Skoda Kodiaq Scout i Skoda Kodiaq SportLine

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
kamilR
Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17

Re: Skoda Kodiaq Scout i Skoda Kodiaq SportLine

Post autor: kamilR »

Ja tam bym sie nie przejmował tymi oksymoronami ;) zwłaszcza ze w tym albo w którymś watku sa wrzucone filmiki z czasami w jakim sa osiągane jakieś predkosci i w zasadzie czy to diesel czy 2.0 tsi czy 1.4 tsi 150 koni maja identyczne czasy:) co wynika z rozkładu masy do stosunku mocy- konkludując jezeli nie latasz powyżej 180kmh non stop ;) to silnik w zasadzie nie ma znaczenia.

Bierzesz wersje 7 osobowa? Jeśli nie mozesz spróbować przymierzyc sie do....(wiem wiem- zaraz dostanę zje...ke od forum) Do KoleosaXD

O tu link(post Poly'ego)

viewtopic.php?f=17&t=386&start=30

Generalnie 1.4 tsi 150 koni dsg4x2 ma od 0-160 21 sek.
2.0 tdi 4x4 190 koni ma 0-160 21sek.
2.0 tsi ma 0-160 22sek. ;)

Wynika to z stosunku mocy do masy:)

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Lobo_M
Samochód: Kodiaq 1.4TSI 150KM DSG SPORTLINE, Audi A3 1.6Pb

Post autor: Lobo_M »

kamilR pisze:
23 lis 2017, 1:03
... co wynika z rozkładu masy do stosunku mocy- konkludując jezeli nie latasz powyżej 180kmh non stop ;) to silnik w zasadzie nie ma znaczenia.
...
Generalnie 1.4 tsi 150 koni dsg4x2 ma od 0-160 21 sek.
2.0 tdi 4x4 190 koni ma 0-160 21sek.
2.0 tsi ma 0-160 22sek. ;)

Wynika to z stosunku mocy do masy:)
Bardzo dobrze to ująłeś. Cyfry z testów nie kłamią, a fizyki tzn. masa/moc nie oszukasz.
Biorę wersję 7 osobową, jak bym nie potrzebował 7 miejsc to tak jak pisałem byłoby CX-5, bez zastanowienia. 4 lata mazdą 6 mnie w tym utwierdziło. Przed mazdą miałem Octavię 1,4TSI 122KM.

Mierzyłem się do Koleosa, Pierwsze wrażenie było ok. Miałem kiedyś citroena C3 picasso w najbogatszej wersji z silnikiem 1,6Pb, który niestety zamieniłem na audi A3. Dlatego francuzy uważam za dobre auta. Niemniej jednak cennik silniki/wyposażenie jest tak skonstruowany że mi totalnie nie odpowiada.

envies
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI Style/Business Grey/Crater

Post autor: envies »

Żeby mieć pewność, że mają identyczne czasy, każdy musiałby mieć identyczne wyposażenie poza silnikami. Tego już po tych filmach nie widać.

Generalnie uważam, że każdy podpasowuje silnik pod swoje potrzeby, ale mniejszy silnik zawsze będzie bardziej wysilony przy dużym obciążeniu jak większy. Tak naprawdę najważniejsze, żeby z punktu A do B przejechac bezpiecznie i bez awarii.

Lobo_M
Samochód: Kodiaq 1.4TSI 150KM DSG SPORTLINE, Audi A3 1.6Pb

Post autor: Lobo_M »

envies pisze:
23 lis 2017, 10:15
Generalnie uważam, że każdy podpasowuje silnik pod swoje potrzeby, ale mniejszy silnik zawsze będzie bardziej wysilony przy dużym obciążeniu jak większy. Tak naprawdę najważniejsze, żeby z punktu A do B przejechac bezpiecznie i bez awarii.
Dokładnie tak. Dlatego w moim przypadku, tzn. FWD, brak szyberdachu ( mialem na jazdach testowych i totalnie mnie nie przekonał), tylko sporadyczne trasy, autostrada raz na rok, haka brak, gór brak. Wybór był dość prosty, bynajmniej dla mnie. Wolę mieć wnętrze sportline niż sekundę mniej do setki. No ale tak jak wspomniałem, każdy szyje auto pod siebie.

envies

Dużo osób tutaj walczy o te sekundy do setki, a potem 50-60 po mieście się jeździ :-)

WuWu
Samochód: Kodiaq 1,4

Post autor: WuWu »

Lobo_M pisze:
23 lis 2017, 13:32
envies pisze:
23 lis 2017, 10:15
Dokładnie tak. Dlatego w moim przypadku, tzn. FWD, brak szyberdachu ( mialem na jazdach testowych i totalnie mnie nie przekonał), tylko sporadyczne trasy, autostrada raz na rok, haka brak, gór brak. Wybór był dość prosty, bynajmniej dla mnie. Wolę mieć wnętrze sportline niż sekundę mniej do setki. No ale tak jak wspomniałem, każdy szyje auto pod siebie.
Ale przecież Lobo_M zamówił auto w wersji sportLINE a nie sportPOWER. Więc wybrał sportowy wygląd a nie sportową moc tak jak my wybraliśmy style lub ambition.

Mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Post autor: Mans »

Moim zdaniem 1.4 TSI 150 KM to naprawdę wystarczający silnik dla Kodiaqa ;)

Gordon
Samochód: Kodiaq 2.0Tsi DSG

Post autor: Gordon »

nie chce mi sie wuerzyć ze to są te dwa silniki tzn 1,4 i 2,0 tsi

envies

Nie musisz, to jest 1.4TSI i 2.0TDI

Otium
Samochód: Kodiaq style 2.0 TSI

Post autor: Otium »

Jak dla mnie, istotnym parametrem mającym wpływ na wygodę użytkowania, nie jest start od zera, a elastyczność między 60/70 a 100/130. W tej dziedzinie zazwyczaj przodują silniki mające więcej niutonometrów.

ODPOWIEDZ