W moim aucie ogrzewanie postojowe (bez sygnalizowania tego kontrolką) włącza się automatycznie po uruchomieniu silnika by szybciej ogrzać układ przy niskiej temperaturze.
Nieczęsto jeżdżę na krótkich odcinkach więc trudno mi było to zauważyć ale dzisiaj było to wyraźnie słychać i czuć z zewnątrz.
Webasto - funkcja
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
-
Tomala72
- Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2,0 TDI 190 KM DSG 7
Re: Webasto - funkcja
Ciekawe. Napisz więcej. Też mam ogrzewanie postojowe jednak tego nie zauważyłem.
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Zdarzyło mi się ostatnio wyłączyć zapłon w kilka chwil po jego odpaleniu. Było słychać jak wyłącza się webasto (ten charakterystyczny dźwięk zwalniającego wiatraczka) a w powietrzu nad nadkolem było wyraźnie czuć spaliny z webasto. Auto było zimne po kilkugodzinnym postoju. Temp na zewnątrz ok. 0'C 
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
- michalmiko
- Samochód: Kodiaq Style 4x4 2.0 TSI Lava Blue 244KM/431Nm
Co prawda nie mam Webasto, ale z ciekawości zapytam
Czy ono pobiera sobie paliwo bezpośrednio ze zbiornika samochodu, czy jakoś osobno się je tankuje?
- Eldar
- Samochód: Seat Ibiza FR 2.0 TDI
Webasto jest bezpośrednio do baku podłączone.
W zimne/chłodniejsze dni pełni funkcję dogrzewacza silnika i może się włączyć w każdej chwili jeśli komputer uzna że silnik jest "za zimny".
W zimne/chłodniejsze dni pełni funkcję dogrzewacza silnika i może się włączyć w każdej chwili jeśli komputer uzna że silnik jest "za zimny".
-
Tomala72
- Samochód: Skoda Kodiaq Style 4x4 2,0 TDI 190 KM DSG 7
W takim razie toby tłumaczyło, że nie zauważyłem tej dodatkowej funkcji Webasto. Mam nastawiony timer w aplikacji na gotowość 6,55 a ruszam o 7,00 z zagrzanym samochodem. Muszę przetestować rano bez włączania cyklu ogrzewania postojowego.
Dziala wlasnie tak, jak wspomniane w pierwszym poscie.
Mamy tez webasto w SII i O3 i rowniez dogrzewa, aczkolwiek nie zapala diody od webasto, tylko dogrzewa silnik jak jest zimny. W efekcie w benzynie bardzo szybko sie robi cieplo.
Mamy tez webasto w SII i O3 i rowniez dogrzewa, aczkolwiek nie zapala diody od webasto, tylko dogrzewa silnik jak jest zimny. W efekcie w benzynie bardzo szybko sie robi cieplo.
-
JED
- Samochód: BMW X1 + Kodiaq 2.0 TDI L&K
W benzynie robi sie cieplo wielokrotnie szybciej 
Webasto naprawde dziala w automacie, niejako?
Webasto naprawde dziala w automacie, niejako?
Najpiekniejszy Laurin & Klement w PL. 
-
darekgd
- Samochód: Skoda fabia1, w drodze Kodiaq 2.0tsi
Polecam google
W wielkim skrocie uruchamiajac webasto wlacza sie pompka pobierajaca paliwo ze zbiornika,ktore ulega spalaniu na poczet podgrzewania plynu chlodzacego krazacego w obiegu zamknietym, ktory to oddaje cieplo silnikowi i dzieki nawiewowi kabinie
W wielkim skrocie uruchamiajac webasto wlacza sie pompka pobierajaca paliwo ze zbiornika,ktore ulega spalaniu na poczet podgrzewania plynu chlodzacego krazacego w obiegu zamknietym, ktory to oddaje cieplo silnikowi i dzieki nawiewowi kabinie
Kodiaq 2.0 tsi Laurin&Klement is coming