z jazdy petarda).
Przesiadam się z Insignii B, 2.0 Pb, 260 KM 4x4 8AT.
Rodzina 2+2 z fotelikami.