Jak docieracie swojego misia?
Proszę o zadawanie pytań we właściwym wątku! Przeniosłem --root
Docieranie
-
bubuś
- Samochód: był Kodiaq Style 2,0 TDI 140kW, 4x4, DSG + dodatki
Re: Docieranie
Ja zgodnie z klasycznymi starymi kanonami sztuki motoryzacyjnej.
Polega to na jednoczesnym docieraniu - czytaj układaniu - całego auta, czyli wszystkich jego podzespołów: silnika, układu kierowniczego, zawieszenia, skrzyni biegów, układu hamulcowego (klocki trzeba odgazować), opony (nawet instrukcja podaje, że przez pierwsze 500 km opona traci technologiczny tłuszczyk i dopiero zaczyna łapać właściwą przyczepność). Odbywa się to poprzez starannie dobrane jazdy, na niewielkich prędkościach obrotowych silnika 1500-3000 (ja na drogach miejskich, po dziurach, studzienkach, zakrętach, światłach na skrzyżowaniach, itp. itd.). Na szybsze jazdy po trasach przyjdzie czas po ok. 700 km.
Follow your dreams
Cenię swój wzrok i czas, dlatego nie czytam niechlujnie pisanych postów! Oczekujesz pomocy, używaj poprawnej pisowni.
Popieram akcję na rzecz poprawnej pisowni i ortografii w Internecie: BYKOM-STOP!
Cenię swój wzrok i czas, dlatego nie czytam niechlujnie pisanych postów! Oczekujesz pomocy, używaj poprawnej pisowni.
Popieram akcję na rzecz poprawnej pisowni i ortografii w Internecie: BYKOM-STOP!
-
Michał_Wawa
- Samochód: Kodiaq
Nie załapałem chyba... To na serio ten tekst czy taki humorystyczny więcej ??bubuś pisze: ↑26 lis 2018, 21:53Ja zgodnie z klasycznymi starymi kanonami sztuki motoryzacyjnej.
Polega to na jednoczesnym docieraniu - czytaj układaniu - całego auta, czyli wszystkich jego podzespołów: silnika, układu kierowniczego, zawieszenia, skrzyni biegów, układu hamulcowego (klocki trzeba odgazować), opony (nawet instrukcja podaje, że przez pierwsze 500 km opona traci technologiczny tłuszczyk i dopiero zaczyna łapać właściwą przyczepność). Odbywa się to poprzez starannie dobrane jazdy, na niewielkich prędkościach obrotowych silnika 1500-3000
Pozdrawiam,
Michał
Michał
-
bubuś
Nie jestem psychoanalitykiem, więc nic na to nie poradzę, że nie załapałeś.Michał_Wawa pisze: ↑26 lis 2018, 22:51Nie załapałem chyba... To na serio ten tekst czy taki humorystyczny więcej ??bubuś pisze: ↑26 lis 2018, 21:53Ja zgodnie z klasycznymi starymi kanonami sztuki motoryzacyjnej.
Polega to na jednoczesnym docieraniu - czytaj układaniu - całego auta, czyli wszystkich jego podzespołów: silnika, układu kierowniczego, zawieszenia, skrzyni biegów, układu hamulcowego (klocki trzeba odgazować), opony (nawet instrukcja podaje, że przez pierwsze 500 km opona traci technologiczny tłuszczyk i dopiero zaczyna łapać właściwą przyczepność). Odbywa się to poprzez starannie dobrane jazdy, na niewielkich prędkościach obrotowych silnika 1500-3000![]()
Follow your dreams
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Nie mam nic przeciwko docieraniu, ale napiszę od siebie. Odebrałem auto 200 km od miejsca zamieszkania. Ciężko mi było spełnić zalecane warunki docierania na autostradzie w drodze powrotnej, tak więc nie przekraczałem 120 km/h i w miarę możliwości w tym zakresie prędkości zmieniałem obciążenia obrotowe silnika. Obyło się bez gwałtownych hamowań oraz przyśpieszeń. Tyle co mogłem zrobić. Autko ma się dobrze jak na razie po 21 kkm 
Wystarczy zajrzeć do instrukcji obsługi Kodiaqa strona 221:
Docieranie silnika i jazda ekonomiczna
Wprowadzenie do tematu
Docieranie silnika
Podczas pierwszych 1 500 km o jakości procesu docierania nowego silnika decyduje
styl jazdy.
Podczas pierwszego 1000 km nie przekraczać 3/4 maksymalnej dozwolonej
prędkości obrotowej silnika i zrezygnować z jazdy z przyczepą.
W obszarze przebiegu od 1000 do 1500 km można pozwolić na wzrost obciążenia
silnika do maksymalnej dozwolonej wartości obrotowej silnika.
Docieranie silnika i jazda ekonomiczna
Wprowadzenie do tematu
Docieranie silnika
Podczas pierwszych 1 500 km o jakości procesu docierania nowego silnika decyduje
styl jazdy.
Podczas pierwszego 1000 km nie przekraczać 3/4 maksymalnej dozwolonej
prędkości obrotowej silnika i zrezygnować z jazdy z przyczepą.
W obszarze przebiegu od 1000 do 1500 km można pozwolić na wzrost obciążenia
silnika do maksymalnej dozwolonej wartości obrotowej silnika.
-
Michał_Wawa
- Samochód: Kodiaq
A o odgazowywaniu klocków
Pozdrawiam,
Michał
Michał
-
bubuś
Stroisz się w warszawskiego cwaniaka, a nie dotarło do Ciebie, że nie tylko instrukcja obsługi jest jedyną wyrocznią. Gdybyś poszukał na na necie, wnet byś znalazł mnóstwo wiedzy o prawidłowym docieraniu/układania auta. Skoro pytasz o hamulce, to proszę m.in. https://brakestock.pl/instrukcje/view-d ... owych.htmlMichał_Wawa pisze: ↑27 lis 2018, 10:21A o odgazowywaniu klockówi technologicznym tłuszczyku opon też tam piszą?
![]()
O oponach instrukcja niestety wspomina, nie doczytałeś, bo wszystko wiesz lepiej.
Follow your dreams
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Klocki należy odgazować, mówiąc inaczej nie należy przez bodajże pierwsze 200 km ostro hamować (no chyba, że tak się zdarzy - wiadomo ) 
-
RobKos
- Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 190KM Style DSG 4x4
Do 1000 km jeździmy w wersji light nie dociskając pedału gazu do podłogi:)
W wersji hard też staramy się nie wyciskać pedału jak z sok z cytryny, no chyba, że ktoś ma ciężką nogę:D
I po 2-3 tys. km warto chyba wlać świeży olej.
W wersji hard też staramy się nie wyciskać pedału jak z sok z cytryny, no chyba, że ktoś ma ciężką nogę:D
I po 2-3 tys. km warto chyba wlać świeży olej.