Pakiet przeglądów 4 lata 60000 km

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
dag
Samochód: Kodiaq 1,4 TSI 110 kW DSG Style

Pakiet przeglądów 4 lata 60000 km

Post autor: dag »

W rozmowie z dealerem wyłapałem, że pakiet pakietem, ale np koszt klocków hamulcowych, plus czegoś tam jeszcze nie wchodzi w jego zakres - trzeba zapłacić. To jakie realnie koszty serwisowania auta w ciągu pierwszych 4 lat będą doliczane?

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
BikeBert
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DSG

Re: Pakiet przeglądów 4 lata 60000 km

Post autor: BikeBert »

Sam jestem ciekaw tego pakietu przeglądów - korzystał już ktoś z niego?
Klocki przy "normalnej" jeździe powinny wytrzymać 2 lata lub 60.000.
Przy moim obecnym 8-letnim aucie po wyjeździe z salonu nigdy do niego nie wróciłem na serwis [poza małą "usterką" pedału sprzęgła, której i tak nie naprawili - skrzeczy od nowości do dziś]. Ceny w ASO są komiczne, a z tego co wiem niekorzystanie z ich usług niekoniecznie kończy się utratą gwarancji. Nawet gdybym miał ją stracić, to wolę zrobić zwykłe serwisy w zaprzyjaźnionym warsztacie, bo wiem, że będzie zrobione dobrze i zapłace połowę lub 1/3 tego co w ASO. A trzeba mieć niesamowitego pecha, aby coś wielkiego stało się podczas pierwszych 2 lat użytkowania auta. Oczywiście fora pełne są takich pechowych przypadków, w których dealer i tak potrafił się wykręcić od odpowiedzialności z tytułu gwarancji. Pragnę jednak przypomnieć, że poza gwarancją istnieje także 2-letnia rękojmia [niestety tylko w sprzedaży B2C], z której też warto skorzystać w razie usterek.
Kodiaq => Ateca
My other car is a Mountain Bike

Rafał
Samochód: 2.0 tsi lava blue

Post autor: Rafał »

dag pisze:
25 lut 2017, 1:41
W rozmowie z dealerem wyłapałem, że pakiet pakietem, ale np koszt klocków hamulcowych, plus czegoś tam jeszcze nie wchodzi w jego zakres - trzeba zapłacić. To jakie realnie koszty serwisowania auta w ciągu pierwszych 4 lat będą doliczane?
to jest ze strony skody:
Obrazek
i to masz w cenie. klocki, płyn do spryskiwaczy, opony i wszystkie inne eksploatacyjne zależą od Ciebie i tego jak obchodzisz się z autem. jednemu klocki starczą na 30kkm innemu na 80kkm

Skorek
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 4x4 AUTOMAT

Post autor: Skorek »

Ciekawi mnie jedna rzecz... z racji tego, że zajmuje się olejami samochodowymi zawodowo wymieniam we wszystkich swoich auta oleje co 15 tys. nie wierząc w tzw Long Lify. Nie przekonują mnie wymiany co 30, 40 a nawet jak stosuje Fiat co 48 tysięcy. Olej ma swoją żywotność i po pewnym okresie traci swoje właściwości. Szczególnie jak w naszym kraju zakres stosowania waha się w temperaturach -30 +30 stopni. I tak jak na wstępie, ciekawi mnie co zrobi serwis jak będę chciał wymieniać oleje tak jak teraz czyli co 15 tys. Przecież to powinno być w ich interesie, nadmierna dbałość o przedmiot. Ale jak znam życie to za wszystko będę musiał płacić dodatkowo...

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

Pakiet przeglądów jest wg zaleceń producenta. Jak chcesz częściej, to musisz płacić.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

Awatar użytkownika
BikeBert

Czy ktoś wybrał pakiet pogwarancyjny?

Jest jednak haczyk: podczas trwania programu pakietów pogwarancyjnych wszystkie przeglądy oraz naprawy muszą być wykonywane wyłącznie u Autoryzowanych Partnerów Serwisowych Skody, a do ich wykonania muszą być użyte wyłącznie oryginalne części.

Teoretycznie pakiet darmowych przeglądów powinien załatwić sprawę, ale w razie innej usterki, której naprawy nie przewiduje gwarancja, lub drobnej stłuczki, której nie warto naprawiać z ubezpieczenia, wizyta w ASO może być kosztowna.

Zastanawiam się czy przy DSG nie jest to dobry pomysł i spokój ducha, przynajmniej przez 4 pierwsze lata i 60.000 km [tyle zapewne przejadę]. Jakie są ogólnie opinie lub Wasze doświadczenia z DSG? Warto wykupić pakiet pogwarancyjny?
Kodiaq => Ateca

root
Administrator

Ja wybrałem, do Superba.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

Awatar użytkownika
BikeBert

root pisze:
25 lut 2017, 19:11
Ja wybrałem, do Superba.
I jak to działa? Możesz podzielić się swoim doświadczeniem?
Kodiaq => Ateca

root
Administrator

Nie miałem okazji jeszcze korzystać, ani z rozszerzonej gwarancji, ani z pakietu przeglądów :) Pierwszy przegląd przede mną już niedługo.

dag
Samochód: Kodiaq 1,4 TSI 110 kW DSG Style

Post autor: dag »

Też wybrałem do Kodiaqa dodatkowe 2 lata gwarancji. Biorę auto na 4 lata i je oddam - więc wolę mieć spokój przez ten czas zapewniony.

ODPOWIEDZ