Widze ze zrobilem niezle poruszenie swoim wpisem.
Za kazdym razem jak jade z Polski do Belgi lub odwrotnie staram sie przeleciec przez Niemcy bez tankowania. 2 razy mi sie nie udalo bo wtedy faktycznie mocno sie spieszylem I kwestia spalania spadla na dalszy plan. Poza tym ile mozna jechac z predkoscia 160 km/h i wiecej ?? Czlowiek sie poprostu bardziej meczy przy wyzszych pradkosciach szczegolnie jak ma przejchac tak 1700km.
Dla upewnienia sie sprawdzilem jeszcze raz wynik w dzienniku kosztow jaki prowdze na AutoCentum. I potwierdzam odleglosc 754 km od tankowania w Zgorzelcu do tankowania w Belgii. Ilosc wlanego paliwa to 63 litry (??) koszt paliwa to 85 Euro, srednie spalanie z tego odcinka wyszlo 8,36 l. Jak wspomnialem wyszlo calkiem dobrze przy zalozeniu ze jechalem z pradkosciami okolo 140km/h.
Srednia predkosc oscylowala w granicach 115 km/h.
W zezlym roku jak robilem trase Belgia - Hiszpania przy predkosciach dozwolonych na autostradach we Francji 130 km/h I Hiszpani 120 km/h srednie spalanie wyszlo 7,7 l. To byl dopiero wynik biorac pod uwage zaladowane auto I 3 osoby na pokladzie.
Spalanie
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Re: Spalanie
Jakie masz ciśnienie w oponach?
Trasę do Hiszpanii robiłeś w lecie?
Trasę do Hiszpanii robiłeś w lecie?
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Cisnienie w oponach ustawiam w zaleznosci czy jade calkiem zaladowany to wtedy 2,7 czy mniej to wtedy 2,5.
Hiszpania byla na przelomie czerwca i lipca zeszlego roku.
Mam gdzies zdjecie wskazan temperatury na ekranie 40,5 stopnia (!!!)
Hiszpania byla na przelomie czerwca i lipca zeszlego roku.
Mam gdzies zdjecie wskazan temperatury na ekranie 40,5 stopnia (!!!)
- MałGorzata
Wg instrukcji 2,7 to wartość ciśnienia ECO
Przy takich trasach można zyskać kilka punktów po przecinku w spalaniu.
Przy takich trasach można zyskać kilka punktów po przecinku w spalaniu.
----
ja ustawiam ciśnienie na podstawie tej naklejki umieszczonej na klapie wlewu paliwa.
Małgosiu masz rację, przy trasie kilkuset km takie sprawy mają znaczenie. Wydaje mi się że jednak znacznie większe znaczenie ma np wiatr czy choćby natężenie ruchu na drodze.
Oczywiście naważniejszym elementem jest ten pomiędzy pedałem gazu a kierownicą

Małgosiu masz rację, przy trasie kilkuset km takie sprawy mają znaczenie. Wydaje mi się że jednak znacznie większe znaczenie ma np wiatr czy choćby natężenie ruchu na drodze.
Oczywiście naważniejszym elementem jest ten pomiędzy pedałem gazu a kierownicą
- MałGorzata
To właśnie na tej naklejce jest to napisane 
Zgodzę się z Tobą, że wiatr, ukształtowanie terenu, korki itp ale przy trasach 1000km i więcej jest to wg mnie pomijalne. Przecież nie jedziesz przez pół Europy pod wiatr czy pod górkę
A ten element "pomiędzy" to u mnie zastępuje tempomat
Zgodzę się z Tobą, że wiatr, ukształtowanie terenu, korki itp ale przy trasach 1000km i więcej jest to wg mnie pomijalne. Przecież nie jedziesz przez pół Europy pod wiatr czy pod górkę
A ten element "pomiędzy" to u mnie zastępuje tempomat
----
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
No to wszystko jasne. Teraz się zgadza. Pytanie tylko jak weszły te 63 litry? 
I pewnie dlatego masz wieksze spalanie czasami. Bo o ile na rownej prostej drodze to sie zgodze ze jest OK to na roznych pagorkach zjazdach I podjazdach autostradowych tempomat potrafi wstrzymywac auto przy zjazdach jesli masz zadana nizsza predkosc.
Szczerze mowiac tez sie nad tym zastanawiam bo podobno zbiornik ma 60 l, choc to nie pierwszy raz jak udalo mi sie wlac wiecej niz 60l do baku, wiec podejrzewam ze jednak wchodzi tam 65 a nie 60.Malenstwo8 pisze: ↑11 kwie 2018, 13:10No to wszystko jasne. Teraz się zgadza. Pytanie tylko jak weszły te 63 litry?![]()
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Szczerze mowiac tez sie nad tym zastanawiam bo podobno zbiornik ma 60 l, choc to nie pierwszy raz jak udalo mi sie wlac wiecej niz 60l do baku, wiec podejrzewam ze jednak wchodzi tam 65 a nie 60.
[/quote]
Wykluczamy oszustwo na dystrybutorze?
[/quote]
Wykluczamy oszustwo na dystrybutorze?
- MałGorzata
Z górki to przeważnie coasting
A propo pojemności zbiornika. Nie jest trudno na upartego wlać więcej niż jego nominalna pojemność
----