Tak robi moja żona. Potwierdzam, smrodu brak, natomiast jak ktoś wyłącza to działa moja metoda. Ogólnie jak coś jest to trzeba używać (bo zaniknie
Śmierdzi z klimatyzacji
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Re: Przykry zapach z dmuchawy
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
-
bubuś
- Samochód: był Kodiaq Style 2,0 TDI 140kW, 4x4, DSG + dodatki
I słusznie. Po to jest klimatronik, by pracował na parametrach zależnie od warunków pogodowych.
Ja też nigdy klimy nie wyłączałem. Okrągły rok jest włączona, jedynie temperaturę koryguję stosownie do potrzeb.
Nigdy, w żadnym aucie mi z klimy nie capiło.
Profilaktycznie wiosną wstawiam do autka jonizator, uruchamiam go i odpalam autko. 30 minutek pracy dezynfekuje wszystko. Podobnie dezynfekuję mieszkanie. W Kodiaqu jeszcze wnętrza nie jonizowałem. Zbyt nowe jest jeszcze.
Follow your dreams
Cenię swój wzrok i czas, dlatego nie czytam niechlujnie pisanych postów! Oczekujesz pomocy, używaj poprawnej pisowni.
Popieram akcję na rzecz poprawnej pisowni i ortografii w Internecie: BYKOM-STOP!
Cenię swój wzrok i czas, dlatego nie czytam niechlujnie pisanych postów! Oczekujesz pomocy, używaj poprawnej pisowni.
Popieram akcję na rzecz poprawnej pisowni i ortografii w Internecie: BYKOM-STOP!
- Marcelus
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 190KM 4x4
Tak nie do końca, grzyb powstaje gdy jest wilgotno i ciepło czyli największa szansa latem gdy klima pracuje mocniej, dojeżdża się na miejsce gasi silnik i zaczyna się skraplanie w rurach, powstaje wilgoć, po jakimś czasie rośnie temperatura i powstają warunki dla grzyba. Jak mówi teoria powinno się na 5 czy 10 minut przed dojazdem na miejsce wyłączyć klimę aby ciepłe powietrze osuszyło układ i nie było szans na powstanie wilgoci. Wiem o tym ale nigdy tak nie robię, jeżdżę cały czas na włączonej klimie.
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Śmierdzi z klimatyzacji
Za 30-50 zł można wypożyczyć ozonator i załatwić sprawę samemu.
ja nigdy nie wyłączałem klimy na 5-10 minut przed dojechaniem do miejsca docelowego. Nie miało to sensu. Jadę w koszuli i marynarce na spotkanie... temperatura +30*C w słońcu i mam zgasić klimę 10 minut przed dojazdem?Marcelus pisze: ↑12 gru 2025, 21:24Tak nie do końca, grzyb powstaje gdy jest wilgotno i ciepło czyli największa szansa latem gdy klima pracuje mocniej, dojeżdża się na miejsce gasi silnik i zaczyna się skraplanie w rurach, powstaje wilgoć, po jakimś czasie rośnie temperatura i powstają warunki dla grzyba. Jak mówi teoria powinno się na 5 czy 10 minut przed dojazdem na miejsce wyłączyć klimę aby ciepłe powietrze osuszyło układ i nie było szans na powstanie wilgoci. Wiem o tym ale nigdy tak nie robię, jeżdżę cały czas na włączonej klimie.