Kodiaq RS - światła i fotele

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
jatoja
Samochód: Kodiaq RS 2022

Post autor: jatoja »

Cześć,
Przymierzam się do zakupu Kodiaqa RS 245 KM a więc po lifcie i zastanawiają mnie dwie rzeczy:
1. Czy światła przednie - matrycowe świecą tak samo jak w pozostałych wersjach? Pytam dlatego, że inne wersje mają spryskiwacze reflektorów a RS nie ma. Przy lampach o strumieniu świetlnym ponad 2000 lumenów przepisy nakazują stosowanie systemu oczyszczania (spryskiwaczy). Część producentów więc kombinowała i stosowała lampy led o mocy do 2000 lm i dzięki temu nie musieli wyposażać samochodu w spryskiwacze. Ale przez to pomimo niby nowoczesnych lamp ledowych oświetlenie mogło być gorsze niż np. w lampach ksenonowych (te miały nawet do 3200 lumenów) a tylko odrobinę lepsze niż zwykły halogen (ok 1550 lumenów). Takie kombinacje były w np w takich samochodach jak Skoda Rapid, Audi A4 B9, Citroen C4 Grand Picasso. Dzwoniłem do skody spytać o cenę reflektorów do RS i do wersji L&K i cena jest ta sama i to ten sam kod lampy. Może więc jakiś sterownik w instalacji samochodu ma ograniczać ich moc - oczywiście o ile świecą słabiej. Czy ma ktoś możliwość żeby to porównać?

2. Jestem raczej wielkim chłopem i Kodiaq jest jednym z niewielu suvów do których się mieszczę więc zależy mi na wygodnym siedzeniu i każdy centymetr się liczy. Napiszcie proszę jaką długość siedziska sportowego ma kodiaq RS (w stylu recaro) od szwu zaznaczonego na zdjęciu - w wersji z wydłużanym podparciem udowym - zarówno w wersji najkrótszej jak i najdłuższej. Wersja jak ze zdjęcia ma od tego szwu 48 centymetrów.
Obrazek

Z góry dzięki za odpowiedzi.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Nie, żebyś został zignorowany przez forumowiczów. Szukałem w sieci. Nic wiarygodnego nie znalazłem o mocy lamp w naszych samochodach. Skoro jednak dowiedziałeś się, że są takie same w RS i innych wersjach, to prawdopodobnie spryskiwacze mamy jako dodatek i nie ma więcej lumenów. Tym bardziej bym się nie spodziewał, że w RS mają robić gorzej niż w jakimś dieslu. W nowym modelu w ogóle nie ma spryskiwaczy reflektorów, a led jest nowszej generacji.

Awatar użytkownika
Marcelus
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 190KM 4x4

Re: Kodiaq RS - światła i fotele

Post autor: Marcelus »

Był kiedyś wątek na tej grupie albo innej już nie pamiętam ale wtedy nie udało się ustalić mocy lamp, z racji tego że RS nie posiada spryskiwaczy a tego wymagają przepisy gdy strumień świetlny przekracza 2000lm i są to takie same lampy jak w innych modelach można założyć że nasze lampy świecą właśnie do 2000lm, jak Xenon 25W, być może soczewki lepiej rozprowadzają światło i efekt jest lepszy, matrixy ratują jazdę po zmroku poza obszarem zabudowanym.

jatoja
Samochód: Kodiaq RS 2022

Re: Kodiaq RS - światła i fotele

Post autor: jatoja »

Ja też przeglądałem internet w poszukiwaniu informacji ale jedyne co znalazłem to właśnie informację, że niektórzy producenci kombinują. Nazywam to kombinowaniem bo światła ledowe są wszędzie sprzedawane jako coś lepszego i bardziej nowoczesnego a okazuje się, że w niektórych modelach to tak na prawdę krok wstecz w porównaniu do dobrych ksenonów - jeżeli chodzi o ilość światła na światłach mijania. Tym bardziej, patrząc na ceny zarówno nowego kodiaqa jak i wszystkich nowszych generacji samochodów ceny rosną a jakość spada również oświetlenia. Pomijam tu celowo matrycowość bo nie każdy samochód to ma (inny niż kodiaw). A przecież widoczność w ciemnościach to jeden z najważniejszych aspektów samochodu, czasem kwestia życia. Można by to pomierzyć luksometrem ale trzeba by go mieć a drugie to mieć samochody do porównania. Dość dokładne testy robi eco-driver na youtube ale akurat nie robił pomiarów luksometrem 1 generacji po lifcie, 2 generacji ani vw tiguana choć stwierdził na oko, że w tiguanie jest to oświetlenie lepsze niż w kodiaqu 2 gen. Tyle, że takie stwierdzenie organoleptyczne jest mało warte bo wystarczy trochę zmienić barwę światła na bardziej niebieską i wydaje się, że światła świecą mocniej.
Wracając do różnic RS - nie RS - to skłaniałbym się do tego że albo RS ma takie same światła jak reszta o mocy > 2000 lm ale w ramach oszczędności i niezgodnie z przepisami nie dali spryskiwaczy albo dorzucili gratis i zupełnie niepotrzebnie spryskiwacze w pozostałych wersjach. Jedno i drugie wydaje mi się mało prawdopodobne bo producent nie dorzuci nic w gratisie - szczególnie że raczej spryskiwacze to nie jest coś co jest komuś faktycznie potrzebne, z kolei robienie czegoś niezgodnie z przepisami mogłoby ich narazić na poważne konsekwencje finansowe. Więc może sam samochód w RS ogranicza moc świateł? ale tego bez sprzętu i samochodów stwierdzić się nie da. Może jak już kupię to przeprowadzę taki eksperyment :-)

O czy ma ktoś fotele jak w wersji RS (ze zintegrowanym zagłówkiem) ale z wysuwanym podparciem pod kolana? Byłbym wdzięczny za zmierzenie długości siedziska.

ODPOWIEDZ