Gdzie można obejrzeć premierowego Kodiaka?

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Re: Gdzie można obejrzeć premierowego Kodiaka?

Post autor: root »

W.W. pisze:
17 mar 2017, 14:25
2. Brak możliwości wyłączenia na stale funkcji „start-stop”.
Haha, ekooptymalizacja. Trzeba przywyknąć do wyłączania razem z zapinaniem pasów albo kombinować VCDS-em. Mam to samo :)
W.W. pisze:
3. Zabranie części schowka na odtwarzacz płyt CD. Kto tego dziś używa?
Ktoś używa :) Ale możesz wybrać inne radio, wtedy nie będzie.
W.W. pisze:
4. Brak w ofercie nawigacji z monitorowaniem bieżącej sytuacji na drodze – korki, zalecane objazdy, itp. (Nie każdy ma smartfona).
No a czy tym właśnie Skoda nie chwaliła się przypadkiem???
W.W. pisze:
5. Apetyt na paliwo, znacznie przekraczający deklarowany przez fabrykę.
Możesz rozwinąć?
W.W. pisze:
• Brak możliwości unieruchomienia drobnych zakupów w bagażniku. Są, co prawda dwie kwadratowe siatki, ale nie ma ich do czego zaczepić.
Nie chce mi się w to wierzyć. Dali siatki, ale bez haczyków?
W.W. pisze:
Gdyby złożył dziś zamówienie, czas realizacji, wg sprzedawcy, 3 do 5 miesięcy.
To jaką podjąłeś decyzję?

Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

lighting
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: lighting »

W.W. pisze:
[...]
Z racji popytu, z 30 przydzielonych im na ten rok sprzedali już 18, o upustach cenowych na razie należy zapomnieć.
To chyba bardzo zależy od salonu. W jednym z krakowskich salonów dostałem 4% rabat i informację o czasie oczekiwania przynajmniej 6 miesięcy, podczas, gdy w innym (ta sama sieć w Krakowie) rabat wyniósł prawie 7%.
DO developer

krzysiek
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI Style 190 KM + troche bajerów

Post autor: krzysiek »

Z rabatami wlasnie jest różnie kwestia sprzedawcy. Kupujac w szwecji dostalem 8.1 % upustu u innego sprzedawcy tej samej sieci bylo ponizej 6%. Wiec rabat jest zawsze kwestia dogadania.

W.W.
Samochód: Passat

Post autor: W.W. »

root pisze:
17 mar 2017, 15:03

W.W. pisze:
Możesz rozwinąć?

W.W. pisze:
• Brak możliwości unieruchomienia drobnych zakupów w bagażniku. Są, co prawda dwie kwadratowe siatki, ale nie ma ich do czego zaczepić.
Nie chce mi się w to wierzyć. Dali siatki, ale bez haczyków?
W.W. pisze:
To jaką podjąłeś decyzję?
Wyniki testu to 9 l. Zważywszy na to, że tylko bardzo mała cześć testu odbyła się na drodze gruntowej i polu, to dużo. Fabryka deklaruje
Zużycie paliwa - tryb miejski
6,6 l/100km
Zużycie paliwa - tryb pozamiejski
5,3 l/100km
Zużycie paliwa - tryb mieszany
5,7 l/100km

Siatki były z haczykami, ale nie bardzo jest je gdzie zaczepić. Dwa zaczepy są na samym tyle, ale pod wykładzina bagażnika, tylko dwa zaczepy koło siedzeń są widoczne i łatwo dostępne.

Decyzja na tak, ale poszukam dilera który zaoferuje zniżkę. Mnie się nie śpieszy.
Pozdrawiam
WW

nobody
Samochód: brak

Post autor: nobody »

W.W. pisze:
17 mar 2017, 17:29
Wyniki testu to 9 l. Zważywszy na to, że tylko bardzo mała cześć testu odbyła się na drodze gruntowej i polu, to dużo
Pytanie to jak długo test trwał. Spalanie przez kilka pierwszych kilometrów jest zawsze wysokie. Dla porównania jeden z testów na YT (od 52 sekundy):

Producent zawsze testuje w najbardziej dogodnych warunkach.

nobody
Samochód: brak

Post autor: nobody »

W.W. pisze:
1. Brak możliwości ręcznego załączenia napędu 4x4.
Haldex 5'tej generacji z tego co mi wiadomo działa proaktywnie i nie potrzebuje poślizgu, żeby dołączyć tylną oś. Tak samo jak np. Kia Sorento, Kodiaq powinien startować zawsze z 4 kół (tak na wszelki wypadek) więc typowe pokrętło wymuszania 4x4 nie ma już takiego zastosowania jak w starszych układach.
Dodatkowo "Off-road mode" zapewne po cichu też zmienia zachowanie Haldex'a.

frutis13
Samochód: KODIAQ 2.0 TDI 140kW Style

Post autor: frutis13 »

W.W. pisze:
Zauważone wady:
1. Brak możliwości ręcznego załączenia napędu 4x4.
2. Brak możliwości wyłączenia na stale funkcji „start-stop”.
3. Zabranie części schowka na odtwarzacz płyt CD. Kto tego dziś używa?
4. Brak w ofercie nawigacji z monitorowaniem bieżącej sytuacji na drodze – korki, zalecane objazdy, itp. (Nie każdy ma smartfona).
6. Brak tzw. organizacji bagażnika. Bardzo poważna wada!
• Przesuniecie tylnych siedzeń do przodu odsłania niczym niezabezpieczone szyny foteli i każdy bagaż, jaki tam się znajdzie, w czasie drogi z pewnością ucierpi.
• Brak możliwości zmiany miejsca zamocowania siatki.
• Bak możliwości użycia siatki bezpieczeństwa, w przypadku położonych oparć tylnej kanapy.
• Bardzo kiepskie oświetlenia bagażnika. Jedna maleńka lampeczka niczego nie rozświetli, zwłaszcza jak przysłoni się ją wkładanymi bagażami. Przydałoby się porządne światło sufitowe nad bagażnikiem.

Jak widać, najwięcej wad dostrzegłem w bagażniku, ale w takim samochodzie to ważna rzecz. W końcu z jakichś powodów kupujemy samochód z dużym bagażnikiem. Co dziwniejsze, w moim 10 letnim Passacie jest „organizacja bagażnika”. Ma dwie szyny wzdłużne w podłodze i ruchome zastawki i zaczepy. Dzięki nim można go podzielić nawet na kilka sekcji a przewóz codziennych zakupów nie powoduje rzucania nimi po całym bagażniku. Do przewozu dużych bagaży przegrody po prostu się wyjmuje i cały bagażnik do dyspozycji.
4. Z tego co widziałem w wersjach z Columbusem i Amundsenem jest opcja INFOTAINMENT ONLINE które mają monitoring sytuacji na drodze..
5. Nie wiem czy można brać pod uwagę wyniki spalania w samochodzie testowym, do którego każdy wsiada i "depta" żeby sprawdzić jak autko się zbiera i jak szybko działa skrzynia ;) Przyznaj się czy w trakcie jazdy testowej używałeś ekodrajwingu? :P
6. W salonie w którym byłem w bagażniku były plastikowe beleczki na rzepach, które można było przyczepić w dowolnym miejscu bagażnika unieruchamiając bagaż, do tego na belkach po obu stronach bagażnika są po dwa haczyki które po belkach można przesuwać i blokować a na których można zawiesić siatki z zakupami. Te organizery są podobne jak te na aukcji: http://allegro.pl/organizer-do-bagaznik ... l#imglayer
Są tylko w kolorze czarnym i z logo Skody.
Nie chce mi się teraz szukać, ale widziałem to też na jednym z filmików na necie.

EDIT. A jednak odnalazłem Od 5minuty i 30sek.

W.W.
Samochód: Passat

Post autor: W.W. »

nobody pisze:
17 mar 2017, 19:04
Pytanie to jak długo test trwał.
Jak napisałem w swoim poście, wiedziałem, że to ważne, jazda trwała ok. godziny, więc silnik się dobrze rozgrzał.
nobody pisze:
17 mar 2017, 19:08
Haldex 5'tej generacji z tego co mi wiadomo działa proaktywnie i nie potrzebuje poślizgu, żeby dołączyć tylną oś. Tak samo jak np. Kia Sorento, Kodiaq powinien startować zawsze z 4 kół (tak na wszelki wypadek) więc typowe pokrętło wymuszania 4x4 nie ma już takiego zastosowania jak w starszych układach.
Dodatkowo "Off-road mode" zapewne po cichu też zmienia zachowanie Haldex'a.
Obyś miał racje. Dopytam u kolejnego dilera. :D
frutis13 pisze:
17 mar 2017, 20:32
4. Z tego co widziałem w wersjach z Columbusem i Amundsenem jest opcja INFOTAINMENT ONLINE które mają monitoring sytuacji na drodze..
5. Nie wiem czy można brać pod uwagę wyniki spalania w samochodzie testowym, do którego każdy wsiada i "depta" żeby sprawdzić jak autko się zbiera i jak szybko działa skrzynia ;) Przyznaj się czy w trakcie jazdy testowej używałeś ekodrajwingu? :P
6. W salonie w którym byłem w bagażniku były plastikowe beleczki na rzepach, które można było przyczepić w dowolnym miejscu bagażnika unieruchamiając bagaż, do tego na belkach po obu stronach bagażnika są po dwa haczyki które po belkach można przesuwać i blokować a na których można zawiesić siatki z zakupami. Te organizery są podobne jak te na aukcji: http://allegro.pl/organizer-do-bagaznik ... l#imglayer
Są tylko w kolorze czarnym i z logo Skody.
Ad 4. Tak są, ale wymagają połączenia ze smartfonem i siecią. Ja nie używam smartfona a telefon mam na kartę i za połączenie z siecią płace i to niemało. Kilkugodzinna jazda, to spory wydatek na połączenie. :evil:

Ad 5. A żebyś wiedział. Na co dzień jeżdżę przemapowanym TDI 2.0 (ok.200 KM) i właśnie ciekawiło mnie, do ilu litrów na sto da się zejść "Kapeluszniczo". Na tryb sportowy przełączyłem tylko raz, aby zobaczyć różnicę, na odcinku jakichś 800 m. ;)

Ad 6. Beleczki na rzepach odpadają, jeśli założysz gumowa wykładzinę bagażnika a ja założę. Takie mocowania można kupić i to w rożnych wesołych kolorach. Haczyki o których piszesz i pokazałeś na filmie oczywiście są, ale nie wszystko przenosisz w foliówkach, czy siatkach z uszami. Poza tym nie wszystko można powiesić. ;)
Pozdrawiam
WW

ODPOWIEDZ