Przymierzam się do zakupu Kodiaqa RS 245 KM a więc po lifcie i zastanawiają mnie dwie rzeczy:
1. Czy światła przednie - matrycowe świecą tak samo jak w pozostałych wersjach? Pytam dlatego, że inne wersje mają spryskiwacze reflektorów a RS nie ma. Przy lampach o strumieniu świetlnym ponad 2000 lumenów przepisy nakazują stosowanie systemu oczyszczania (spryskiwaczy). Część producentów więc kombinowała i stosowała lampy led o mocy do 2000 lm i dzięki temu nie musieli wyposażać samochodu w spryskiwacze. Ale przez to pomimo niby nowoczesnych lamp ledowych oświetlenie mogło być gorsze niż np. w lampach ksenonowych (te miały nawet do 3200 lumenów) a tylko odrobinę lepsze niż zwykły halogen (ok 1550 lumenów). Takie kombinacje były w np w takich samochodach jak Skoda Rapid, Audi A4 B9, Citroen C4 Grand Picasso. Dzwoniłem do skody spytać o cenę reflektorów do RS i do wersji L&K i cena jest ta sama i to ten sam kod lampy. Może więc jakiś sterownik w instalacji samochodu ma ograniczać ich moc - oczywiście o ile świecą słabiej. Czy ma ktoś możliwość żeby to porównać?
2. Jestem raczej wielkim chłopem i Kodiaq jest jednym z niewielu suvów do których się mieszczę więc zależy mi na wygodnym siedzeniu i każdy centymetr się liczy. Napiszcie proszę jaką długość siedziska sportowego ma kodiaq RS (w stylu recaro) od szwu zaznaczonego na zdjęciu - w wersji z wydłużanym podparciem udowym - zarówno w wersji najkrótszej jak i najdłuższej. Wersja jak ze zdjęcia ma od tego szwu 48 centymetrów.

Z góry dzięki za odpowiedzi.