Felgi na zimę

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
W.W.
Samochód: Passat

Re: Felgi na zimę

Post autor: W.W. »

kamilR pisze:
31 mar 2017, 21:20
Czyli co- jeśli kupie opony zimowe do fabrycznych felg 19 calowych to nie bedzie bezpieczne i robie to dla szpanu...haha
Dlaczego to robisz, to Ty wiesz najlepiej. Pozwól, że nie będę się wypowiadał na temat "szpanowania Skodą". :mrgreen:
Jednak na zimę, gdzie dziur więcej a i kupka zamarzniętego śniegu/lodu się trafia, lepiej kupić 18 stalowe i mieć nieco więcej opony na feldze.
kamilR pisze:
I dla wyjaśnienia felgi aluminiowe sa bardziej wytrzymałe od stalowych- czytaj bezpieczniejsze. Polecam nie pisac głupot.
Ale też bardziej podatne na oddziaływanie soli i innych chemikaliów. Zaś co do wytrzymałości, to bardzo dużo zależy od producenta. Mój gumista zawsze radzi na zimę felgi stalowe, a ja cenię jego wieloletnie doświadczenie.

Pozdrawiam
WW

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

krzysiek
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI Style 190 KM + troche bajerów

Post autor: krzysiek »

W.W. pisze:
01 kwie 2017, 9:49
kamilR pisze:
Czyli co- jeśli kupie opony zimowe do fabrycznych felg 19 calowych to nie bedzie bezpieczne i robie to dla szpanu...haha
Dlaczego to robisz, to Ty wiesz najlepiej. Pozwól, że nie będę się wypowiadał na temat "szpanowania Skodą". :mrgreen:
Jednak na zimę, gdzie dziur więcej a i kupka zamarzniętego śniegu/lodu się trafia, lepiej kupić 18 stalowe i mieć nieco więcej opony na feldze.
kamilR pisze:
I dla wyjaśnienia felgi aluminiowe sa bardziej wytrzymałe od stalowych- czytaj bezpieczniejsze. Polecam nie pisac głupot.
Ale też bardziej podatne na oddziaływanie soli i innych chemikaliów. Zaś co do wytrzymałości, to bardzo dużo zależy od producenta. Mój gumista zawsze radzi na zimę felgi stalowe, a ja cenię jego wieloletnie doświadczenie.
A czy Twoj "gumista" jak go nazwales nie ma przypadkiem doswiadczenia z czasow gdzie felga aluminiowa byla traktowana jak luksus? Bo teraz to juz oklepany standard i wcale nie musi byc bardziej podatna na sol itp. Nie mowiac ze szpan felgami to chyba na zapomnianych wsiach jeszcze zostal.

kamilR
Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17

Post autor: kamilR »

Robie tak dlatego, ze samochód stoi FABRYCZNIE na 19 i nie widze potrzeby/celu kupienia kompletu felg, kupie do nich opony zimowe.
Odsyłam Ciebie wraz z gumiarzem do fachowej literatury. Felga aluminiowa- mowa oczywiscie o Felgach renomowanych producentow(nie o jakis chinczykach) jest ZAWSZE BARDZIEJ wytrzymała od stalówki, lepiej sa chłodzone tarcze i klocki hamulcowe, felgi producentow sa poddawane szeregowi prób na wytrzymałość badany jest skład mieszanki, laserem sprawdzane jest czy nie posiadają mikropęknięc i jeszcze wiele innych...
Nie brnij juz w swoją teorie razem z twoim gumiarzem bo nie masz racji.
Felga aluminiowa jest lepsza/bezpieczniejsza od stalówki pod względem wytrzymałości, chłodzenia układu hamulcowego.

dag
Samochód: Kodiaq 1,4 TSI 110 kW DSG Style

Post autor: dag »

Jeśli kupię do fabrycznych felg 19" dodatkowy zestaw opon zimowych i będą przekładane co pół roku przez 4 sezony to wytrzymają te operacje? Wcześniej myślałem o drugim komplecie felgi+opony, ale jakby dały radę same opony, to czemu nie.

kamilR
Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17

Post autor: kamilR »

A czemu mają nie wytrzymać;) tylko wybierz dobrego ,,gumistę,,:)) - i to piszę nie z przekąsem tylko serio żeby wulkanizacja miała porządny sprzęt, myślę że dobrą weryfikacją wulkanizatora jest zapytanie się czy przekładają opony ROF(run on flat) do tego typu opon potrzeba specjalnej maszyny do ściągania gum i ta maszyna w dobrych rękach nie zrobi krzywdy feldze.

Awatar użytkownika
offman
Samochód: Skoda Kodiaq (2017), Ambition, TSI 2.0, DSG, 4x4

Post autor: offman »

Wszystkie swoje opony zawsze wymieniałem na jedych felgach. Małem już trzy auta i przez 12 lat nie miałem problemów z oponami zmieniając je dwa razy w roku na tych samych felgach. Moim zdaniem to nawet lepsza metoda, bo koła są częściej wyważane. Kodiaqa też tak zamierzam traktować :).
I love apres ski! :geek:

ODPOWIEDZ