Porady zimowe dla właścicieli Kodiaqa – Jak korzystać z ogrzewania postojowego?

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Re: Porady zimowe dla właścicieli Kodiaqa – Jak korzystać z ogrzewania postojowego?

Post autor: maq »

Darmocha. Być może dlatego, że wóz na gwarancji. Albo, że u nich serwisuję.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Re: Porady zimowe dla właścicieli Kodiaqa – Jak korzystać z ogrzewania postojowego?

Post autor: MałGorzata »

Gwarancja - ma się rozumieć :)
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Awatar użytkownika
maq

Od tamtej pory, temperatury wyższe i auto odpala po pracy webasto bez problemu. Bateria jednak raczej już słaba, bo na wskaźniku w zapalniczce, po dłuższym postoju bez wcześniejszego ogrzewania, pokazuje 12.2V. Jak zdechnie, to się ją wymieni na nową i po krzyku.

Edit: Ale chwila, kurka wodna. Pojechałem po 19. na myjnię, kilka kilometrów. Potem auto stało godzinę na mrozie. Następnie uruchomiłem i przestawiłem je do garażu. Po kolejnej godzinie sprawdziłem akumulator miernikiem na klemach. Pokazuje 12.43v. To zdechł, czy nie? 🫣

Obrazek

Małgoś, a wiesz przy jakiej temperaturze będzie się włączać webasto automatycznie po uruchomieniu silnika, jeżeli nie zadamy mu pracy w aplikacji lub pilotem, a jest ta opcja zaznaczona w komputerze?

Awatar użytkownika
MałGorzata

maq pisze:
30 sty 2026, 20:24
Pokazuje 12.43v. To zdechł, czy nie? 🫣
Napięcie to nie wszystko choć to dość ważny wskaźnik.
maq pisze:
30 sty 2026, 20:24
Małgoś, a wiesz przy jakiej temperaturze będzie się włączać webasto automatycznie po uruchomieniu silnika, jeżeli nie zadamy mu pracy w aplikacji lub pilotem, a jest ta opcja zaznaczona w komputerze?
Pewnie gdzieś to jest zapisane ale nie znam dokładnych parametrów.
Zapytam znajomego jak to jest w BMW - myślę, że temperatura graniczna jest podobna. Jednak wtedy zasilanie już idzie z alternatora.
----

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

To zwykła fizyka. Na mrozie gęstość elektrolitu jest mniejsza, w cieple większa. Mówiąc krótko akumulator na mrozie ma mniejszą pojemność i gorzej trzyma parametry. To dlatego na mrozie starsze akumulatory nie odpalają, a latem już tak. Ameryki nie odkryłem, ale warto o tym pamiętać :)

Awatar użytkownika
maq

To rzecz oczywista. W przypadku słabego akumulatora, pamiętam że również napięcie na klemach było niskie. Dzisiaj samochodem jeździłem do miasta, 27 km. Potem stał godzinę na mrozie i tymczasem nadal pokazuje na klemach 12.5V. Zostawiam go na noc na podjeździe. Ze dwa razy będzie jeszcze dzisiaj uruchamiany silnik, tylko w celu wypuszczenia z garażu Toyoty na chwilę. Ma być w okolicach -20°C. Rano zobaczymy. Jak nadal będzie odpowiedni prąd, to mu włączę webasto na pół godziny i się zabawimy w kotka i myszkę.
Teraz przez szybę na mierniku, w gnieździe zapalniczki, widzę 12.6V, o 0.1 zawyża. Jak otworzę drzwi, to wzbudzają się różności i spada do 12.2V. Przy uruchamianiu silnika napięcie zjeżdża na 11.7V.

Awatar użytkownika
MałGorzata

Uwaga - temperatura graniczna odpalenia podgrzewania płynu to +5'C oraz temp czynnika <75'C (w BMW)
----

Awatar użytkownika
maq

Dobrze wiedzieć. Rozumiem, że webasto włączające się automatycznie po uruchomieniu silnika, pracuje identycznie, jak wywołanie w aplikacji lub pilotem, z tym że nie pali się tylko kontrolka w samochodzie?

Moje aku zdaje się jest do wymiany. Woz stał całą noc na mrozie. Po południu na wskaźniku, w uśpionym aucie, było 12.4V, a na klemach miernikiem 12.2V. Przy mrozie w okolicach -14°. Jak otworzę drzwi i samochód się obudzi, to spadło na 11.5V. Nie podgrzewałem wnętrza. Silnik zapalił bez problemu, ale rozrusznik kręcił nieco wolniej. Napięcie pokazało wówczas chwilowo zaledwie 9V.
Sprawdzę jutro u kumpla w BMW jaką ma baterię. Sześć lat temu mu gadali w serwisie, że powinien ją wymienić. Zapomniał o tym i jeździ do dzisiaj :)
U mnie jest Varta AGM.

Przez najbliższe dni będę trzymał samochód w garażu i rano wstawię tam toyote żony. Zanim wyjedzie, to się aurisek rozgrzeje i będzie w środku milutko :)

Awatar użytkownika
maq

Nowy aku w serwisie 1300 zł, wymiana 500. Razem 1,8 k.

Zajrzałem kumplowi do bagażnika BMW 520D F10. I taka ciekawostka. Akumulator ma już ponad 10 lat i pali bez problemu po kilku dniach postoju.

Obrazek

U mnie coś takiego.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 02 lut 2026, 17:31 przez maq, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MałGorzata

U mnie było tyle samo.
----

ODPOWIEDZ