Jeszcze zastanawiam się nad Superbem, ponieważ również zaspokoiłby moje oczekiwania. Aczkolwiek.. Jasna sprawa, że Kodiaq to Kodiaq
Skoda Kodiaq Laurin&Klement
Re: Skoda Kodiaq Laurin&Klement
I właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem.
Jeszcze zastanawiam się nad Superbem, ponieważ również zaspokoiłby moje oczekiwania. Aczkolwiek.. Jasna sprawa, że Kodiaq to Kodiaq
Zamówiłem pod koniec stycznia Sportline i na koniec marca mam odebrać. Zalecam ostrożność w zakresie zakładania, że będzie dużo czasu na zmiany i pewnie długo to potrwa. Też tak myślałem i jak chciałem po około 4 tygodniach coś dorzucić do wyposażenia, to się okazało, że zamrożony i nic nie można zmienić. Oczywiście pewnie można później wykonać jakiś krzywy ruch i zrezygnować, ale .....
Od 01.08.2018 2.0 TSI (MY2019) będzie z GPF'em. Produkcja bez GPF'a do końca lipca. Kto się wyrobi ten będzie miał bez... (info od sprzedawcy).Poly pisze: ↑20 lut 2018, 15:17Pewnie i tak wszystkie wersje wersje wyposażenia benzynowe dostaną 1.5 TSI... zamiast 1.4 TSI bo już od dawna mówią, że stopniowo wycofywany ma być 1.4. Pewnie też wzrośnie cena bo GPF kosztuje...
Pytanie czy faktycznie 1.5 TSI będzie w L&K, bo np. w Superbie i Octavii L&K wyklucza tańsze wersje silnikowe.
I tak czeka się dłuuuugo, więc jak zamówisz dzisiaj Style to pewnie z odbiorem na środek wakacjiDo tego czasu będziesz mógł zmieniać zamówienie i sam zdecydujesz. W większości salonów wpłacasz zaliczkę, a jak jest z zaliczką to wiadomo
![]()
Zamówienie teraz to masz gwarancję utrzymania obecnej ceny....
Wg mnie L&K będzie tylko z GPF'em ale mogę się mylić.
-
marcin wroclaw
- Samochód: Superb ii fl 1,8tsi liftbag
A superb to superb. Lepiej (ale nie dobrze) się prowadzi. Mniejszy hałas w kabinie (choć i tak daleko mu do np a6), więcej miejsca dla pasażerów (choć w kodiaqu jest ok), niższe spalanie, chyba odrobinę niższa cena zakupu (choć jak kodiaq i tak za drogi jak na to co oferuje).Svaigas pisze: Jeszcze zastanawiam się nad Superbem, ponieważ również zaspokoiłby moje oczekiwania. Aczkolwiek.. Jasna sprawa, że Kodiaq to Kodiaq
Uważam, że o ile nie jeździ się w głębokiej wodzie, błocie czy kopnym śniegu to siii jest lepsze od kodiaqa.... Lepsze że względów praktycznych, ale rozumiem, że komuś kodiaq może się podobać bardziej
Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Nie powiedziałbym, że Kodiaq jest mniej praktyczny od Superba. Dlatego właśnie zamieniłem nowe Mondeo kombi na Kodiaqa.
-
marcin wroclaw
A pod jakim względem jest bardziej praktyczny? Spalanie, jakość materiałów, prowadzenie, cena, wyciszenie, mdrl?
Według mnie w każdej pozycji powyżej lepiej wypada superb.
Na to co jeździłem oboma to może widoczność lepsza z kodiaqa.
Według mnie w każdej pozycji powyżej lepiej wypada superb.
Na to co jeździłem oboma to może widoczność lepsza z kodiaqa.
Moim zdaniem wszystko zależy od wersji wyposażania jaką będziemy brali pod uwagę przy porównaniu Superba Z Kodiaqiem.
Spalanie przy tych samych silnikach na plus dla superba ze względu na mniejszą masę i opory powietrza zwłaszcza przy większych prędkościach.
Materiały te same wiec nie ma co porównywać.
Prowadzenie - tu również jest pawie to samo, z tym że na plus jeśli zaczynamy jeździć po bezdrożach Kodiakiem
Cena - tutaj taniej wychodzi Superb
Wyciszenie - to samo w obu autach.
Natomiast zdecydowanie na plus dla Kodiaqa jest ilość miejsca czy to z przodu czy z tyłu. Choć Superb też ma tu dużo do powiedzenia.
To samo tyczy się bagażnika. Kodiaq na plus.
No i najważniejsze. Praktyczność auta. Moim zdaniem Kodiaq jest autem bardziej uniwersalnym. Czy to w trasę czy na bezdroża czy w góry spisuje się świetnie i nie musisz się martwić że gdzieś nie wjedziesz lub nie wyjedziesz.
Co do wyglądu to nie ma co porównywać bo to są dwie zupełnie inne bryły pojazdów. Duży SUV do limuzyny to raczej złe porównanie jak by ich nie stawiać.
Spalanie przy tych samych silnikach na plus dla superba ze względu na mniejszą masę i opory powietrza zwłaszcza przy większych prędkościach.
Materiały te same wiec nie ma co porównywać.
Prowadzenie - tu również jest pawie to samo, z tym że na plus jeśli zaczynamy jeździć po bezdrożach Kodiakiem
Cena - tutaj taniej wychodzi Superb
Wyciszenie - to samo w obu autach.
Natomiast zdecydowanie na plus dla Kodiaqa jest ilość miejsca czy to z przodu czy z tyłu. Choć Superb też ma tu dużo do powiedzenia.
To samo tyczy się bagażnika. Kodiaq na plus.
No i najważniejsze. Praktyczność auta. Moim zdaniem Kodiaq jest autem bardziej uniwersalnym. Czy to w trasę czy na bezdroża czy w góry spisuje się świetnie i nie musisz się martwić że gdzieś nie wjedziesz lub nie wyjedziesz.
Co do wyglądu to nie ma co porównywać bo to są dwie zupełnie inne bryły pojazdów. Duży SUV do limuzyny to raczej złe porównanie jak by ich nie stawiać.
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Wszystko zawarte wyżej. Ja bym jeszcze dodał przesuwaną kanapę i regulowane oparcia, ale słowo klucz to uniwersalność jak już było wspomniane. Ja już mam dosyć jazdy bobslejem po naszych drogach.
Cenowo - wychodzi podobnie w tym samym wyposażeniu. Jak dla mnie. Bo jak już superba to raczej 280km i l&k wersja wyposazenia. Dodajac dodatki na full wypas wychodzi prawie 200tys. Z czego same dodatki ok 25. Do kodiaqa wersji style doplata za dodatki rzedu 50tys zl wiec tez 200 wychodzi. Ciekawi mnie jedynie jak bedzie to wygladalo cenowo - kodiaq z l&k i doposazenie. Tak jak juz pisalem wczesniej. Kodiaq z lk to procz gpf same plusy.. Ale wiadomo ze dpf/fap czy inne dziadostwo bardzo skutecznie potrafi przycmic wszystkie plusy.. Jestem nadal w kropce.
-
marcin wroclaw
Nie zrozumcie mnie źle. Kodiaq bardzo mi się podoba i rozważając nowy samochód mam dwa typy: superb i kodiaq. Kieruje mną głównie to, że potrzebuję mocno przestronnego samochodu.
Miałem okazję spędzić po kilka dni z superbem i kodiaqiem. Oba 1,4 150 i oba bez 4x4... Choć ja na bank będę brał 4x4. W obu silniki dają zdecydowanie więcej mocy niż bym się spodziewał. Jak bym nie wiedział co jest pod maską to bym pomyślał, że coś ok 1,8tsi. Ale moje spostrzeżenia są z goła inne:
Spalanie przy tych samych silnikach na DUŻY plus dla superba (prawie dwa litry)
Materiały w kodiaqu, PRAWIE te same jak w superb iii, ale jednak gorsze.
Prowadzenie - jeżeli nie przekraczałes prędkości miejskiej (50km/h) i jezdziles spokojnie to można by uznać, że prowadzenie podobne. Według mnie prowadzenie to bez dwóch zdań inny świat. Co prawda superb to na pewno nie jest samochód do agresywnej jazdy i buja się jak łódka, ale kodiaq to jeszcze większą łódka i buja się jeszcze bardziej. Nerwowe ruchy kierownica przy wyższych prędkościach czy zjazd z autostrady na ślimaku... Po prostu tym samochodem trzeba jeździć wolniej.
Osiągi niestety też na plus superba, z tym, że tutaj to już nie lekka różnica tylko totalna miazga... No ale to silnik 1,4 więc każde kilogramy mocno wpływają na moc.
Jazda po bezdrożach na pewno dużo lepsza kodiaqiem... A właściwie w superbie nie możliwa.
Wyciszenie - to samo w obu samochodach... Do prędkości 120km/h tak. Ja jeżdżę po autostradzie ok 140-160 i przy tych prędkościach superb jest słyszalnie lepszy.
"Natomiast zdecydowanie na plus dla Kodiaqa jest ilość miejsca czy to z przodu czy z tyłu. Choć Superb też ma tu dużo do powiedzenia." Mam wrażenie, że w superbie nawet nie siedziales. Z przodu ok, może się WYDAWAĆ że kodiaq większy bo jest wysoko i tak bardziej czuć przestrzeń, ale z tyłu!!?!!?! W kodiaqu jest miejsca bardzo dużo i w 100% wystarczająco, ale superb ma tego miejsca mega dużo. Powinni ostrzegac ludzi z lekiem przestrzeni:)
Bagażnik lepszy w kodiaqu, ale superb bardzo podobnie.
Zależy jak spojrzeć na te uniwersalność i ja nie widzę tego tak jednostronnie. Kodiaq jest lepszy w teren. Superb jest lepszy w trasy. Pytanie gdzie Ci bardziej potrzeba.
Co do wyglądu to oba podobają mi się tak samo:)
Jeżeli chodzi o porównanie silników to błagam, nie można porównać 280 4x4 w superbie z czymkolwiek w kodiaqu. Jeżeli jeździłem 1,4 150KM i tu i tu i czuć mniej mocy w kodiaqu to może jak już da się porównywać to 1,4 150KM superb z 2,0 180KM kodiaq