Te grzałki bardzo sobie cenią posiadacze Defenderów.
2.0 TSI vs 2.0 TDI
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Re: 2.0 TSI vs 2.0 TDI
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
- Marcelus
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 190KM 4x4
2.0 TSI z 7 biegowym DSG to można zaryzykować wolnoobrotowy silnik, można cały czas jeździć nie przekraczając 2.5 tys. obrotów (do 150km/h) jak TDI a jednak kultura pracy lepsza 
Drodzy Uzytkotwnicy Skody( VAG).
Mam nadzieje ze nie zepsuje nikomu chumoru.
Jestem użytkownikiem VAG od wielu lat. Generalnie silniki benzynowe i diesla w rodzinie.
Ponieważ ja robię ok 50k km rocznie a żona 15k km zawsze mieliśmy podział D i Pb.
Zawsze nowe samochody, zawsze automat.
Co do spalania - moja żona z 1,5tsi SUV wyciąga 7,5l/100km, przy mojej jeździe SUV diesel ja wyciągam 9l/100km.
Obecnie zmieniliśmy mojej żonie Pb na Kodiaq Diesiel 4x4 200km.
Spalanie żony - <7l co wg mnie jest mega wynikiem na taką masę i gabaryty
Dla mojego typu jazdy to byłoby minimum 10-11l.
Wszystko zależy od kierowcy i uwazam ze diesel spala2-3 litry mniej od benzyny przy tego samego typu jazdy.
Mam nadzieje ze nie zepsuje nikomu chumoru.
Jestem użytkownikiem VAG od wielu lat. Generalnie silniki benzynowe i diesla w rodzinie.
Ponieważ ja robię ok 50k km rocznie a żona 15k km zawsze mieliśmy podział D i Pb.
Zawsze nowe samochody, zawsze automat.
Co do spalania - moja żona z 1,5tsi SUV wyciąga 7,5l/100km, przy mojej jeździe SUV diesel ja wyciągam 9l/100km.
Obecnie zmieniliśmy mojej żonie Pb na Kodiaq Diesiel 4x4 200km.
Spalanie żony - <7l co wg mnie jest mega wynikiem na taką masę i gabaryty
Dla mojego typu jazdy to byłoby minimum 10-11l.
Wszystko zależy od kierowcy i uwazam ze diesel spala2-3 litry mniej od benzyny przy tego samego typu jazdy.
-
RobertG7
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4
Ok, a jakie jest pytanie? 
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Ja przed zakupem nie jeździłem TSI, chociaż brana była pod uwagę RS. A może powinienem? Fordowskie diesle mnie kiedyś zawiodły, bo w jednym Mondeo poszły wtryski po 150 k, a w drugim po 160. Dwumasa po 150 i po 120 k. Tuż przed sprzedażą. Z kolei Land Cruiser 120 3.0 wypalił tłok po 180 k i trzeba było wymienić silnik. Potem wolnossąca benzyna V6, która miała być pancerna, skończyła się po 185 k, obrócona panewka. I weź teraz wybieraj.
W grupie VW silniki 2.0 mają podobny osprzęt. Mamy zarówno turbinę, jak i DPF. Czyli loteria. Do zakupu Kodiaqa z dieslem przekonały mnie trzy rzeczy. Wjechały w rodzinie dwa passaty DSG 140 KM, z przebiegami 280 i 230 k. Chodzą jak złoto. Diesel się raczej nie skończy jak nam obiecują, bo wszystkie ciężarówki na tym jeżdżą. A na koniec moment obrotowy. Ścigaliście się Kodiaqami TSI i TDI na trasie? Który lepiej się zbiera?
Z rozrzewnieniem wspominam 3.0 V6 TDI w Amaroku, ale to niestety bardzo niepraktyczny samochód i Skoda nie oferuje tego silnika. Ależ to jeździło. Ech… Nawet pojechałem na jazdy Mazdą CX60 z dieslem 3.3. Auto poległo ilością miejsca w środku i nieudanym zawieszeniem.
Tymczasem Kodiaq 2.0 TDI 200 zbiera same pochwały.
W grupie VW silniki 2.0 mają podobny osprzęt. Mamy zarówno turbinę, jak i DPF. Czyli loteria. Do zakupu Kodiaqa z dieslem przekonały mnie trzy rzeczy. Wjechały w rodzinie dwa passaty DSG 140 KM, z przebiegami 280 i 230 k. Chodzą jak złoto. Diesel się raczej nie skończy jak nam obiecują, bo wszystkie ciężarówki na tym jeżdżą. A na koniec moment obrotowy. Ścigaliście się Kodiaqami TSI i TDI na trasie? Który lepiej się zbiera?
Z rozrzewnieniem wspominam 3.0 V6 TDI w Amaroku, ale to niestety bardzo niepraktyczny samochód i Skoda nie oferuje tego silnika. Ależ to jeździło. Ech… Nawet pojechałem na jazdy Mazdą CX60 z dieslem 3.3. Auto poległo ilością miejsca w środku i nieudanym zawieszeniem.
Tymczasem Kodiaq 2.0 TDI 200 zbiera same pochwały.