kamilR pisze: ↑05 maja 2017, 16:39
Ale ze co porównuje, napisałem ze 1.4 o mocy 180 koni VAG zastosował w seryjnej Ibizie cupra.
Poza tym w tym silniku 1.4 tsi bez problemu mozna podniesc moc na 180 koni i 300-330 nm. Silnik na rynku jest w tej wersji czyli bodajże ea211 od 2012 roku stosowany w całej grypi VAG-- Leony, Ibizy, atleci, octavię, superby, golfy, tiguany... I jeszcze troche aut- na litość boska. Okazuje sie ze to dopracowana konstrukcja - pomimo wczesnych mocnych wpadek tego silnika (ea111)
Podniesienie mocy o wartość która napisałem to nie jest jakis kosmos tylko realne wartości- i pewnie gro osob na swiecie juz cos takiego zrobiło i samochód sie przez to nie rozleci. Tak samo moge napisac z czapy ze dsg sie rozsypie przy przebiegu 100-150kkm. Bo ogólnie to dsg nie ma dobrych opinii.
Liczyłem troche na to, ze w tym wątku odezwa sie osoby ktore robiły chipy/box silników 1.4tsi, 1.2tsi, 1.8tsi czy tez 2.0tsi.
A temat wywołuje oburzenie jakbym chciał softem podnieść moc na 500 koni co najmniej. Oczywiscie najbardziej negatywne emocje wywołuje z tego co widze u posiadaczy lub przyszłych posiadaczy 2.0tsi.
EA211 to tylko rodzina silników do której należy zarówno 2.0TSI, 1.8TSI jak i 1.4 i 1.2TSI. Różnice mogą być spore, chociażby na wałkach rozrządu, wtryskach i turbo w zależności od mocy.